Сил на них немає, чотири рази мене топили! Як приборкати проблемних сусідів – поради експертів

Сил на них немає, чотири рази мене топили! Як приборкати проблемних сусідів – поради експертів
Фото ілюстративне
  • Затоплення квартири, шум, неадекватна поведінка, гори сміття – це далеко не всі порушення правил спільного проживання у багатоквартирному будинку, на які здатні сусіди.
  • Чи не кожен другий стикався із подібними ситуаціями. Для когось – це справжня болюча тема.
  • Тож як вирішити конфлікти: мирно чи у судовому порядку? І чи взагалі вдасться їх вирішити? З’ясовували журналісти «20 хвилин».

Тернополянка пані М. скаржиться, що сусіди зверху затоплюють її вже вчетверте. Жінка у розпачі: їй завдано великої матеріальної шкоди, а ще більше – моральної.

– Сил на них не має. Справа про затоплення вже в суді. Та навіть це не допомогло. Вони знову мене затопили! У відповідь я почула просто: «Вибачте». Купляють собі дорогі речі, демонструючи їх на загал, а добровільно відшкодувати гроші за мої дорогі меблі, ремонт, паркет навіть не намагаються, – каже жінка.

Психологія сусідських конфліктів: поради від психолога

Доволі усталеним у народі є поняття про те, що чим старший сусід, тим більше від нього проблем. Чи справді впливає вік на конфлікт, зокрема, на вічні сусідські непорозуміння, ми спитали у спеціаліста.

Відео дня

Такого поняття у психології не існує. Це непорозуміння спільного життя – конфлікт поколінь. Звичайно, коли по сусідству проживають люди з віковими категоріями поза шістдесят і вісімнадцять років, то конфлікт може виникати саме із-за непорозуміння, наприклад, молодь надто гучно слухає музику, чим спричиняє дискомфорт старшим людям. Скоріше за все, коли з віком у людини не реалізовані певні цілі, що вважаються нормою у суспільстві, то, безумовно, вона стає емоційно вразливішою, а тому схильна більше конфліктувати, – каже юридичний психолог Михайло КОЗЮК.

Як почати діалог із сусідом, який викликає неприязнь? Алгоритм дій від психолога.

Щоб не допускати конфліктів, потрібно робити кроки до деескалації конфлікту (зменшення, ослаблення – прим.ред.). Найголовніший крок – це вміння і здатність говорити про свої потреби та бажання іншій людині, вміння відстоювати свої психологічні кордони. Після чого Ваш опонент або погоджується з Вами і розуміє ваші потребності, або він не підтримує Вас і далі конфліктує. Якщо ж з Вами трапилася друга модель поведінки опонента, обмежте спілкування з ним: не розмовляйте, старайтесь не пересікатись. Якщо людина навмисне порушує Ваші кордони, то є, звичайно, юридична площина вирішення конфліктів. Якщо ж опонент почув Вас обов’язково подякуйте йому за те, що Ваших кордонів дотрималися і не порушили їх. Одним із варіантів стратегії поведінки у конфліктній ситуації є відокремлення від конфліктуючої сторони. Адже конфліктні люди у суспільстві є, хоч і малий відсоток, в яких основною потребою є конфлікт, але є, - зауважує  психолог.

Які сусіди найчастіше схильні до конфліктів?

Настирливі сусіди, сусіди-заздрісники, сусіди-скандалісти, сусіди із алкогольною чи іншою залежністю, сусіди із неврівноваженою психікою чи сусіди із психічними розладами, які не проходять спеціальне лікування.

З такими верствами варто боротися тільки просячи про допомогу, скажімо, у ОСББ, органів місцевого самоврядування, органів Нацполіції, дільничого офіцера поліції, у родичів чи опікунів таких осіб тощо. У даному випадку необхідно залучати додаткові інстанції, а не намагатися вирішити конфлікт самотужки. Головне правило – агресія на агресію ні до чого доброго не призведе, тільки розпалить конфлікт, - радить психолог.

