Пікнік з користю для здоров’я

Пікнік з користю для здоров’я

Аби відпочинок на природі залишив лише приємні спогади, варто скористатися порадами наших експертів

- Ми дуже любимо ходити на пікніки, інколи збираємось з мамами-колегами, беремо наших діточок і йдемо в найближчий парк на 2-3 годинки, - розповідає тернополянка Ольга Старик. - З собою обов'язково беремо засіб від кліщів, яким оббризкуємо ноги до колін. Якщо надворі тепло і ми збираємось трошки позасмагати, то обов'язково натираємо діток сонцезахисними кремами. Загалом на пікнік ідемо зі звичними речами - плед, кілька іграшок і книжок, м’яч, мильні бульбашки, багато води і охолоджений чай чи сік. Компоти не беремо, бо вони швидко киснуть. З їжі - фрукти, сухе печиво чи бутерброди, які з’їдаємо в першу чергу. Ще дуже любимо сімейні виїзди до лісу. Особливо гарно біля Джуринського водоспаду. Такі сімейні міні-подорожі зазвичай тривають весь день, вони дуже зближують, дарують багато радості і енергії.

Головне на пікніку - просто посидіти серед трави, помилуватись природою і зарядитись позитивною енергією, вважає пані Ольга.

 

Відео дня

У ліс взувайте закрите взуття

На природі потрібно захиститися від кліщів та інших комах, мати достатньо води, та уважно спостерігати за дітьми, зазначає головний лікар «Центру Здоров’я” терапевт Анна Слівінська.

- Одяг і взуття на природу мають відрізнятися від того, який ви носите в місті, - каже лікар. – Майка чи футболка з великим декольте, наприклад, в ліс не підійде – краще брати сорочку на довгий рукав, не шорти, а довгі штани. Кепку на голові та хустку на шиї в лісі треба мати обов'язково. Зауважте, що на світлому одязі помітити кліща легше. Взуття має теж бути відповідним. Відкриті босоніжки чи в'єтнамки залиште для пляжу, а в ліс беріть закрите взуття.

Повернувшись додому, зніміть увесь одяг, витрусіть його. Ретельно огляньте тіло й шкіру голови.

Якщо кліщ вас все-таки вкусив, його треба витягнути, кажуть в «Центрі Здоров’я».

- Можна видалити кліща самому, наприклад, за допомогою нитки. Та якщо ви не впевнені у власних успіхах, зверніться в травмпункт, - каже Анна Слівінська. - А якщо після укусу підвищилася температура чи з’явилися червоні плями – йдіть до лікаря чи викликайте швидку.

Не розчісуйте місце укусу комарів, як би не свербіло, радять медики. До ранки може потрапити інфекція. Скористайтеся олією чайного дерева – вона зніме свербіж і водночас продезінфікує місце укусу. Також існують спеціальні аптечні засоби, що полегшують дискомфорт після укусів комарів.

 

Не беріть на природу торти

Діти на природі, як правило, їдять більше, ніж вдома, каже Анна Слівінська. Слідкуйте, щоб діти не переїдали, але й довго не залишалися голодними.

- Смажене м’ясо — це страва не для дітей. Щоб шашлик був корисним для дитини, зробіть його із нежирного м’яса. Кращий варіант для дітей — курятина, риба, телятина. Його потрібно добре просмажити, але без сильно засмаженої скоринки і не маринуйте у гострих спеціях. Ні в якому разі не маринуйте його у майонезі або в оцті, краще використайте мінеральну воду, лимон, кефір або йогурт.

До шашлика запропонуйте дітям запечені овочі, радить співрозмовниця. Ще один цікавий варіант страви на мангалі — сосиски-гриль. Діти залюбки допоможуть вам їх посмажити.

- Якщо святкуєте на природі день народження, не беріть торт із кремом, - зауважує лікар. -  Масляний та вершковий креми швидко псуються та викликають харчові отруєння. Приготуйте бісквітний пиріг із свіжими фруктами та ягодами без крему.

На гарнір запечіть картоплю. Для цього вимиту картоплю відваріть вдома у шкірці до напівготовності, а на природі смажте на грилі, нанизавши на шампур. Або ж приготуйте “класичну” картоплю у вугіллі, попередньо вимивши її та загорнувши у фольгу. У цьому випадку готову страву доведеться чекати довше, тому покладіть картоплю у вугілля в першу чергу.

Корисною стравою на пікніку будуть овочеві шашлички. Вимийте та крупно наріжте овочі, полийте їх рослинною олією та присипте сіллю. Нанизайте шматочки овочів на дерев’яні шпажки, чергуючи із помідорами чері. Запікайте на грилі до готовності.

