П’ять фактів, коли здоров’я збережуть чисті руки

П’ять фактів, коли здоров’я збережуть чисті руки

Скільки разів на день і як довго треба мити руки, від яких захворювань може врятувати така проста звичка, дізнавалася «RIA плюс»

Упродовж дня нам доводиться торкатися великої кількості поверхонь, на яких мешкає  чимало вірусів, грибків і бактерій. Поручні у громадському транспорті, ручки дверей, телефони в офісах, кнопки ліфтів чи зливів в офісних туалетах — ці місця далекі від того, аби називатися найчистішими. І перелік речей, до яких за день торкаєтеся не ви одні, можна продовжувати. Але якщо правильно і регулярно мити руки, то можна убезпечити себе від цілої низки захворювань.

 

Грип і діарея

— Миття рук є простою звичкою, якою користується більшість людей, не замислюючись. Тим не менше, миття рук, виконане належним чином, — один із найкращих способів уникнути інфекційних хвороб, які зазвичай розповсюджуються через потиск рук, включаючи простудні захворювання, грип та деякі шлунково-кишкові розлади — такі, як інфекційна діарея, — зазначила лікар-методист «Центру Здоров’я» Галина Зот.

Відео дня

Щорічна глобальна кампанія ВООЗ: «Рятуйте людські життя: дотримуйтеся чистоти рук»  була оголошена ще 10 років тому. ВООЗ регулярно закликає людей об'єднати зусилля з метою поліпшення і підтримки гігієни рук. Проходять інформаційні кампанії, спрямовані, зокрема, на медиків, зазначає пані Зот. Працівників охорони здоров'я закликають мити руки в належний час і належним чином. Бо чисті руки запобігають поширенню інфекцій.

— Регулярно забезпечуйте чистоту рук; мийте руки водою з милом і ретельно їх висушуйте; при відсутності негайного доступу до мила і води користуйтеся засобом для протирання на спиртовій основі. Такі основні рекомендації ВООЗ, — розповідає пані Зот.

 

Поменше торкатися руками обличчя

Чисті руки — це запорука здоров’я, образно кажучи, половина успіху, щоб не захворіти на різні інфекційні захворювання, наголошує заступник головного лікаря Центру надання первинної медико-санітарної допомоги Надія Боднар.

— Це найперша гарантія того, що руками не перенесуться інфекційні захворювання, — каже лікар. — Бо, взявшись за перила в під’їзді, за ручку дверей, за тримач у транспорті, на руки потрапляють багато збудників різних хвороб. Якщо руки не тримати у чистоті, якщо їх часто не мити, то ці збудники потрапляють в організм людини.

А потрапити вони можуть дуже легко: навіть коли потерти обличчя руками, на ньому може залишатися інфекція. У більшості випадків бактерії і віруси проникають всередину, коли людина брудними руками починає чіпати очі, рот і ніс, і це може привести до захворювань. Це особливо актуальне, коли підвищується захворюваність на сезонні захворювання, на гострі респіраторні інфекції, на грип, коли, крім повітряно-крапельного шляху передачі, інфекція переноситься і руками.

Варто згадати і таке захворювання як вірусний гепатит А, який теж ще називають хворобою брудних рук, адже це один із шляхів передачі збудника.  

 

Причина кишкових інфекцій

Брудні руки — один із шляхів передачі вірусів і бактерій, які викликають кишкові розлади, наголошує лікар-епідеміолог ДУ «Тернопільський обласний Лабораторний центр МОЗ України» Тетяна Заставна.

Найпоширенішими кишковими інфекціями є: дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції — бактеріального походження та ротавіруси,  норовіруси, ентеровіруси, астровіруси, тощо — вірусного походження.

Основними симптоми захворювання є: слабкість, підвищення температури тіла, біль у животі, блювота і діарея.

Передача збудників кишкових інфекцій відбувається через харчові продукти, воду та немиті брудні руки.

Харчовий шлях інфікування обумовлений використанням сировини хворих тварин (курячі та качині яйця, м'ясо домашньої птиці та великої рогатої худоби, молоко), порушенням технологій та поетапності приготування страв, неналежним термічним процесам, неправильним зберіганням готових страв. Небезпеку становить вживання продуктів із порушеними умовами й термінами зберігання.

Водний фактор обумовлений використанням небезпечної води для пиття, миття овочів та фруктів, приготування страв тощо.

