Пошуміли, наобіцяли, а світлофора на смертельній ділянці як не було, так і немає. Коли ж встановлять?

Пошуміли, наобіцяли, а світлофора на смертельній ділянці як не було, так і немає. Коли ж встановлять?
Фото зроблене у квітні 2021 р. За цей час там нічого не змінилось, знак переходу й надалі розміщений занизько і вкритий пилюкою і болотом. А кількість ДТП збільшилась. Нижнє фото - як, на думку мешканців має виглядати перехід
  • Люди втомились оббивати роками пороги установ і закидати чиновників листами, отримуючи формальні відписки з обіцянками «встановити колись». Від цього ж залежать людські життя!
  • У міськраді й далі обіцяють. Проте, коли просимо уточнити терміни, коли саме, кажуть «можливо, цього року». А в патрульній поліції говорять не лише про новий світлофор, а й про камери автоматичної фіксації порушень ПДР.
  • Але всі лишень говорять...

— Ми вже й до вас звертались, ви писали матеріал, а світлофора як не було, так і немає, — до журналістки 26 травня зателефонував голова гаражного кооперативу, що на вул. Будного. — І нам, і вам тоді пообіцяли, що світлофор буде. Просили зачекати, аби була сприятливою погода. Уже ніби тепло і сухо. А на ділянці жодного руху. Тільки ДТП – як були раніше, так і є. Але це ж людські життя!

Від 2018 року вимагають встановити світлофорний об’єкт на нерегульованому пішохідному переході на вул. Будного місцеві, керівництво ОСББ та підприємці.

За цей час написали купу листів як до міськради, так і до поліції. Відповіді їм прийшли, а от світлофора досі немає.

Відео дня

Від 1 серпня 2016 р. до січня 2021-го на цій ділянці, а точніше на пішохідному переході на вул. Степана Будного, трапилось вже 30 аварій. Після того «смертельний потік», як називають його місцеві, — не припинився.

Беруть шмату і… миють знак

— Знак «Пішохідний перехід» розташований дуже низько, його зовсім не видно, ще й водії машин щораз заляпують його болотом, — розповів мешканець Будного, 28 пан Олександр. Чоловік ходить цим переходом і до гаражного кооперативу. — Ви не повірите: беру відро, шмату і йду ввечері мити той знак. Його і вдень ледь помітно.

Людей там збивають регулярно, кажуть мешканці Будного, 28 – їхній будинок розташований саме біля того переходу, майже навпроти комплексу «Братислава». Поруч – прохід до гаражів. Саме на цій ділянці одному з автомобілістів, які тримають там машини, відірвало ногу.

— Куди ми вже тільки не звертались і до кого не писали, — каже пан Олександр. — Маємо стос паперів і відповідей. А толку? Але ж від цього залежить людське життя. Цим переходом і дорослому нереально дорогу перейти. Стаєш на пішохідний – машина на одній смузі зупиняється, а на другій просто летить. Велика проблема.

Мешканці будинку щовечора чують звук, як хтось різко гальмує. Нерідко чують і звук удару автівок.

— З нашого будинку мешканець там потрапив в ДТП – його «Ланос» відновленню не підлягає, — каже пан Олександр. — Невже така велика проблема встановити нарешті, за роки смертельних ДТП, там світлофор? Ми, чесно кажучи, думали вже власними силами його придбати. Але не потягнемо. Хоча б знаки по людськи поставити. Може, колись вони і відбивали світло. А зараз старі-старезні. Ми самі купували і клеїли на них плівку, щоб хоча би трошки рятувало. Зебри нема. Світлофора також. А там треба світлофор з кнопкою, щоб людина впевнено перейшла дорогу. І для водіїв це буде добре – бачитимуть пішоходів.

Роками оббивають пороги

Куди тільки не звертались мешканці «Дружби» та підприємці. Відіслали купу листів. Зокрема, 2 листопада 2018 року та 25 квітня 2019 року писали на ім`я міського голови Тернополя, начальника відділу технічного нагляду міської ради, начальника управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології з приводу покращення безпеки дорожнього руху та забезпечення безпечних умов для руху пішоходів. Копії надали редакції.

– Ще 17 квітня 2018 року та 13 листопада 2019 року надіслали на ім'я міського голови Тернополя прохання з приводу встановлення світлофорного об'єкта, обладнаного кнопкою для пішоходів, – пояснив Андрій Чорний. – Світлофор потрібен, аби убезпечити пішоходів та зменшити кількість ДТП.

З цією ж проблемою до міськради звертались не лише мешканці на чолі з головою ОСББ Будного, 28, а й кілька голів гаражних кооперативів та підприємці.