Можна підігріти на мангалі шматочки хліба або зробити лаваш із сиром. Для цього твердий сир натріть на тертці, змішайте із нарізаною заленню та загорніть у тонкий лаваш. Смажити кілька хвилин, поки розплавиться сир.

 

Кілька порад як зробити відпочинок на природі безпечним

Щоб ваш пікнік був вдалим, скористайтесь корисними порадами.

 

Захистіться від кліщів

Одяг має щільно прилягати до тіла, взуття має бути закритим. Голова має бути прикрита кепкою, шия – високим коміром чи хустиною.

Перед тим, як зайти до лісу, обробіть одяг. Не покладайтеся на універсальні «засоби від комах» із супермаркету. Зверніться до аптеки або спеціалізованого туристичного магазину. Засоби від кліщів називаються акарицидами (від «акарос» – кліщ).

Не провокуйте комах - не встановлюйте намет поблизу мурашника, не виливайте залишки солодкого чаю поряд із місцем, де розклали килимка, – і комахи не дошкулятимуть вам.

Щоб запобігти укусам, скористайтеся репелентами – спеціальними засобами для відлякування комарів. Це можуть бути креми, лосьйони, аерозолі, що наносяться на одяг, шкіру чи намет. Придбати їх можна в будь-якому супермаркеті чи аптеці. Є також ультразвукові прилади, що просто не дають комахам наближатися до вас. До народних засобів належать олійки гвоздики, анісу та евкаліпту – ними можна намастити оголені ділянки тіла.

 

Подбайте про домашніх тварин

Собак і котів від кліщів захистять спеціальні нашийники чи акарициди, які можна придбати у ветеринарних магазинах і аптеках

 

Обережно біля водойми

Водойми на диких пляжах можуть бути небезпечні. Недосліджене дно, стрімка течія, можливий вир, чистота самої води – питання «купатись чи не купатись» вам доведеться вирішувати самостійно. Зверніть увагу, чи немає на березі попереджувальних табличок.

Усі знають, що алкоголь і купання – несумісні, проте, на жаль, чимало людей щороку нехтують цією істиною. В жодному разі не пірнайте з висоти на необлаштованих пляжах.

 

Пильнуйте дітей

Малюків слід постійно пильнувати. Наслідуючи поведінку дорослих, вони можуть тихцем вирушити купатися, опектися вуглиною з мангалу, з’їсти щось зовсім не підходяще. Батькам ні на хвилину не можна розслаблятися, адже на кожному кроці дитину підстерігають небезпеки, травми, порізи, отруєння, опіки, укуси. Стежте за тим, щоб дитина завжди перебувала у полі зору дорослих, не зацікавилася склом або іншим небезпечним сміттям. 

У компанії призначте одного з дорослих, хто весь час триматиме малечу в полі зору. Потім міняйтеся.

Пам’ятайте про захист шкіри від сонячних променів, укусів комах і кліщів. Забороніть підходити самостійно і без дозволу до води, вогню, обриву тощо, на сонці знімати з голови панамку чи кепку, тягнути до рота красиві ягідки-грибочки, “приручити” комах, павуків, ящірок, змій та іншу живність.

 

Візьміть достатньо води

На свіжому повітрі діти повинні і хочуть пити багато. Візьміть достатньо води, щоб дитина не відчувала спраги. Не давайте дітям газовані напої зі штучними барвниками і магазинні соки у спеку. Вони погано втамовують спрагу і містять шкідливі для несформованого дитячого організму інгредієнти. Привчіть малюка пити просту негазовану воду.

 

Допоможе сумка-холодильник

Пікнік без смакоти, приготованої на вогнищі — неповноцінний. Продукти складіть в сумку-холодильник, попередньо вимийте фрукти і овочі, запакуйте все в контейнери, фольгу або пакети. Не беріть продукти, що швидко псуються. Корисна їжа для дітей – негостра, не жирна, і без обвугленої скоринки.

Обов’язкові речі для безпечного відпочинку на природі:

- Каремати, складані меблі для пікніка

- Запасний одяг

- Засоби для відлякування комарів

 - Аптечка - пластир, вата, бинт, перекис водню, йоддицерин, активоване вугілля, засіб проти опіків, протиалергійний засіб, протизапальний і жарознижуючий засіб, а також свої ліки, якщо такі є.

- Одноразовий посуд

- Сонцезахисний засіб

- Вологі серветки, антисептичний гель

* За інформацією «Центру Здоров’я»

Стежте за новинами Тернополя у: Facebook, TelegramInstagramViber та YouTube.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up