Підсумки 2023: згадуємо про вбивства, в яких є вироки та про ті, які роками слухають у судах

Підсумки 2023: згадуємо про  вбивства, в яких є вироки та про ті, які роками слухають у судах

У вбивствах іноземного студента та випускниці із Вишнівця досі немає вироків суду першої інстанції, хоча справи вже роками в суді. Справу Михайла Феськіва, за спиною якого чотири вбивства і якого засудили довічно, відправили на новий розгляд. А що зі справою матері, яка померла, але перед тим убила своє немовля?

Наприкінці 2023 року згадуємо кримінальні справи та моторошні вбивства,  що стались на Тернопільщині і які набули неабиякого резонансу. Зазначимо, що деякі з цих справ перейшли вже кілька судових інстанцій, в інших досі немає вироків, хоч справи вже роками перебувають на розгляді у судах. А деякі справи взагалі закрили.  Чому, дізнавались «20 хвилин».

 

Вбивство Ерітьє

Соломію, яку запідозрили у вбивстві студента із Конго Ерітьє, випустили з СІЗО.

Відео дня

Понад три роки Соломію, яку обвинуватили у вбивстві, тримали під вартою. Адвокати намагались оскаржити міру запобіжного заходу, проте дівчину залишати під арештом. Захисниця натомість  повідомила про суттєве погіршення стану здоров’я Соломії – через тривале перебування у слідчому ізоляторі.

Нещодавно Соломію випустили з-під варти, підтвердили «20 хвилин» обласний прокурор та захисниця підозрюваної.

Цю інформацію журналістам підтвердила адвокатка Соломії, повідомивши, що її підзахисна вже кілька місяців перебуває під домашнім арештом. Підтвердив інформацію і керівник Тернопільської обласної прокуратури Андрій Миколайчук. Він також пояснив, чому підозрювану звільнили з-під арешту і коли чекати на вирок суду у справі вбивства.

Підозрювана Соломія Т., нагадаємо, за версією слідства 9 травня 2020 року перебувала в квартирі разом з громадянина Республіки Конго – 24-річним Ерітьє. У ході конфлікту, що виник між ними, підозрювана нанесла потерпілому один удар гострим предметом в ділянку тулуба, спричинивши йому тілесне ушкодження, яке призвело до масивної крововтрати, від якої останній помер на місці події.

9 травня 2020 р. неповнолітню затримали та повідомили про підозру у вчиненні вбивства. Камери відеоспостереження поруч з місцем вбивства показали, як дівчина на таксі їде додому.

Суд обрав їй тоді міру запобіжного заходу – тримання під вартою з правом внесення застави 315 тис. грн. Дівчина, її захисник і прокурор у справі тоді оскаржили міру запобіжного заходу в Тернопільському апеляційному суді. Засідання було закритим.

Дівчину, яку запідозрили у вбивстві студента із Конго Ерітьє, випустили з СІЗО

Понад три роки Соломію, яку обвинуватили у вбивстві, тримали під вартою. Адвокати намагались оскаржити міру запобіжного заходу, проте дівчину залишати під арештом. Захисниця натомість  повідомила про суттєве погіршення стану здоров’я Соломії – через тривале перебування у слідчому ізоляторі.

Нещодавно Соломію випустили з-під варти, підтвердили «20 хвилин» обласний прокурор та захисниця підозрюваної.

Детальніше читайте:

Дівчину, яку запідозрили у вбивстві студента із Конго Ерітьє, випустили з СІЗО

 

Вбивство Іринки Мукоїди

Шість років у суді розглядають справу вбивства вишневецької випускниці Іринки Мукоїди, а вироку принаймні першої інстанції — суду присяжних, немає досі. Майже 6, 5 років Василь Гнатюк, якого звинувачують у вбивстві та зґвалтуванні в неприродній спосіб, перебуває під вартою. Навіть якщо його провину доведуть і засудять, а поліція неодноразово заявляла про залізні докази причетності хлопця до цих злочинів, то фактично дві третини терміну ув’язнення він відсидів. Адвокати говорять про Європейський суд з прав людини, а що кажуть у прокуратурі? Коли чекати на вирок та чому щораз переносять розгляд, дізнавались «20 хвилин».

Тіло випускниці Іринки Мукоїди зі слідами насильницької смерті, нагадаємо, виявили зранку 26 червня 2017 р. на узбіччі траси у смт. Вишнівець тоді Збаразького району. Підозрюваного, Василя Гнатюка, затримали через тиждень після убивства. Йому інкримінують, окрім убивства, зґвалтування в неприродний спосіб. Приблизно півроку тривало слідство, після чого справу передали до суду.

Підготовчі засідання відбувались в Тернопільському міськрайсуді, де, окрім іншого, обрали присяжних. Згодом перенесли розгляд до Чорткова, так вирішила колегія апеляційного суду. Окрім того, справу «закрили» і доступу до неї, окрім учасників процесу, ніхто, в тому числі і журналісти, — не мають.

