Сидите „нога на ногу” – можна заробити варикоз

Сидите „нога на ногу” – можна заробити варикоз

Чим більше часу сучасна людина проводить в сидячому положенні, за комп’ютером або в автомобілі, тим вищий ризик розвитку варикозного розширення вен

Якщо одного разу ви помітили на ногах несимпатичні судинні “зірочки”, замаскувати проблему не вийде.

Залишати без уваги цей факт не можна, адже далі ці “прикраси” будуть ставати тільки яскравішими та більшими. Боротьба з варикозним розширенням вен хоч і непроста, але необхідна справа. Адже назавжди прирікати себе на штани та довгі спідниці —  перспектива не з привабливих. І – косметичний дефект – не єдина причина, чому потрібно лікувати варикоз. Тому, ще до появи видимих розширених вен, коли почали помічати  “синдром важких ніг”, слід звернутися до судинного хірурга. Після огляду та проведення безболісного і швидкого дослідження – ультразвукової допплерографії, тобто просвічування вен, лікар поставить діагноз і визначить види лікування.
 

Розплата за ходіння на двох

Варикозне розширення вен – серйозне захворювання, при якому вени втрачають свою еластичність, розтягуються, розширюються та звиваються, пояснює асистент кафедри хірургії №1 з урологією Тернопільського медуніверситету Олена Якимчук.

Відео дня

– Загалом, у такий неприємний спосіб ми розплачуємося за можливість ходити на двох ногах – жодні інші істоти на землі не страждають на цю недугу, – розповідає вона. – Вплив різних несприятливих чинників призводить до слабкості венозної стінки і застою крові в нижній половині тіла. Судини надмірно перевантажуються, а венозні клапани працюють все гірше і гірше. Підсумок – ноги втомлюються, болять, з’являється відчуття важкості, судоми; стопи та щиколотки набрякають. Згодом приєднується потемніння шкіри, виникають трофічні виразки, можуть утворюватись тромби, а це в свою чергу призводить до інвалідності чи навіть раптової смерті.
Варикоз – досить поширене захворювання. У наші дні на нього страждає кожна третя жінка і кожен десятий чоловік. Причому найчастіше це захворювання починається у людей працездатного віку – 25-40 років. Чим більше часу сучасна людина проводить в сидячому положенні, за комп’ютером або в авто, тим вищий ризик розвитку варикозного розширення вен.

– Ще до появи варикозних вен пацієнт можна відзначити “синдром важких ніг”: до вечора ноги швидко втомлюються, набрякають, болять, шкіра може ставати синюшною, виникають відчуття печіння по ходу вен, надмірного тепла в стопах чи гомілках, ночами починаються судоми ніг, – продовжує співрозмовниця. – Можлива поява “судинних зірочок” – сіточок з невеликих розширених судин. А основна ознака варикозу – набряклі, вузлуваті, звиті,  розширені вени, що просвічуються крізь шкіру.

Варикоз – у спадок

У першу чергу, варикозне розширення вен це “сімейна” хвороба.

– Справа в тому, що основна причина варикозу – вроджена слабкість сполучної тканини – передається по спадковості, – пояснює викладач. – Якщо і родичі страждали на це захворювання, то у 90% випадків можна стверджувати, що ви в групі ризику. Другий чинник – зміна гормонального фону. Це особливо важливо для жінок. Тут відіграють роль гормональні протизаплідні засоби і, звичайно, вагітність.
Важливим фактором є умови праці. Не варто забувати про людей класичних “стоячих” професій – продавців, перукарів, хірургів та інших. У них варикозне розширення вен, можна сказати, професійна хвороба. Окрім того, в групі ризику офісні працівники, тому що будь-яке тривале перебування в одній позі – сидячій чи стоячій – робить свою справу. А якщо до цього додати такі шкідливі звички, як куріння, перекуси булочками та бутербродами, що призводить до зайвої ваги, то варикоз не змусить на себе чекати. Також сюди належать і любов сидіти “нога на ногу”.
– Злий жарт може зіграти і сучасна мода, – зазначає Олена Якимчук. – Незручний, занадто облягаючий одяг, наприклад, вузькі джинси, може стати причиною появи варикозних сіточок. Не менш шкідливим є вузьке взуття і високі підбори. Чим ширша підошва черевиків, тим менше навантаження на ноги. Балансуючи на тоненьких шпильках, ми піддаємо наші вени величезному навантаженню. А якщо додати ще й несе важкі сумки з покупками в руках, то з красивими ногами можна розпрощатися.
Окреме зауваження стосується фізичного навантаження. Не весь спорт є безпечним. У групі ризику є любителі підйомів штанги у тренажерному залі, адже такий вид фізичних вправ збільшує венозний тиск.

