Як їсти полуницю та не мати проблем: поради експерта

Як їсти полуницю та не мати проблем: поради експерта

У якому вигляді можна вперше нагодувати полуницею дитину, чому полуницю потрібно мити водою із содою - усе важливе про солодку ягоду від екс-очільниці МОЗ України Уляни Супрун.

Сезон полуниць триває: червоні ягоди значно подешевшали. За тиждень вартість зменшилася на 30%, повідомляє УНІАН.
Мінімальна ціна, за якою можна зараз знайти кілограм полуниці, за 80 гривень. Тоді як ще тиждень тому її вартість сягала 120-160 гривень. Фермери запевняють, що ціни продовжать падати, коли настане пік сезону. Це відбудеться у середині червня. 

Чим полуниця корисна, чим небезпечна та як зробити її безпечнішою, пояснила Уляна Супрун.

"Багатьом дітям могли зіпсувати дитинство забороною їсти полуницю, бо “від неї обсипає”. Але багато з нас не уявляють початку літа без цих ягід і вже з інтересом та, можливо, осторогою зазирають на прилавки. Тож давайте розберемось, чим полуниця корисна, чим небезпечна та як зробити її безпечнішою", - написала на своїй сторінці в соцмережі Уляна Супрун.

Відео дня

Чим корисна полуниця

▪️ Вона багата на вітаміни, мікроелементи та антиоксиданти. Вісім полуниць містять більше вітаміну С, ніж цілий апельсин зі шкіркою. Його вміст не зменшується, якщо зірвані полуниці зберігати в холодильнику. Полуниці містять також вітамін К та фолієву кислоту. У полуниці багато калію та магнію — мікроелементів, яких багатьом бракує. Полуниця багата на низку глікозидів — біологічно-активних сполук, що так чи інакше сприяють молодості та відновленню.

▪️ Згідно з дослідженнями, полуниця має антиоксидантну, протизапальну, нейропротекторну дію. Антиоксиданти запобігають окисленню ліпопротеїнів крові та стінок судин, тож полуниця знижує ризик серцево-судинних хвороб. Її компоненти також підвищують чутливість клітин до інсуліну, покращують стан пацієнтів з метаболічним синдромом і навіть знижують ризик раку ротової порожнини, стравоходу та простати. 

▪️Консервована, знебарвлена (чи, що ще гірше, пофарбована фуксином) полуниця не має таких властивостей. Всі біологічно-активні елементи містить лише природно червона полуниця.

Як їсти полуницю та не схибити

▪️ Ягоди слід неодмінно мити, навіть якщо вони виглядають чистими. Це позбавить їх збудників хвороб та зменшить кількість пестицидів. Найкраща науково обґрунтована порада — залити водою з содою (10 г на 1 літр), лишити на 10 хвилин і відкинути через друшляк.

▪️ Наразі немає доказів, що органічні полуниці значно кращі за вирощені з використанням засобів захисту рослин та дозованого внесення комплексних добрив. Навіть вони можуть містити залишки пестицидів, хоча і меншою мірою. Сертифікована органічна продукція і вирощене на городі — це різні речі, пам’ятайте про це.

▪️ Якщо ви бачите зіпсовані ягоди — знайте, що фунгіциди більше не діють, і така партія полуниці відносно безпечна. Тільки не забудьте помити і викинути всі зіпсуті полуниці.

▪️ Якщо у вас схильність до атопічного дерматиту, чи ви даєте полуницю дитині вперше та переймаєтеся — приготуйте полуничне пюре і прокип’ятіть його 10 хвилин чи поставте в мікрохвильовку. Вітамін С та біологічно-активні сполуки за цей час повністю не зруйнуються. Навпаки бланшування чи обробка парою овочів та фруктів потрібна перед заморожуванням на зиму. Це спиняє ферменти, які б руйнували вітаміни чи антиоксиданти (аскорбіназу та поліфенолоксидазу). 

Чи від полуниці справді “обсипає”?

Так, інколи. Але варто розрізняти алергію на полуницю та атопічний дерматит.

➡ Алергія — це миттєва або відкладена реакція імунної системи на певні молекули, в даному разі — полуниці. Через це ми маємо свербіж, почервоніння чи набряк. Харчові алергії часто спричиняють також почервоніння та біль язика, губ, слизової рота або біль в животі. Алергію діагностують за реакцією на споживання (за допомогою харчового орального тесту). Антитіла не завжди є надійним маркером алергії.

Алергія на полуницю є приблизно в 6-8% дітей та 9% дорослих.Алергія небезпечна тим, що алерген може викликати анафілактичний шок — масивну імунну реакцію, яка призводить до ускладнення дихання. Якщо ви знаєте, що маєте алергію на певний продукт, не їжте його.