Тоді ще 16-річного Василя Гнатюка звинуватили в особливо тяжких злочинах: за п. 10 ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство, поєднане із зґвалтуванням або насильницьким задоволенням статевої пристрасті неприродним способом) та ч. 3 ст. 153 Кримінального кодексу України (насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом, що спричинило особливо тяжкі наслідки). Відповідно до ст. 12 КК України, це є особливо тяжкими злочинами, за які законом передбачено покарання у виді позбавлення волі строком до 15 років.

Розгляд справи, яку колегія суддів і суд присяжних у Чорткові слухає вже понад шість років, можуть почати спочатку.

Причина — одна з двох суддів, які входили до колегії, що слухала справу, померла. Жінка 29 жовтня потрапила в ДТП разом із сином-адвокатом, який був за кермом. 6 листопада у лікарні суддя померла.

— Зараз постає питання, що має бути створена нова колегія суддів, — повідомив очільник Тернопільської прокуратури Андрій Миколайчук. — За процесуальним законодавством, мова йде про те, що розгляд може відбуватись спочатку.

За одним сценарієм, після вибуття зі справи одного судді, до складу колегії суду вступає інший. І, ознайомившись із матеріалами, розгляд можуть продовжити. Тут є умови: у самого судді не буде заперечень по справі, тому числі і за процесуальними питаннями. Інша умова, — проти такого не заперечуватимуть учасники процесу.

За іншим — у справі з’являється новий суддя, у складі колегії суддів, і розгляд починають із самого початку.

Детальніше читайте:

Вбивство Іринки Мукоїди: 6 років судів і розгляд справи можуть розпочати спочатку?

 

 

 

Вбивство пенсіонера: понад 100 поранень 

То убив не той, кому дали довічне? Справу жорстокого вбивства пенсіонера у Кременці повернули на новий розгляд.

При попередньому огляді тіла експерт виявив більше вісімдесяти колото-різаних ножових поранень, згодом експерти вказали, що їх було близько сотні. Причиною  пожежі вважали, ймовірно, підпал.  

Кременецький райсуд засудив Миколу до довічного позбавлення волі, апеляція залишила вирок у силі. Через чотири роки після вбивства Верховний суд скасував ці рішення і відправив справу на новий розгляд. 

Детальніше читайте:

То убив не той, кому дали довічне? Справу жорстокого вбивства пенсіонера у Кременці повернули на новий розгляд

 

Смерть породіллі і немовляти

Справу смерті новоспеченої матері і її новонародженого сина закрили, повідомив речник головного управління Нацполіції в області Сергій Крета. Хлопчик, нагадаємо, народився живим. І в його смерті звинуватили саме маму.

Смерть малюка була насильницькою. За цими фактами правоохоронці розслідували два провадження, зокрема і вбивство матір’ю своєї новонародженої дитини.

На тілі малюка, який щойно народився, силовики виявили тілесні ушкодження, що свідчили про його насильницьку смерть. Мама хлопчика, написавши відмову від госпіталізації, невдовзі померла від ускладнень.

Журналістам відомо, які поранення були у хлопчика і скільки, проте з етичних міркувань ми не розголошуватимемо цих даних. Але зазначимо, що не тільки в журналістів, але й бувалих правоохоронців від цього мороз по шкірі йшов…

Тіло хлопчика, нагадаємо, правоохоронці знайшли під ліжком, коли приїхали за викликом смерті молодої жінки. Трагедія сталась у жовтні в одному з сіл Чортківського району. Зазначимо, що нам відомі чимало деталей, зокрема і назва населеного пункту та персональні дані героїв публікації. Проте ми не розголошуватимемо їх з етичних міркувань.

Справу розслідували за двома статтями Кримінального кодексу України, повідомив «20 хвилин» начальник Головного управління Нацполіції в області Сергій Зюбаненко. І пояснив — за ст. 115 — йдеться про смерть породіллі. А також за ст.. 117 Кримінального кодексу України — вбивство матір’ю своєї новонародженої дитини.

Детальніше читайте:

Смерть породіллі і немовляти: хлопчик народився живим

 

Вбивство Руслани Бай

Суд виправдав засудженого за вбивство, який вже відсидів два роки. Адвокатка каже: взяли не того.

Через сім років після вбивства суд виправдав обвинуваченого у вбивстві 32-річної жительки Тернопільщини  Руслани Бай. 

