На Тернопільщині на кір хворіло 23-денне немовля

На Тернопільщині на кір хворіло 23-денне немовля

Торік у Тернополі серед 400 пролікованих від кору дітей, було четверо новонароджених. Найменшій дитині, яка захворіла на кір, було 23 дні.

- У нас збільшилася кількість вагітних, які хворіють на кір під час вагітності, хворіють в період пологів. В такому разі дитина однозначно захворіє на кір, бо в час пологів мама не встигає передати антитіла дитині і захистити малюка принаймні до 6 місяців, - розповіла заввідділенням  міської дитячої лікарні, дитячий лікар-інфекціоніст, експерт управління охорони здоров'я обладміністрації за напрямком “Інфекційні хвороби” Ольга Дивоняк. -  Жінкам, які планують вагітність, треба перевірити свій імунний статус, і в разі потреби щепитися від кору.

Кір має найвищу смертність з усіх керованих інфекцій, наголосила Ольга Дивоняк. 

- Специфічного лікування від кору не існує, специфічних противірусних препаратів немає, лікування лише симптоматичне, - каже лікар. - Запобігти хворобі набагато легше, ніж лікуватися. Хоча кількість хворих на кір зростає, але це не є протипоказом до щеплення.

Відео дня

Читайте також Якими вакцинами можна щепитися від кору на Тернопільщині
 

Схоже на вірусну застуду

В катаральний період симптоми кору схожі на ГРВІ та грип. Є підвищення температури до 38-40С, світлобоязнь, нежить, кон'юнктивіт, сльозотеча, кашель сухий, гавкаючий, симптоми щодня наростають.

- Але є специфічні ознаки, які виникають з 2-3-го дня хвороби, і допомагають у встановленні діагнозу — це білі плямки, схожі на манну крупу, на слизовій щік і червоні геморагічні плями на твердому піднебінні. Вже за цими ознаками можна говорити про кір в катаральному періоді, - пояснює лікар.

Висипання у хворого з'являються на 4-5 добу. Період висипань триває 3-4 доби. Їх особливість — вони яскраво червоні. Спочатку висипання з'являються за вушними раковинами і на переніссі, перша доба — на обличчі, шиї, друга доба — на шкірі тулуба і верхніх кінцівках, третя доба — на нижній частині тулуба, нижніх кінцівках. Є висока температура, наростають катаральні прояви.

Найгірше ускладенння - енцефаліт

Найчастішими ускладненнями кору — є отит. Можуть виникнути ларинготрахеїт, бронхіт, пневмонія, гастрит, інфекція сечових шляхів, стоматит, гепатит. Найбільш неблагоприємними є ті ускладнення, які виникають в період пігментації, зокрема енцефаліт.

— Хочу нагадати батькам, які вперто не хочуть вакцинувати своїх дітей, що найвіддаленішим ускладненням кору є підгострий склерозуючий енцифаліт, - зазначила Ольга Дивоняк. - Це захворювання закінчується летально.

Ускладнення може розвиватися в дитини через місяця після кору. Найдовший час виникнення — через 27 років. Найчастіше виникає через 5-8 років після хвороби. У дитини порушується поведінка, вона стає агресивною, апатичною, егоїстичною, не сприймає нове, порушується пам'ять, сон, надалі втрачаються когнітивні функції, тобто все, що дитина за віком засвоїла, зникає, виникають парези, паралічі, порушення свідомості, аж до коми.

- Зараз ми говоримо про значний спалах захворюваності в Україні, - продовжує інфекціоніст. - Тому кількість дітей, які будуть мати підгострий склерозуючий енцифаліт через 5-8 років буде значно більшою, ніж зараз. Закликаємо батьків відповідально ставитися до здоров'я своїх дітей.

Коментар

“Не поширюйте інфекцію - викликайте лікаря додому”

Майя Голяк, головний спеціаліст-педіатр відділу надання меддопомоги населенню управління охорони здоров'я ТОДА:

- Лише останні два роки виконується план щеплень дітей в 1 і 6 років. Вакциною на 2019 рік ми на 100% забезпечені. Є достатньо вакцин і для дітей, які не пройшли щеплення відповідно до календаря.

Після проведення щеплення дитина має знаходитися до 30 хвилин в кабінеті щеплень або лікувальному закладі, де робили щеплення, щоб спостерігати за дитиною весь момент вакцинального процесу. Далі батьки спостерігають за дитиною впродовж двох діб. У випадку змін у стані здоров'я, треба звернутися до лікаря.

За першими ознаками важко визначити чи це кір, тому батькам потрібно зосередити увагу на тому, щоб не сприяти поширенню інфекції. Якщо в дитини є температура чи висипка, треба викликати лікаря додому, а не ходити з дитиною по закладах охорони здоров'я, щоб хтось оглянув дитину.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Любомир Васютинський

    Сумніваюсь в правдивості лікарів....
  • Юлия Келяр

    Через 5-8-27 років?Ви серйозно????
  • Sasha Nikiforchin

    То вони вже придумають вакцинувати при народженні чи що???

    Sasha Nikiforchin reply Sasha Nikiforchin

    Дорош Тарас а не пішов би ви .....туди куди пропонуєш.

    Kateryna Barton reply Sasha Nikiforchin

    Iryna Dudnik в Польщі в  регіоні де я живу є спалахи кіру в новинах передавали. Вгадай хто ці люди?

    Oksana Stetsii reply Sasha Nikiforchin

    Iryna Dudnik 100%

    Iryna Dudnik reply Sasha Nikiforchin

    Sasha  Nikiforchin є 2 виходи -вакцинуватись усім по календарю щеплень і тоді виробиться колективний імунітет і хвороба зникне взагалі як у інших європейських країнах.Або не вакцинуватись нікому і зрештою вимерти нафік усім  .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:35 «На щиті» повертається захисник з Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up