— Брудні руки — ще один шлях передачі вірусів і бактерій, які викликають кишкові розлади, — зазначає Тетяна Заставна. — У повсякденному житті людина перебуває у громадських місцях, транспорті, місцях відпочинку, де торкається руками до різних предметів, ґрунту, піску, іграшок, на яких перебуває велика кількість патогенних мікроорганізмів. Згодом із немитими руками збудники через рот потрапляють в організм людини, викликаючи різні захворювання, в тому числі кишкові розлади.

Слід пам’ятати, що мікроорганізми перебувають і на овочах, і на фруктах. Наприклад, на ринку руками їх бере будь-хто, інші люди, купуючи такий товар, не промивши під проточною водою чи не ошпаривши окропом, дають дитині – і починаються клінічні ознаки кишкового захворювання. Тому з цим легковажити не можна.

Сприйнятливість людей до кишкових захворювань досить висока. Особливо часто вони спостерігаються у дітей, тому що в малят і захисні сили слабші, і гігієнічні навички ще недостатні.

За статистикою, 95% населення планети не знає, як правильно мити руки.

Мити треба 40-60 секунд

Правильне миття рук, за рекомендаціями ВООЗ, триває 40-60 секунд. Намочіть руки водою. Треба накласти на руки стільки мила, щоб воно покривало всю поверхню рук. Масажуйте руки долоня до долоні. Потріть правою долонею по поверхні лівої руки з переплетеними пальцями і навпаки. Потріть долонею об долоню з переплетеними пальцями. Зачепіть пальці і потріть їх. Ретельно вимийте великі пальці і потріть їх. Потріть долоні пальцями круговими рухами. Змийте руки водою. Витріть руки одноразовим рушником. Вимкніть кран цим рушником. Тепер ваші руки в безпеці, зазначає Галина Зот.

Мити руки рекомендовано у будь-якій ситуації, коли ви їх забруднили. Наприклад, до, під час і після приготування їжі (особливо при обробці сирого м'яса або птиці), а також до і після його вживання. Після того, як ви висякалися або чхнули (правильним буде чхати в згин ліктя або одноразову паперову серветку), після контакту із хворою людиною і після того, як ви замінили підгузок дитині або зводили її в туалет (або відвідали туалет самі). Після того, як погладили тварину (навіть, якщо це ваш домашній вихованець, і ви впевнені, що він бездоганно чистий), погодували його або прибрали за ним на вулиці. Якщо ви викидали сміття, теж не забудьте вимити руки. Мийте руки до і після лікування рани чи порізу.

 

Чим частіше, тим краще

— Скільки разів на день мити руки, це, звісно, залежить від ситуації, — зазначає Тетяна Заставна. — Якщо людина перебуває в місцях великого скупчення людей, транспорті, магазині, школі, лікарні, має справу із ґрунтом, руки забруднюються частіше, і їх треба мити частіше. Нормативних документів щодо кратності миття рук немає.

Чіткої регламентації, скільки разів на день потрібно мити руки, немає, погоджується Надія Боднар.

— Але треба пам’ятати — вийшов на вулицю, мав контакт із предметами, яких торкалася велика кількість людей, треба помити руки. Перед їжею треба помити руки, просто вийшов на вулицю — потім треба помити руки. Нема такого поняття кратності цієї процедури, як, наприклад, йдеться про призначення ліків, що таблетку треба прийняти тричі день. Просто їх треба мити якомога частіше, — каже лікар.

 

Не зловживати антисептиками

— Одним із напрямків запобігання передачі патогенних мікроорганізмів через брудні руки є дотримання елементарних правил гігієни — мити руки з милом. Коли ж немає такої можливості, використовувати вологі серветки, антисептики, які  випускаються у формі розчину, гелю, піни, — зазначає Тетяна Заставна. — Проте, хочу наголосити, що зловживання антисептиками може призвести до алергічних реакцій, дерматитів.

 

Яких помилок слід уникати при митті рук

  • Не користуйтеся однією вологою серветкою, щоб вимити руки групі людей.
  • Не використовуйте постійний таз із водою для ополіскування рук.
  • Не використовуйте загальні рушники для рук. Завжди використовуйте одноразові рушники в дитячих закладах або для приготування їжі.
  • Не використовуйте губки або неодноразові серветки для догляду.
  • Пам'ятайте, що мікроби процвітають на вологих поверхнях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Pavlo Orestovich

    7
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up