У квітні 2020 р. мешканцям надійшла відповідь від управління патрульної поліції в області, що «було погоджено схему організації дорожнього руху із влаштуванням світлофорного об'єкта на пішохідному переході на вул. С. Будного м. Тернопіль». У липні прийшла відповідь і від міськради, що, мовляв, почули, і цей об’єкт вже є у титульному списку. Однак закінчився 2020 р., почався 2021-ий, а світлофора як не було, так і немає.

Аварія за аварією: люди бояться

Нагадаємо, саме на цій ділянці 27 січня орієнтовно о 20.00 загинув пішохід, а водій утік з місця ДТП.

29-річний чоловік був єдиним сином у родині. Тернополянин переходив проїзну частину дороги біля нерегульованого пішохідного переходу. Після удару чоловіка відкинуло на ліву смугу зустрічного руху, де він потрапив під колеса NISSAN-QASHQAI. Від отриманих травм потерпілий загинув на місці події. Правоохоронці внесли даний факт в ЄРДР, згідно з ч.2. ст 286 ККУ.

Наступного дня водія впіймали. Той пояснював, що злякався, тому переховувався у знайомих. А машину заховав у передмісті.

На вул. Будного –  місце концентрації ДТП у Тернополі. Принаймні, і в 2018 р, і в 2019 р. це було одним з 10 зі списку доріг, де в обласному центрі надто часто трапляються аварії (детальний список дивіться в таблиці).  Тут і справді їх чимало.

«Підсумувала» 2020-ий з аваріями на Будного ще одна: під колесами автомобіля Daewoo Lanos опинився 27-річний молодий чоловік. Аварія трапилася 30 грудня о 23:25.

Потерпілий переходив дорогу на нерегульованому пішохідному переході, а кермувальник не встиг загальмувати. У чоловіка — перелом ноги, струс та черепно-мозкова травма.

Коли на Будного трапилася одна зі смертельних аварій, а тернополяни закидали редакцію коментарями з наріканнями про відсутність належного освітлення та пішохідних переходів, журналісти намагались поспілкуватись з міськрадою з цього приводу. Тоді нас скерували до Служби автодоріг в області, бо, мовляв, це об’їзна, а, відповідно, раду мають давати дорожники.   

Однак ділянка на вул. Будного, яку часто називають об’їзною Тернополя, не є на балансі Служби автодоріг в Тернопільській області, запевнив Іван Костюк, перший заступник начальника Служби автодоріг в області.   

— Відповідно, ми не можемо вживати заходів щодо організації дорожнього руху, - запевнив Іван Костюк. — Ця ділянка належить органу місцевого самоврядування, відповідно, він має обслуговувати її, в т.ч. і подбати про безпеку дорожнього руху.

Куди звертатись, аби дали раду знакам і світлофорам

Хто має опікуватись організацією дорожнього руху та куди звертатись, аби знаки і світлофори встановили або непотрібні демонтували, ми поцікавились в управлінні патрульної поліції в області.

— Для того, аби змінити організацію дорожнього руху, встановити знак чи повідомити про дорожню розмітку, потрібно звернутись до відділу технагляду міськради, –  повідомила речниця управління патрульної поліції в області Катерина Метельська. – Якщо особи звертаються до управління патрульної поліції, вони пишуть заяву у відділ безпеки дорожнього руху.  

Патрульні зареєструють заяву та передадуть її до відділу технагляду міськради. Якщо відділ безпеки дорожнього руху провів експертизи певної ділянки чи обстежив її та побачив доцільність в зміні організації дорожнього руху, інформацію знову-таки передають у відділ технагляду.

Вони (посадовці міськради – прим. авт.) зобов’язані відреагувати, але якщо протягом встановленого законом терміну не роблять цього та не проводять зазначені зміни в організації дорожнього руху, поліцейські складають протокол за ст. 188-28 КУпАП, — повідомила Катерина Метельська. – Йдеться про невиконання вимог або приписів поліції.

Що обіцяли у міськраді і що говорять тепер?

«20 хвилин» у січні 2021 року вже зверталась до міськради за коментарем, чому світлофор, якого люди роками вимагають встановити, досі не стоїть. Тим паче, що мешканців запевнили: об’єкт – у титульному списку (див. відповідь за звернення у документах вище – прим. авт.).

Тоді речниця міськради Мар’яна Зварич запевнила: неподалік від вказаного місця встановлено світлофорний об’єкт.

— Щодо конкретної ділянки, то на даний момент управління ЖКГ буде розглядати можливість влаштування додаткового світлофорного об’єкту у зв’язку з обмеженим фінансуванням через наслідки, що спричинила коронавірусна інфекція, — повідомляла речниця у січні 2021 р. — З питань додаткового влаштування світлофорних об’єктів, дорожніх знаків тощо мешканці можуть звертатися з відповідними ініціативними листами у Тернопільську міську раду.  

