Не можна збирати гриби, які виросли після перших заморозків

Не можна збирати гриби, які виросли після перших заморозків

Грибами отруюються через те, що серед грибів трапляється смертельний гриб, страву недостатньо проварили і посмажили, гриби накопичили токсини, розвинулася харчова токсикоінфекція, через загострення хвороб органів травлення  

Незнання відмінностей між отруйними та їстівними грибами-двійниками, необережність при їх збиранні, недотримання обов’язкового правила — ніколи не вживати в їжу невідомі гриби — призводить до важких отруєнь, інколи з летальним кінцем. На сьогодні в області зареєстровано лише один випадок отруєння грибами, потерпіла дитина 11 років, повідомляє Тернопільський обласний лабораторний центр.
При вживанні грибів може виникнути кілька принципово різних патологічних станів:
- отруєння високотоксичними (смертельними) грибами — блідою поганкою та деякими видами мухоморів;
- отруєння умовно їстівними грибами, що не пройшли достатньої кулінарної обробки та зберегли токсини;
- отруєння грибами, які росли у місцях, забруднених різноманітними токсинами, і їх накопичили;
- харчові токсикоінфекції, які розвиваються внаслідок вживання грибів, інфікованих патогенною мікрофлорою, це стосується випадків ботулізму;
- загострення хронічних хвороб органів травлення — гастрит, панкреатит, холангіт, гепатит, коліт та виразкова хвороба.
Фахівці звертають увагу, що гриби можуть помітно відрізнятися за зовнішнім виглядом залежно від того, де вони виросли. Вміст і співвідношення токсичних сполук у грибах не є постійною величиною, бо залежить від багатьох чинників, зокрема, виду та віку грибів, місця, де вони ростуть, температури повітря тощо. Так, на багатих перегноєм землях, у теплий вологий рік отруйність підсилюється, а на бідних грунтах та у посушливі роки, навпаки, — зменшується.
До речі, найпоширеніший отруйний гриб в нашій області — це бліда поганка, яку часто приймають за зелену сироїжку. Так, за останні 10 років після вживання саме цих грибів, у 2012 році в Кременецькому районі померла дитина та у 2006 році 3 осіб в Кременецькому, Монастириському районах та Тернополі. Слід відмітити, що потерпілі зверталися за медичною допомогою лише на третю добу від моменту вживання грибів та появи перших ознак отруєння.
 

Щоб не отруїтися дикорослими грибами, фахівці рекомендують:
- відправлятись за грибами вперше краще з досвідченим грибником;
- кладіть в козуб тільки ті гриби, в яких ви абсолютно упевнені;
- збирайте гриби вранці. В цей час доби вони свіжі, міцні і краще зберігаються;
- не можна збирати старі, червиві, покриті цвіллю гриби. У таких грибах вже починаються процеси розкладання білка, що при вживанні їх в їжу може завдати шкоди здоров’ю;
- не можна збирати гриби, які виросли після перших заморозків. Гриби, зібрані біля автомобільних трас і залізничних колій, накопичують небезпечні для здоров’я важкі метали і радіоактивні елементи;
- для збору грибів не можна використовувати тару, непроникну для повітря - поліетиленові пакети, сумки і т.д. Краща місткість для грибів - плетений кошик;
- не вживайте грибів в сирому вигляді;
- після повернення додому, обробіть збір грибів негайно. Інакше на ранок доведеться викинути велику частину;
- перед вживанням обов’язково піддавайте зібрані гриби ретельній термічній обробці;
- відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин;
- страви з грибів не можна зберігати в теплому місці. Залишати «на завтра» грибні страви можна тільки в холодильнику і в посуді, що добре закривається. Не слід їх готувати і зберігати в металевому посуді;
- деякі види грибів несумісні з алкоголем. Як і будь-який продукт, гриби можуть викликати алергічні реакції;
- не годуйте грибними стравами малолітніх дітей, хворих з захворюваннями травної системи, осіб похилого віку.
Якщо після споживання грибів є загальне недомагання, слабкість, нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі, негайно викликайте „швидку” допомогу. До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи.

Не займайтеся самолікуванням! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 Туристичний сезон відкрили у Збаразькому замку на Тернопільщині photo_camera 22:00 Язловецький замок: історія і таємниці давньої фортеці photo_camera 21:00 Письменниця з Тернопільщини Наталка Галицька вирощує спаржу на власному городі. Як готувати 20:03 Що знімали тернополяни у ТікТок: добірка нових популярних відео за тиждень play_circle_filled Від читача 16:49 Тижневий дайджест новин служби зайнятості Тернопільщини: 19:30 Заморозки до -3°C та туман: штормове попередження оголосили на Тернопільщині на 12 травня 19:03 Частинка Італії у Тернополі: яка історія Венеціанського дворика. Дивіться відео! play_circle_filled 18:00 Троянди для палацу: спільнота квітникарів подарувала понад 150 кущів для Вишнівця 17:00 Як зрозуміти, що дитина готова йти у перший клас та підготувати її: поради психолога 16:00 На Тернопільщині київські спелеологи виявили нову печеру 15:00 У День матері поїзди Укрзалізниці курсують під іменами матерів захисників України 14:03 На Театральному майдані благодійний концерт до Дня матері: збирають гроші на аптечки для захисників photo_camera 13:03 Миру, любові та повернення синів: тернополяни вітають з Днем матері photo_camera 12:00 Залиште ці гроші для себе: як економити на енергоспоживанні 11:00 Тернополяни вітають матусь зі святом: підбірка з соцмереж play_circle_filled photo_camera 10:00 В Україні запрацювали зміни до діючих валютних обмежень 09:00 Війна забрала життя 34-річного Героя з Гермаківки на Тернопільщині Івана Тимківа
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up