Від початку року ціна на гречку зросла майже на 40%.
В Україні від початку року гречка подорожчала на 38,45%. Про це УНН повідомляє з посиланням на дані Держстатистики.
Як зазначається, на початку року вартість одного кілограма гречки була на рівні 16,33 грн. Починаючи з серпня, вартість гречки почала зростати, у вересні кілограм коштував 20,79 грн. У жовтні гречка подорожчала до 26,53 грн за кілограм або на 38,45%, ніж на початку року.
Нагадаємо, міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов повідомив, що врожай гречки зменшився понад на третину – її зберуть на 52 тисячі тонн менше – всього 85 тисяч тонн.
Про трохи нижчий відсоток подорожчання гречки повідомляє на своїй сторінці у facebook голова Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. Та й він зазначає, що "українцям не встигнути за гречкою."
- У відділі бакалії беззаперечним лідером зростання є гречка, ціна на яку підскочила за останній місяць на 31,3%, - йдеться у листопадовому дописі.
Читайте також Українці їдять мало натуральної їжі і забагато некорисної: результати дослідження
Щодо цін на інші продукти, то за власним моніторингом Асоціації постачальників торговельних мереж за жовтень 2019 року продукти зросли в ціні на 0,6%.
У жовтні подорожчали всі найменування молочних продуктів. Лідером зростання є вершкове масло, яке додало 2,3%. На 1,4% зросло в ціні молоко, на 1,1% - кисломолочні сири і на 0,9% - сметана.
Також за жовтень стали дорожче всі види хліба. Так вартість пшеничного зросла одразу на 1,7%, житнього - на 1,4%, а батона - на 1,3%.
Читайте також Корисний чи шкідливий: як обрати хліб та правильно його зберігати. Експеримент "20 хвилин"
Рис купуємо на 1,2% дорожче, соняшникову олію, макарони і манку – на 0,4%, а борошно - на 0,1%. Не змінилась вартість ячної крупи та пшонки, а цукор подешевшав на 0,7%.
За даними моніторингу цін Асоціації подешевшали на 7,8% яблука. Буряк подорожчав на 4,2%, цибуля - на 3,4%, морква - на 3,1%, картопля - на 1,1%, а капуста білокачанна на - 0,8%.
Лідером подорожчання в сегменті м’яса, ковбасних виробів та яєць є саме курячі яйця, які зросли в ціні на 4,2%. Морожена риба додала піввідсотка, яловичина - 0,4%, куряча тушка - 0,3%, філе курятини - 0,1%. Не змінились ціни на сало і варену ковбасу, а свинина подешевшала на 0,3%.
Читайте також Де вигідніше та безпечніше купувати м’ясо: в магазині, на ринку чи в інтернеті
- За деякий час ми порівняємо данні щодо споживчою інфляції за нашими власними даними та даними статистики, щоб мати можливість спрогнозувати інфляцію до кінця поточного року, підсумовує експерт.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 16 від 16 квітня 2025
Читати номер