Від мазі до операції

Якщо пацієнт звертається по допомогу своєчасно, тобто на початковій стадії захворювання, лікар призначає спеціальні мазі, венотоніки та компресійну терапію: спеціальні панчохи, колготки чи гольфи, що найкраще підходять конкретному пацієнту. Також застосовується лімфодренуючий масаж, лікувальна гімнастика. Крім того, лікар дає рекомендації щодо способу життя. Досягнути якнайкращих результатів дозволяє комплексний індивідуальний підхід.
– Варто розуміти, що без хірургічного лікування можна тільки загальмувати розвиток хвороби, але не повністю зупинити, самі варикозні вузли не зникнуть, – пояснює Олена Якимчук. – Хірургічне лікування варикозу – не обов’язково операція. Більшості пацієнтів допомагає склеротерапія. Це нехірургічна процедура, що передбачає усунення небажаних вен шляхом проведення серії ін’єкцій. Уражені вени не видаляють, як при операції, а “заклеюють” спеціальними препаратами, що вводяться шприцом з найтоншою голкою. Склеротерапія добре допомагає і при “судинних зірочках”.
Операція тепер теж менш травматична, ніж раніше
– Медицина зробила великий крок уперед завдяки впровадженню міні-інвазивних технологій, тобто без прямого втручання в тіло та розрізів, – зазначає співрозмовниця. – Основна відмінність – варикозні вени видаляють через маленькі (до 1 мм) проколи за допомогою мікроінструментів. Навіть загального знечулення при таких операціях не проводять – неприємні відчуття настільки незначні, що часто досить лише місцевого знеболення. Взагалі у нас можна комбінувати, наприклад, хірургічну операцію зі склеротерапією. Так чи інакше, сучасні методики дають можливість ходити вже наступного дня після операції. А протягом тижня хворий може повернутися до звичайного ритму життя.

Основні кроки для здоров’я та краси ніг

– Плавання є одним з найкращих судинних тренажерів. Доповніть день прогулянками в зручному взутті та отримаєте підтягнуті ноги й сідниці і, як бонус, гарний колір обличчя.

– Навантаження на судини спричиняє надлишкова вага. Тому зайвих кілограмів варто позбутись. Харчування з метою профілактики варикозного розширення вен має бути спрямоване на зміцнення стінок судин. Цьому сприяють такі вітаміни як аскорбінова кислота і рутин, що містяться в обліписі, малині, цитрусових, плодах чорноплідної горобини, суниці, шипшині та горобині. А на природний антиоксидант кверцетин, який зміцнює судини, багата звичайна гречка.

– Від утоми в ногах допоможе сучасний трикотаж, що підбирається лікарем під параметри кінцівки.  На вигляд лікувальні колготки не менш красиві та модні, ніж звичайні. До того ж, допомагають судинам краще справлятися з підвищеним навантаженням.

–  Зручне взуття з підбором не вище 4 см – оптимальний вибір на кожен день. На високих підборах стопа перебуває у вимушеному положенні, порушується живлення дрібних судин пальців ніг, виникає венозний застій, набряки в області щиколоток і гомілок. Туфлі на шпильках рекомендовано носити не більше як дві години на день.

– Корисними будуть контрастні душі та використання валика під ногами при лежанні. Допоможе масаж: погладжуючі рухи знизу вгору від стопи до паху. Для вен небезпечний перегрів, тому якщо є схильність до варикозу, краще відмовитися від лазні та сауни, а також не зловживати сонячними ваннами. Ультрафіолет знижує еластичність тканин і венозних стінок, призводить до варикозу. Не забувайте пити близько 2 л води на добу.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:02 Про блуд, зради і церковний шлюб. Отець Олексій Філюк відповідає на гострі питання про сім'ю photo_camera 21:01 На війні загинув захисник з Почаївської громади Віталій Сімора, якого вважали зниклим безвісти photo_camera 20:01 Тернопільські поліцейські отримали нові авто 19:04 У кого можуть вилучити авто, за новим законом про мобілізацію Від читача 08:18 Ефективна співпраця на допомогу людям 18:03 У Тернополі відкрили виставку до річниці першої згадки про місто photo_camera 17:30 Новий закон про мобілізацію: розʼяснення про те, що зміниться 17:05 Скільки коштує орендувати електросамокат у Тернополі: порівняли тарифи та умови photo_camera 16:25 Тернопільська модель, студентка ЗУНУ Маріна Міжонова здобула титул Miss Supranational 15:55 Президент підписав Закон про мобілізацію 15:40 Тарифи підняли, а людей не спитали! Тернополяни скаржаться на управителів будинків 15:10 Помер український письменник та громадський діяч Дмитро Капранов 14:35 Газопостач на Тернопільщині завищував ціни, тепер має повернути майже півмільйона у бюджет 13:55 У Тернополі організовують перший ековелопробіг 13:15 В Тернополі виступить один із найпопулярніших нових гуртів українського шоубізу 100лиця play_circle_filled 12:35 У Тернополі чоловік продавав наркотики під виглядом електронних сигарет 12:01 Яку роботу пропонують в Тернопільському центрі зайнятості 11:30 Чи має шанс 2024-ий рік бути мирним? Що думають українці(ОПИТУВАННЯ) 10:50 ВЛК для людей з інвалідністю: кому треба пройти повторно і кого розраховують мобілізувати 10:15 Рідні полеглих Героїв отримали відзнаки «Почесний громадянин міста Тернополя» photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up