Карантин чи орендодавець: хто швидше покладе хрест на бізнесі? Важливо для тернополян-підприємців!

Карантин чи орендодавець: хто швидше покладе хрест на бізнесі? Важливо для тернополян-підприємців!
  • Ви щасливчик, коли ваш бізнес провадиться онлайн, або на власній площі.
  • А як щодо чужої? Що робити з орендованим приміщенням, коли справа «стоїть». Як себе «перестрахувати». Наскільки важко тернопільським підприємцям продовжувати працювати в умовах затяжної пандемії та чи відчувають вони підтримку свого бізнесу від міської влади і держави?
  • Відповідь на ці та інші запитання читайте далі.

У нашій країні продовжується неоголошений «надзвичайний стан», зумовлений поширенням COVID-19. Кожна область, район, місто і ледь не селище визначають свої карантинні правила та різні обмеження, включаючи й конституційні. Ні для кого не секрет, що малий та середній бізнес від цього страждає чи не найбільше.

Власники комерційних приміщень – орендодавці не тільки відмовляються давати карантинні канікули для підприємців, які орендують у них площу, а й насмілюються у цей, і без того складний для бізнесу час, підвищувати рентну плату, вимагати своєчасності сплати орендних платежів, відмовлятися їх відстрочувати, знижувати тощо.

Як живеться місцевим підприємцям

Кому пішли на зустріч орендодавці?

Відео дня

Підприємиця Наталія Кулинич розповідає, що приміщення, у якому вона здійснює свою підприємницьку діяльність на ринку «Київський» (Диканька), є її власністю. Та землю під ним жінка орендує. Починаючи з початку карантинних обмежень минулого року, орендна плата на землю орендодавцем була знижена. Також власники землі пішли на поступки й на час самоізоляції пані Наталії, оскільки вона контактувала із хворим на Covid-19: їй знизили орендну плату на 30% до закінчення терміну самоізоляції. Цьогоріч, у січні, під час більш як двотижневого «простою» у роботі ринку, орендна плата також була знижена до 30%.

Компроміс – оптимальний варіант.

Підприємиця Оксана Повх зазначає, що на початку пандемії орендодавці теж йшли їй назустріч з приводу орендних платежів. Головним жінка вважає досягнення компромісу в ці складні часи. Підтримку бізнесу під час карантину пані Оксана вбачає у нещодавніх діях міської влади: у Тернополі була значно спрощена система виготовлення дозвільних документів для відкриття літніх майданчиків при закладах громадського харчування.

Замість звичних 2-3-ох місяців очікування документи були виготовлені у тижневий строк. Та, звичайно, і не без проблем. Підприємиця зауважує, що на державному рівні ресторани попали під «репресії», оскільки усі інші сфери обслуговування і розваг – транспорт, банки, супермаркети не мають подібних жорстких обмежень.

Кому менше пощастило та як вижити за таких умов?

Підприємцю Тернополя Назару Андрушку, як правило, орендодавці на зустріч не йшли. Чоловік наголошує на виключно людському факторі у даному питанні та вважає, що заклади харчування державою «кинуті під танки», оскільки інші сфери бізнесу, які передбачають скупчення людей і далеко не дотримуються санітарно-гігієнічних вимог, чомусь продовжують працювати практично у звичному режимі.

Будь-якого орендаря пан Назар називає «заручником» карантину, оскільки на державному рівні не має чітких імперативних норм, які би врегульовували дії орендодавців на даний період. Чоловік бажає прослідковувати логіку у державних процесах, надіється на ясність, чіткість та прозорість рішень влади «згори», на конкретні проєкти для підтримки бізнесу.

Що гарантовано на державному рівні

Основним засобом для «перестрахування» для обох сторін, звичайно, є укладення між ними письмового договору оренди з обов’язковим включенням/переглядом графи «форс-мажорні обставини».

17 березня 2020 року Верховна Рада України прийняла Закон України № 530-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», яким офіційно визнала карантин форс-мажором.

Увага! Саме карантин, а не саме поширення чи хвороба COVID-19.

Зазвичай у разі настання форс-мажорних обставин сторони договору:

- звільняються від відповідальності за часткове або повне невиконання зобов'язань;

- мають змогу відкласти виконання зобов'язань на строк дії форс-мажорних обставин;

- вправі достроково розірвати договір без сплати штрафних санкцій.

