Важлива інформація про ендокринну систему – медичний центр «ВІАСАН» (новини компаній)

Важлива інформація про ендокринну систему – медичний центр «ВІАСАН» (новини компаній)

Ендокринна система — сукупність органів, частин органів та окремих клітин, які секретують у кров і лімфу гормони (речовини з високою біологічною активністю, що регулюють ріст і діяльність клітин різноманітних тканин). Ендокринна система разом з нервовою системою регулює і координує важливі функції організму людини: репродукцію, обмін речовин, ріст, процеси адаптації.

Гормони проникають у всі органи і тканини людини безпосередньо через кров або міжклітинну речовину. Певна частина ендокринних клітин зібрана в єдине ціле. Вони формують залози внутрішньої секреції і називаються гландулярним апаратом.

Варто знати, що майже в будь якій частині організму існують ендокринні клітини. Розсіяна по всьому організму група цих клітин формує дифузну частину залоз внутрішньої секреції. Саме тому ендокринна система надзвичайно важлива для загального стану здоров'я людини. Вона координує і регулює функціональність майже всіх органів і систем організму, забезпечує його адаптацію до змін умов середовища: зовнішніх і внутрішніх.

Ендокринна система включає в себе: гіпоталамус, статеві залози, наднирники, підшлункову залозу, щитовидну залозу, гіпофіз, і в цілому є регулятором функцій організму.

Значення ендокринної системи :

  • керує роботою всіх органів і систем;
  • взаємодіє з хімічними реакціями, що відбуваються в організмі;
  • відповідає за стабільність процесів організму при зміні умов зовнішнього середовища;
  • спільно з нервовою і імунною системою регулює розвиток організму і зростання людини;
  • бере участь у регулюванні статевої диференціації і функціонування репродуктивної системи людини;
  • входить до числа стимуляторів енергії в організмі;
  • бере участь у регуляції психічної поведінки і вироблення емоційних реакцій.

Як правило, захворювання ендокринної системи пов'язані з порушенням обміну речовин. Порушення обмінних процесів виникає з різних причин.

Ендокринні захворювання складають один з найважливіших розділів сучасної клінічної медицини як за поширеністю, впливом на якість та тривалість життя хворого, економічними видатками, так і за високою коморбідністю з іншими патологічними станами, що суттєво обтяжує їх перебіг.

Зокрема, захворюваність на цукровий діабет у промислово-розвинених країнах за даними ВООЗ складає до 4% населення; загальна кількість хворих у всьому світі близько 160 млн. чоловік; кожні 15 років кількість хворих на цукровий діабет подвоюється; цукровий діабет займає 3-тє місце серед хвороб, які є найчастішою причиною інвалідизації та смертності хворих.

         Доведено, що серед хворих цукровим діабетом 1-го типу більша частина людей з народження перебувала на штучному вигодовуванні, що справляє негативний вплив на секреторну функцію підшлункової залози і може згодом стати однією з основних причин захворювання. Також пацієнтам, які знаходяться в групі ризику цього захворювання важливо зміцнювати імунітет, так як для них небезпечні інфекційні захворювання.

Причинами виникнення цукрового діабету 2-го типу можуть бути: неправильне харчування, дефіцит фізичних навантажень, ожиріння, генетична схильність. Тому кращою профілактикою цього захворювання буде здоровий спосіб життя і збалансований раціон.

Профілактика ендокринних захворювань.

Щоб система не давала збоїв, необхідно дотримуватися кількох простих правил:

  • Збалансувати свій раціон. Їжа повинна бути свіжою і натуральною, багатою клітковиною, вітамінами, мінералами, незамінними амінокислотами, ненасиченими жирними кислотами. Не забувайте про достатнє споживання води;
  • Практикувати помірні фізичні навантаження. Це допоможе прискорити метаболізм, зміцнити імунітет, поліпшити кровопостачання ендокринних залоз та інших органів, а також контролювати вагу;
  • Уникати стресових ситуацій або поміняти своє ставлення до них, якщо уникнути не можна.

Для профілактики йододефіцитних захворювань щитовидної залози необхідно вживати в їжу йодовану сіль, морепродукти, а також свіжі овочі і фрукти. Щоб заповнити вміст йоду в організмі слід, по-перше, звернутися до ендокринолога, який після призначення УЗД, спеціальних аналізів і тестів, які досліджують щитовидну залозу, призначить адекватне лікування. По-друге, звернути увагу на йодовмісні препарати, які можна приймати в цілях профілактики.

Якщо ви перебуваєте в групі ризику якогось захворювання, необхідно періодично проходити обстеження і здавати аналізи, оскільки будь яке захворювання простіше вилікувати на ранніх стадіях.

Отож, не зволікайте, та записуйтесь до кваліфікованих лікарів-ендокринологів, які допоможуть виявити проблему, призначити ефективне лікування і повернутись Вам до звичного життя.

Медичний центр «ВІАСАН» знаходиться за адресою, вул. Медова, 20.

Також, незабаром розпочне роботу Клініко-діагностична лабораторія «ВІАСАН», яка знаходиться за адресою, вул. Чалдаєва, 2, приміщення 59, яка запропонує широку панель гормональних досліджень, які виконуватимуться на місці.

Запис за телефонами:    +38 (0352) 52-55-58;

+38 (098) 452-55-58;

+38 (095) 252-55-58.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінничині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up