Правила співжиття із сусідами

Михайло КОЗЮК радо поділився із тернополянами основними правилами гармонійного співіснування із сусідами у багатоквартирному будинку.

Первинний етап:

Правило №1. Бути привітним. Починати потрібно із себе, тоді гармонія цілого будинку буде лише покращуватися. Щодня вітатися, дотримуватися правил паркування, акуратності у будинку. Привітна усмішка до сусіда також сприятиме успіху покращення атмосфери між усіма.

Правило №2. Пропонувати допомогу, якщо Ви відчуваєте, що вона потрібна (відкрити чи притримати двері, допомогти старшій сусідці з важкими сумками, знести дитячий візочок тощо).

Вторинний (конфліктний) етап:

Правило №1. Чітко усвідомлювати свою вину у конфлікті. Якщо ми порушуємо етичні чи моральні норми дуже важливо визнавати власну вину, просити вибачення за свої помилки. Адже помилка – це норма у житті кожної людини.

Правило №2. Дотримуватися правил і етичних норм багатоквартирного будинку. Важливо духовно віддаватися групі людей, зокрема, мешканцям будинку у спільній справі на спільне благо. Час від часу запитувати себе «Чим я можу бути корисним у будинку?». Коли людина починає із себе, всі інші мимоволі підтягуються.

Правило №3. Не відповідати агресією на агресію. Вдумливо зрозуміти мотиви поведінки особи, яка агресує. Запитати «Чим я тобі нашкодив?». З’ясувати чому людина конфліктна саме по відношенню до Вас. Уміння розуміти мотиви емоційного стану свого опонента полегшують подолання конфліктів з ним.

Якими юридичними способами вирішити конфлікт?

Які види порушень правил спільного проживання спостерігаються на Тернопільщині?

Згідно з даними Єдиного державного реєстру судових рішень за попередній рік по Тернопільській області ухвалено:

  • 4 рішення суду про відшкодування майнової та моральної шкоди, завданої внаслідок затоплення квартири
  • 3 судові рішення по порушенню вимог щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях
  • 1 рішення суду про усунення перешкод у користуванні загальним коридором
  • 1 рішення суду про демонтаж самовільно встановлених дверей у коридорі загального користування

Правові механізми подолання конфліктів із сусідами. Що потрібно знати?

Нормативно-правові акти, що врегульовують дані питання

Кодекс України про адміністративні правопорушення (стаття 182);

Житловий кодекс України (статті 177, 179);

Цивільний кодекс України (статті 319, 386, 1166, 1192, 1167)

Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» (стаття 24);

Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку».

Докази – правило №1

При можливості обов’язково збирайте докази протиправної поведінки сусідів. На випадок загострення ситуації Ви зможете звернутися до уповноважених осіб чи органів з реальними фактами.

Так, основним доказом порушення правил співжиття є акт обстеження квартири, приміщення загального користування комісією ЖЕКу.

Крім акту можете самостійно зафіксувати протиправне діяння на фото/відео/аудіозапис.

Як юридично грамотно вплинути на недобросовісних сусідів?

Перший спосіб – це завжди розмова. Бажано розмовляти при свідках, аби вони згодом змогли підтвердити про спроби мирного врегулювання конфлікту.

Другий спосіб – додаткова допомога спеціальних служб. Наприклад, виклик поліції для складення адміністративного протоколу і накладення штрафу на порушників. Для більшого ефекту можна згрупуватись із сусідами-однодумцями і подати колективну заяву. Також можна звернутися до виконавчих органів міських рад, які забезпечують контроль за додержанням громадянами болючого для Вас питання.

Третій спосіб – звернення до суду із позовною заявою, коли Вам завдано реальної майнової та(або) моральної шкоди, яку сусіди відмовляються добровільно відшкодувати (зазвичай це цивільний позов).

Куди звернутися за безоплатною професійною правничою допомогою?

Єдиний номер контакт-центру системи безоплатної правової допомоги 

 0 800 213 103

Тернопільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

(0352) 52-15-20

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up