Важливою гарантією для орендаря є саме письмове повідомлення свого контрагента про неможливість виконання своїх зобов’язань у зв’язку з настанням форс-мажору (зберігайте документарне підтвердження як доказ на випадок судового оскарження).

Отже, ключовим етапом у вирішенні цього болючого питання для підприємців, які провадять свою діяльність на чужій площі, є налагодження діалогу із орендодавцем та встановлення усного компромісу про: відстрочення, розстрочення, зменшення чи звільнення від сплати орендних платежів.

Якщо ж діалог з власником орендованого приміщення не задався, потрібно звернутися із заявою до Торгово-промислової палати України щодо засвідчення форс-мажорних обставин.

Також із 16 липня минулого року набрав чинності Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної підтримки сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу у зв'язку з дією обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби COVID-19" від 16.06.2020 р. № 692-IX.

Орендарі та орендодавці отримали оновлену редакцію п.14 розділу "Прикінцеві та перехідні положення" Цивільного кодексу України.

Це значить, що з моменту встановлення карантину і до його відміни (скасування) в установленому законом порядку, плата за користування нерухомим майном (його частиною) підлягає зменшенню за вимогою наймача, який здійснює підприємницьку діяльність з використанням цього майна, впродовж усього часу, коли майно не могло використовуватися в підприємницькій діяльності наймача в повному обсязі через запроваджені обмеження та (або) заборони.

У такому випадку розмір плати за користування майном не може перевищувати сукупний (пропорційно до орендованої площі) обсяг витрат, які наймодавець здійснив або повинен буде здійснити за відповідний період для внесення плати за землю, сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, і сплати вартості комунальних послуг.

Але ця норма не поширюється на суб’єктів господарювання, які впродовж дії карантину фактично здійснювали діяльність з використанням цього майна у своїй господарській діяльності в повному обсязі, а також на договори найму майна, яке належить територіальній громаді.

Важливо для тернополян-підприємців!                           

23 квітня на п’ятій сесії Тернопільської міської ради внесли зміни в Програму розвитку малого і середнього підприємництва на 2021-2022 роки, відповідно до яких з бюджету громади буде виділено 4 млн грн для додаткової фінансової підтримки місцевих суб’єктів підприємницької діяльності.

 – Кошти виділяються для того, щоб у разі запровадження локдауну чи «червоного» рівень епіднебезпеки, ми могли додатково фінансово підтримати тернопільських підприємців, які змушені будуть припинити свою господарську діяльність, відповідно до законодавства, – пояснив міський голова Сергій Надал (джерело – офіційний сайт Тернопільської міської ради).

Хто саме отримає державну допомогу?

Виплати надаватимуться застрахованим особам, які є найманими працівниками суб’єктів господарювання, зареєстрованих у регіонах, в яких встановлено «червоний» рівень епідемічної небезпеки, за рахунок коштів державного бюджету у розмірі 8 000 грн. Окрім допомоги у розмірі 8000 грн, підприємці можуть отримати додаткову допомогу з місцевого бюджету.

Як отримати фінансову допомогу?

Для отримання коштів необхідно буде подати через додаток «Дія» заяву на отримання допомоги, впродовж 30 днів з дня запровадження правил «червоної зони» в регіоні, де ФОП або найманий працівник здійснюють діяльність.

– Мінцифра у 10-ти денний строк після закінчення строку подання заяв сформує перелік застрахованих осіб та передає його органу місцевого самоврядування для прийняття рішення щодо надання допомоги за рахунок коштів бюджету громади. Розмір допомоги з коштів бюджету громади буде визначено окремим рішенням, – коментують сайту «20 хвилин» у пресслужбі міської ради.

З повним списком КВЕДів (класифікація видів економічної діяльності – прим. авт.), які дозволяють претендувати на допомогу з державного та місцевого бюджетів , можна ознайомитися ТУТ. 

 

Читайте також:

Все одно дорожче, ніж у сусідів: тернополяни платитимуть за газ по 8,99. Як економити?

Які нові функції доступні для тернополян у додатку «Дія» вже з травня? Аналізуємо

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:14 Дві ранкові ДТП у Тернополі: де наразі ускладнений рух? 09:02 Жінка з Тернопільського району втратила 46 тисяч гривень, коли хотіла отримати допомогу 08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up