Як сезонну алергію у дітей відрізнити від COVID-19: поради лікарів

Як сезонну алергію у дітей відрізнити від COVID-19: поради лікарів

Алергія порушує місцевий та системний імунітет, через що діти стають чутливішими до iнфекцiй та мають бiльшу ймовірність заразитися вірусом. Як розрізнити прояв сезонної алергії від небезпечної інфекції, що робити для профілактики захворювання та як його лікувати, розповідають експерти.

Приблизно 10-30% населення світу страждає від алергічних реакцій, а кількість таких осіб щорічно зростає, у тому числі серед дитячого населення. Алергенами, тобто речовинами, що провокують алергію, можуть бути певні харчові продукти, пилок, домашні тварини, побутова хімія, медичні препарати та інші чинники. Залежно від алергену, алергічна відповідь може проявитися у вигляді запальної реакції на тілі, чхання, сльозотечі та безлічі інших симптомів.

Алергія – це не хвороба, а стан, що може призвести до розвитку алергічних хвороб. Одним із найсерйозніших алергічних захворювань є бронхіальна астма – найпоширеніша у світі хронічна хвороба серед дітей. Приблизно 235 мільйонів осіб живе з астмою. Понад 80% смертей, пов’язаних із астмою, припадає на країни з низьким та нижче середнього рівнем доходів. Водночас слід знати, що можна зробити задля профілактики захворювань та виявленні їх на ранніх стадіях.

Чим небезпечні алергії?

Алергія – це надмірна відповідь (реакція) імунної системи на чужорідні речовини (інакше – алергени, антигени), що характерна для осіб, схильних до алергії. У відповідь на потрапляння в організм алергенів виробляється надмірна кількість антитіл класу IgE, що й запускає механізм розвитку алергічної реакції, розповідає пульмонолог-алерголог КНП "Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня" Оксана Івахів-Тендюк.

Відео дня

Прояви алергії у діток найбільше помітні саме у весняно-літній період, із початком цвітіння. Тоді, за її словами, і проявляється алергічна реакція на пилок рослин (поліноз).

- Алергія може проявлятися закладенням носа, сухим кашлем, бронхоспазмом (перекриттям дихальних шляхів внаслідок спазму бронхів), почервонінням шкіри, висипкою, свербіжем, розладами травлення, задишкою тощо. Алергічні реакції розрізняють за важкістю: від помірних до важких, інколи навіть загрозливих для життя (до прикладу, анафілактичний шок), - говорить лікар.

Причин розвитку алергії може бути багато – як реакція на продукти харчування, укуси комах,рослин, тварин, захисту побутової хімії тощо. Схильність до алергій може передаватися по спадковості. Жителі міст більше схильні до прояву алергічних реакцій. Забруднене повітря, загальне порушення стану екології, неякісні продукти харчування – фактори, які сприяють тому, що кількість хворих щороку примножується. Окрім того, алергію також можуть спровокувати: стреси, послаблення імунітету, антибіотики і неправильне харчування.

Якщо зволікати із зверненням до лікаря, наслідки для здоров'я вашого малюка можуть бути не дуже приємними.

- По-перше, є алергiчні запалення слизових оболонок горла та носа. І це зменшує місцевий захисний імунітет. Слизові більш вразливі до бактеріальних та вірусних інфекцій. По-друге, у пацiєнта з алергією є дисфункція імунної системи. Вона неправильно реагує на пилок та iншi алергени,  зменшуючи свою активність проти бактерій та вірусів, - говорить Оксана Івахів-Тендюк.

Як відрізнити алергію від COVID-19?

Основні симптоми алергії, нагадаємо ще раз, - це нежить, свербіж очей, гортані тощо. В умовах пандемії ці симптоми легко переплутати з ознаками гострої респіраторної вірусної інфекції (ГРВІ), зокрема і COVID-19. Як розрізнити захворювання?

- Ключові відмінності сезонної алергії — для неї не характерне підвищення температури і симптоми можна зняти протиалергійними засобами. Якщо у дитини поліноз (алергічне захворювання слизових оболонок носа й ока, яке спричинює пилок рослин, спори грибів, характеризується алергічним ринітом, кон'юнктивітом, бронхіальною астмою та ураженням інших систем), вона має уникати контактів зі специфічними алергенами і проконсультуватися з лікарем щодо антигістамінних ліків та імунотерапії. Пандемія COVID-19 на це не впливає. Завжди можна звернутися до свого педіатра чи алерголога в телефонному режимі, - говорить лікар.