Вміст алергену в полуниці не залежить від того, вирощували полуницю в теплиці, на городі чи відповідно до стандартів органічного виробництва.

➡ Атопічний дерматит — це хронічне запальне висипання на шкірі, яке з’являються в дитинстві. Спричинити атопічний дерматит можуть грибки, бактерії, сухе повітря, стрес чи харчові продукти. У дітей до 5 років атопічний дерматит найчастіше провокують продукти, а в дорослих — те, що ми вдихаємо.

Наявність атопічного дерматиту в людини чи родичів свідчить про високий ризик алергій. Від 20 до 60% людей з атопічним дерматитом мають ті чи інші харчові алергії, в тому числі — на полуницю. В цьому разі слід не просто уникати ягід, а звернутися до лікаря щодо лікування та запобігання проявам дерматиту. Лише якщо виявиться, що тригером дерматиту є полуниця, тоді потрібно від неї відмовитися 

➡ Головні алергени полуниці називаються Fra1a. Їх вміст залежить від сорту полуниці — в якихось він більший, а в якихось значно менший. Цікаво, що полуничний алерген Fra1а дуже схожий на алерген березового пилку.

Кожна третя людина, в якої алергія на березовий пилок (про неї можуть свідчити нежить, набряклий ніс і сльози на початку весни), матиме дерматит після поїдання полуниці. Вміст алергену Fra1а не залежить від способу вирощування — в теплиці, на городі, чи відповідно до стандартів органічного виробництва.

Хороші новини: цей алерген знешкоджується при нагріванні полуничного пюре упродовж десяти хвилин. 

➡ Полуницю часто забороняють вагітним та молодим матерям. Дарма. Якщо в жінки немає алергії на полуницю, обмежувати раціон не варто. Стратегія “уникнення алергенів про всяк випадок”, яка довгий час була прийнята, не показала жодної ефективності. 

Не варто також відкладати контакт дітей з потенційно алергенними продуктами до 3 років. Насправді ранній контакт дітей з їжею знижує ризик алергії на неї.

Як захищають полуницю

В усьому світі полуниця очолює перелік забруднених продуктів — це так звана “брудна дюжина”. Полуницю обробляють фунгіцидами та інсектицидами. Вони стають на заваді появи плісняви та хвороб рослин.

Засоби захисту рослин — це не абсолютне зло, як прийнято вважати. Якщо не захищати рослини та врожай, залишаться лише збанкрутілі фермери і порожні прилавки. Але важливо користуватися безпечними, сертифікованими, визнаними в усьому світі фунгіцидами та інсектицидами. Засоби захисту рослин слід вносити в належний час та в правильному дозуванні. Пестициди з часом руйнуються, і в кінцевому продукті їх буде менше. 

В Україні вільно продаються канцерогенні, нейротоксичні, отруйні чи шкідливі для гормональної системи засоби захисту рослин, як-то метил йодид, метилбромід, хлорпікрин (відомий як іприт), піраклостробін. У США їх намагаються усунути з ринку та заборонити. 

“Полуничні” хвороби

Насправді полуниця небезпечна не лише алергенами. Ягоди можуть бути джерелом паразитарних інфекцій та гепатиту А, якщо виросли на забруднених фекаліями полях чи якщо їх збирали хворі на гепатит А люди. 

Тому ще раз: полуницю слід вирощувати з використанням сертифікованих засобів захисту та добрив, і завжди ретельно мити перед споживанням.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Ирина Астапчик

    Да, пробовала. Лучше люблю со своей грядки.
  • Діана Олійник

    Насамперед дякуємо, що читаєте. Сподіваємося, що ця інформація стала для вас корисною. Наполегливе прохання до читачів писати коментарі по суті. У даному випадку, цікавий ваш досвід чи проблеми, пов'язані з вживанням полуниці. Чи, наприклад, про ставлення до порад пані Супрун.
  • Ігор Дуда

    Мій добрий друг "крест саша" полуницю он з гівном вживає
    Й проблем ніяких і ніколи з цим не має,
    У нього інша є проблема - дебілізм і його роги,
    Але я відволікся щось від теми трохи.
    Отож Мій добрий друг "крест саша" полуницю он з гівном вживає
    Й проблем ніяких і ніколи з цим не має,..
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:00 Погіршення погоди на Тернопільщині може призвести до збільшення кількості аварій — поліція 11:32 Померла 6-місячна дівчинка, яка у лютому постраждала в аварії на Підволочиському шосе 10:50 Від отруєння чадним газом постраждала 72-річна тернополянка 10:20 Тернопільські капелани відвідали військових на Харківсько-Лиманському напрямку Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 09:14 Дві ранкові ДТП у Тернополі: де наразі ускладнений рух? 09:02 Жінка з Тернопільського району втратила 46 тисяч гривень, коли хотіла отримати допомогу 08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up