«Підручники і посібники»: від малесенької книжечки до успішного видавництва (новини компаній)

«Підручники і посібники»: від малесенької книжечки до успішного видавництва (новини компаній)
Мало хто знає, що нині відоме та успішне тернопільське видавництво «Підручники і посібники» засноване 1996 року зусиллями викладачів педагогічного вишу. У той час підприємство позиціонувало себе як видавництво навчальної літератури для початкової, середньої та вищої ланок освіти. Перші авторські колективи — це переважно вчителі й викладачі педагогічних ВНЗ. А колектив працівників складався з дизайнера, редактора, двох бухгалтерів і двох засновників, які водночас виконували функції авторів, редакторів і видавців.

      Нині, як і тоді, видавництво очолює кандидат фізико-математичних наук Ярослав Гринчишин. Його фах — теоретична і математична фізика — дає йому змогу вільно орієнтуватись у науково обґрунтованих підходах до викладу матеріалу книжкових видань. Його соратник Ярослав Гап’юк — кандидат педагогічних наук — доволі довго працював у школі, має досвід вчительської й викладацької роботи. На ньому лежить відповідальність за методичну доцільність того чи іншого підходу до викладу навчального матеріалу.

   Зараз на підприємстві працює понад 100 осіб. У написанні книг беруть участь близько 1000 авторів з усіх куточків України. Редакція співпрацює з науковцями, методистами, вчителями, журналістами, письменниками з Києва, Львова, Харкова, Хмельницького, Кам’янця-Подільського, Дніпропетровська, Тернополя, Черкас, Івано-Франківська, Чернівців, Рівного, Луцька тощо.

   Першочерговим завданням колективу видавництва є забезпечення освітян та учнівської молоді сучасною літературою: підручниками, посібниками, наочним матеріалом, довідковою літературою і тощо.

Нещодавно видавництво «Підручники і посібники» відзначило двадцяту річницю від дня заснування. Урочиста частина свята відбувалася в обласній філармонії. Поміж численних теплих побажань та привітань у залі звучали й спогади про те, як усе було…

— Починали ми з дуже маленької чорно-білої книжечки на газетному папері тиражем 500 примірників, — каже один із засновників видавництва Ярослав Гринчишин. — А зараз для випуску книжкової продукції використовуємо 100 тонн паперу щомісячно. І так з допомогою авторів, редакторів, художників і працівників, які опікуються збутом, ми функціонуємо вже 20 років.

— Я дуже радий бути присутнім на цьому святкуванні хоча б тому, що такі видавництва, як «Підручники і посібники», сьогодні можна заносити в «Червону книгу видавництв України», — каже гість заходу, президент Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Олександр Афонін. — Бо, на жаль, історія видавництв України — це роки боротьби не стільки за розум нації та серця читачів, скільки за виживання. На жаль, це й сьогодні залишається дуже серйозною ділянкою діяльності видавництв. Хоча мало би бути зовсім по-іншому. Сьогодні видавництво «Підручники і посібники» — це колектив високопрофесійних людей, які знають, що, як і для кого робити.

   Так, сьогодні, за словами пана Афоніна, підприємство працює для майбутнього України більше, ніж багато хто. Бо за книжками цього видавництва навчаються діти, від яких залежить, якою буде наша країна, її майбутнє. І таке твердження — не голослівне. Про це свідчить як мінімум той факт, що видавництво одним з перших оголосило боротьбу з корупцією в освіті, зокрема ініціювавши у 2013 році акцію зі співзвучною назвою «Скажи «Ні!» корупції в освіті». Її головною метою було бажання привернути увагу громадськості до програм і змісту підручників, за якими навчають дітей.

— Це була не перша наша акція, — розповідає Ярослав Гап’юк. — Перші дії були ще за міністра Станіслава Ніколаєнка. Тоді ми взагалі «розрулювали» весь адміністративний тиск, адже в той час робилися перші спроби «підібрати» все під міністерство. Акція 2013-го — це друга чи третя спроба протесту. Тоді вже було несила терпіти той жах, який відбувався в царині підручникотворення. А створити підручник — це більше, ніж вийти на трибуну і виголосити полум’яну промову. Насправді ми не помилкам оголошували війну, а саме корупції.

   Про роль тернопільського видавництва для освіти України загалом і Тернополя зокрема того святкового дня згадували чимало й інші гості — колеги-видавці, бізнес-партнери та представники місцевої влади. Адже підприємство бере активну участь у суспільному житті як рідного міста й області,так і країни, є активним учасником різноманітних доброчинних проектів, здійснює спонсорську діяльність, підтримує проведення учнівських олімпіад, конкурсів «Учитель року», інтелектуальних турнірів, спонсорує обдаровану молодь, не забуває про дітей з обмеженими можливостями та особливими потребами, а також воїнів АТО (лише податків і зборів, за результатами 2015 року, перераховано понад 7 млн грн).

   Вдихнувши в себе свіже повітря вдалої бізнесової діяльності, видавництво «Підручники і посібники» робить усе можливе, аби й надалі залишатися найкращим у своїй царині.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:22 Графік відключення електрики на Тернопільщині (ОНОВЛЮЄТЬСЯ) 11:55 У центрі Тернополя висаджують літні квітники 11:20 Турбує варикоз? Лікуємо варикоз новітнім лазером всього за 60 хв! (новини компаній) 10:46 Рух транспорту перекриють на окремих вулицях в центрі Тернополя Від читача 12:19 У службі зайнятості Тернопільщини - «єдине вікно» для надання послуг соціально вразливим людям. Зручно, комплексно, інформативно! 09:30 В Тернополі виступить один із найпопулярніших нових гуртів українського шоубізу 100лиця play_circle_filled 09:15 Ремонт та будівництво: магазини та гуртовні будівельних матеріалів у Тернополі (партнерський проєкт) 09:00 Для молоді організовують вишкіл до Дня Героїв 07:50 У Тернополі тимчасово змінюють маршрут автобуса №12 21:00 Тернопільська «Нива» на виїзді зустрінеться з аутсайдером своєї групи 20:00 Тернополяни з Терцентру взяли участь у фотосесії до Дня вишиванки 19:00 Вийшли на бойові позиції у вишиванках 18:05 Спадок нашої нації: тернополяни поділилися історіями про свої вишиванки 17:26 Міць, характер, перемога: 19 травня відбудеться благодійний забіг у Тернополі «RUN 4 VICTORY» (новини компаній) 17:11 Скільки коштує полуниця та ранні овочі на ринку Тернополя: дивіться ціни photo_camera 16:45 На Тернопільщині 16 травня можуть застосувати графік погодинного відключення електрики 16:40 Тернопільським немовлятам подарували перші вишиванки 16:00 На два дні перекриють рух транспорту через «горбатий міст» у Тернополі 15:05 Як тернополяни День вишиванки відзначили: репортаж play_circle_filled photo_camera 14:30 Тернопільські рятувальники у вишиванках: «вишиваємо» перемогу разом photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up