Ні в якому разі не потрібно самостійно диференціювати захворювання. Адже симптоми, дійсно, можуть бути схожими. Консультація у лікаря – запорука здоров'я вашого малюка!

Як вберегтися: поради

Що ж потрібно робити, аби мінімізувати наслідки алергії на здоров'я дитини?

Перший крок у лікуванні алергії – усунути контакт із алергеном. На жаль, часто це реалізувати складно або й неможливо. Лише за рекомендацією лікаря (!) можна застосовувати антигістамінні препарати, що зупиняють розвиток алергічної реакції, допомагають полегшити та контролювати алергічні симптоми. Якщо прояви алергії є на шкірі – можна застосовувати спеціальні мазі чи гелі, які знімають зуд, почервоніння, припухлість. Але знову ж таки – за рекомендацією лікаря.

- Крім медикаментозного лікування, є і інші заходи, яких варто дотримуватися, - продовжує Оксана Івахів-Тендюк. – Гуляти з дитиною на вулиці бажано після 10 години ранку, адже з 6 до 10 – припадає пік пилкування рослин. На прогулянки діткам, які мають схильність до алергії, потрібно виходити в масці та сонцезахисних окулярах. Аби частинки пилку не чіплялися до слизової носа чи очей. Після повернення додому потрібно повністю поміняти одяг дитини, промити носик, обличчя, бажано прийняти душ.

Найефективнішим способом лікування сезонної алергії є АСІТ (алергеноспецифічна імунотерапія), додає фахівець.

- Лікування потрібно починати за декілька місяців до цвітіння, коли алерген точно встановлений (за допомогою діагностики в лабораторних умовах). До організму вводять мікродози алергену, підшкірно чи під язик, поступово збільшуючи дозування. Таким чином, у дитини, схильної до алергії, поступово виробляється імунітет. У результаті, вона або взагалі не реагує на пилок, або хвороба протікає в більш легкій формі. Лікування і профілактику алергії здійснює лікар-алерголог, - каже вона.

Тривале перебування вдома — нелегкий час. Тож сплануйте свій щоденний розпорядок. Додайте до нього фізичні вправи.

- Оскільки прогулянки на свіжому повітрі доводиться мінімізувати через карантин, варто подбати про те, аби приміщення частіше провітрювали та щодня проводили вологе прибирання. Частіше промивайте носик дитині сольовим розчином, подбайте про збалансоване харчування, фізичну активність чада та загальне зміцнення імунітету. І будьте здорові, - завершує лікар.

 

ДОВІДКА

З будь-якими питання щодо стану здоров'я ви завжди можете звернутися до вашого педіатра. Консультацію з лікарем-алергологом можна отримати по телефону чи онлайн.

Контакти: 097-782-16-11 (Оксана Миронівна).

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Ная

    *Алілуя*....алергія не буде списуватись на коронавірус???

    Коля reply Ная

    Та, ні, все не так: карантин, дитина два місяця сидить дома, в неї прогресує алергія через домашній пил, тому прогресують прояви астми, значить починається задуха, ловить безпечний! для дітей короновірус, починає задихатись (від алергічної астми, через занадто розумну владу) і результат - дитина задихається "через короновірус".
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:00 У Чорткові підняли тариф на воду 08:00 На Тернопільщину йде похолодання 22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату Від читача 17:19 У квітневому топі вакансій на Тернопільщині - водій, продавець, кухар, швачка, медсестра, лікар 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії 19:02 Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж 18:30 Біля дамби Тернопільського ставу висадили катальпи 17:50 На вісьмох вулицях «Нового Світу» 18 квітня не буде води 16:30 «На гарячому» затримали чоловіка, який за $ 12 000 обіцяв домовитися з ВЛК Тернопільського військкомату 16:05 Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:53 «Поділили на «своїх» і «чужих»? Переселенка з Харкова скаржиться, що синові не видали книги в бібліотеці 15:45 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 17 квітня 15:30 Сім’я полеглого воїна Миколи Пителя пожертвувала дзвін для храму play_circle_filled 14:48 На Тернопільщині розшукують чоловіка з Бережан 14:07 Удар по Чернігову: 14 загиблих, 61 людина постраждала play_circle_filled photo_camera 13:55 Куди після школи? Огляд закладів освіти для вступу (партнерський проєкт) 13:00 На фронті загинув Герой з Почаєва 12:05 Куди піти, що подивитися у Тернополі 17-21 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up