Тепер ми знову звернулись до міськради з єдиним питанням: коли буде обіцяний і внесений до титульних списків світлофор на Будного? Мар’яна Зварич запевнила: світлофор буде встановлено при виконанні робіт з поточного середнього ремонту автомобільної дороги загального користування М-12 , можливо, цього року.

На запитання журналістів, коли саме, — почули відповідь. Мовляв, орієнтовно – цього року. Точніше сказати не можуть.

У патрульній поліції нас теж запевнили, що облаштування світлофорного об’єкта – у планах. Окрім того, там ще встановлять камери відеофіксації порушень ПДР. Час, коли це саме буде, також не уточнили.

— Так, там передбачена реконструкція об’їзної і зміни в організації дорожнього руху, — запевнила речниця управління патрульної поліції в області Катерина Басалига. — Зокрема, передбачається  встановлення світлофорного об’єкта. Окрім того, найближчим часом на тій вулиці будуть встановлені камери автоматичної фіксації ПДР.

Місця концентрації ДТП у 2018 р.

  1. Дамба Тернопільського ставу знаходиться на обліку, як ділянка концентрації дорожньо-транспортних пригод з 1993 року.
    2. перехрестя вулиць Протасевича – Гайова – виїзд з с. Великі Гаї, також з 1993 року знаходиться на обліку, як місце концентрації дорожньо-транспортних пригод.
    3. перехрестя вулиць Замкова – Руська – Шашкевича;
    4. перехрестя вулиць Руська – Гоголя – С. Бандери – Б. Хмельницького;
    5. проспект С. Бандери (примикання бул. Д. Галицького);
    6. вулиця Тарнавського (в районі будинків № 3-5);
    7. перехрестя проспекту С. Бандери та вулиці Клінічної;
    8. перехрестя вул. Ст. Будного – Лучаківського;
    9. вул. Злуки (від АЗС «Автотехсервіс» до «Універсаму»);
    10. вул. Злуки (від буд. №39 до № 55)

Місця концентрації ДТП у 2019 р.

  1. Вул. Протасевича-Гайова
  2. Перехрестя вул. Руська-Замкова
  3. Вул. Руська-Гоголя-пр. С. Бандери-Б. Хмельницького
  4. Пр. С. Бандери, примикання до бульв. Д. Галицького, біля «Літака»
  5. Вул. Тарнавського, 3-5, 11 школа
  6. Пр. С. Бандери – вул. Клінічна (встановили новий світлофорний об’єкт. У поліції сподіваються, це дозволить зняти це місце зі списку з частими ДТП).
  7. Перехрестя вул. Будного-Лучаківського
  8. Пр. Злуки в районі заправки «Автотехсервіс» і до «Універсаму»
  9. Вул. Живова, виїзд з Тернопільського міського автовокзалу до перехрестя з вул. Оболоня.
  10. Пр. Злуки, від буд №39 до № 55
    Детальніше читайте Дороги, де гуляє смерть: 10 місць концентрації ДТП є у Тернополі та ще 33 "аварійних ділянок" в області 
     

Довідка

З питань додаткового влаштування світлофорних об’єктів, дорожніх знаків тощо мешканці можуть звертатися з відповідними ініціативними листами у Тернопільську міську раду.  

М. Тернопіль, вул. Листопадова, 6. Електронна пошта [email protected] .

Відділ звернень: 0800300352 (безкоштовно)
Цілодобова гаряча лінія: 15-80 (зі стаціонарних телефонів), +38-067-351-57-10, +38-067-447-29-19.

Управління ЖКГ: вул. Коперника,1. Тел: (0352) 52-58-48.

Відділ безпеки дорожнього руху управління патрульної поліції в області: м. Тернопіль, вул. Крушельницької, 24. Тел (0352) 27-15-77.

 

Читайте також:

Люди роками вимагають встановити світлофор на «смертельній» ділянці на Будного. Хто «гальмує» процес?
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Василь Зозуляк

    А на Чистилівському перехресті що з обіцянками світлофор поставити?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади Від читача 10:03 На Тернопільщині шукають роботу 554 переселенці 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника 16:35 Чоловіку, який у Тернополі вивіз тіло померлої матері у валізі в парк, загрожує до трьох років тюрми 16:10 Смерть чоловіка в Настасові: працівнику агропідприємства оголосили підозру у вчиненні наруги над тілом 15:20 Жителів Тернопільської області підозрюють у незаконному видобутку піску на понад 40 млн грн play_circle_filled photo_camera 14:30 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають і скільки коштували? photo_camera 13:55 Підозрюваним у нападі на поліцейських оголосили нове обвинувачення і взяли під варту 13:06 У селі біля Тернополя була стрілянина — 60-річний тернополянин отримав три вогнепальні поранення 12:35 На Тернопільщині не вистачає медиків
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up