 «Немає такого дня за ці роки, щоб я не плакала. Я і досі не знімаю чорної хустки. І мені головне — довше здоровою бути, бо я мушу поставити онучку на ноги, — Марія Нагірна, яка роками добивалась справедливого покарання для того, хто відібрав життя її дитини. — У мене Марічка на руках (дочка загиблої — прим. авт.). Я мушу жити заради неї…»

Тіло Руслани Бай знайшли із чисельними ножовими пораненнями ще  26 червня у 2016 році. Жінці тоді було 32. У смерті Руслани звинуватили 26-річного Ігоря Р., який жив по сусідству з родиною. Зборівський райсуд визнав винним сусіда у смерті Руслани ї і засудив до 8 років позбавлення волі. Апеляція залишила вирок суду першої інстанції в силі. 

Після розгляду у Верховному суді Ігоря відпустили з-під варти, а справу відправили на новий перегляд. Після того минуло майже п’ять років, протягом яких справу розглядали в судах різних інстанцій, і в липні 2023 р. Бережанський райсуд виправдав Ігоря. Про виправдальний вирок мама убитої Марія Нагірна дізналась від журналістів.

Детальніше читайте: 

Суд виправдав засудженого за вбивство, який вже відсидів два роки

 

Вбивство Каті на Лозовецькій

22 травня вирок Тарасу Мудраку, якого обвинуватили у вбивстві 22-річної Катерини Кравчук, проголосили у Тернопільському міськрайсуді. Рішення набрало законної сили 27 липня 2023 року.

За даними поліції, 19-річний  товариш зарізав знайому ще вночі, після чого виніс тіло на балкон. Зранку просто скинув тіло мертвої подруги вниз. На тілі жінки нарахували понад два десятка поранень.

6 грудня 2021 року, нагадаємо, під вікнами багатоповерхівки на вул. Лозовецькій мешканці побачили тіло молодої жінки

Убитою виявилась 22-річна Катерина Кравчук, а в дівочості Дільна. Тоді осиротіла її трирічна донечка. Як розповіли нам односельці із с. Лучка, звідки родом убита жінка, її чоловік з донькою проживають в іншому місті. Але часто навідуються на могилу мами і дружини.

Запідозрили у вбивстві Каті тоді 19-річного Тараса Мудрака. Чоловік спочатку утік, його затримали через кілька днів, оголосили підозру та обрали міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Ті, хто добре знав Тараса, навідріз відмовлялись вірити, що убив Катю він.

На тілі Каті експерти виявили понад півтора десятка поранень, серед яких було і фатальне. Чоловік ще вночі виніс тіло убитої жінки на балкон квартири, яку винаймав. Зранку просто скинув униз бездиханне тіло 22-річної Катерини.

Коли Каті було 5 років, вона мало не загинула в пожежі у дитсадочку. Тоді згоріли її двоє подружок, а Катя сильно обгоріла, але залишилась живою.

Коли Тараса затримали за підозрою у вбивстві, у суді слухались інші кримінальні справи щодо нього. 

Детальніше читайте:

Вбивство Каті на Лозовецькій: мама просила довічного для Тараса

 

Михайло Феськів оскаржує довічне

Михайло Феськів, якого засудили довічно за вбивства кількох людей, оскаржував вирок в апеляції. Там залишили вирок суду першої інстанції без змін. Згодом Верховний суд скасував ці рішення і відправив справу на новий розгляд до Тернопільського апеляційного суду, повідомила «20 хвилин» адвокатка засудженого Катерина Воронюк.  

У біографії Михайла Феськіва, який в страху кілька років поспіль тримав всю Тернопільщину, щонайменше 4 вбивства. Принаймні про це повідомило слідство.

У серпні 2022-го Тернопільський міськрайсуд, нагадаємо, засудив Михайла Феськіва до довічного позбавлення волі.

У 2018 році тернополяни були налякані вбивцею, який переховувався від поліції та щодня телефонували до правоохоронців з повідомленнями із різних місць області про громадян, схожих на чоловіка-вбивцю. Правоохоронці реагували на кожен із викликів. 21 вересня 2018 р. поліція затримала Михайла Феськіва, на рахунку якого, підозрювали тоді, не менше чотирьох убивств. Зловмисник у листопаді 2017 року вийшов з місць позбавлення волі, де він відбував п’ятнадцятирічний термін за вбивство чоловіка на Гусятинщині. З січня по квітень тернополянин перебував на заробітках, а коли повернувся, почав вести бродячий спосіб життя та зловживати спиртними напоями.

Михайло Феськів у листопаді 2017 року вийшов з місць позбавлення волі, де він відбував 15-річний термін за вбивство. Потім, за версією слідства — як досудового, так і судового, — скоїв ще три вбивства.

Адвокатка раніше повідомляла, що до Європейського суду з прав людини надіслали скаргу на тривале незаконне утримання її підзахисного. Як зазначила захисниця 22 грудня, європейський суд ще не прийняв рішення у цьому питанні.

Детальніше читайте: 

Вбивства, в яких підозрюють Михайла Феськіва

 

Пік праскою і задушив дружину

Убив дружину — від жорстокості цього вбивства волосся дибки ставало…

Пік праскою груди і статеві органи, нещадно товк, а потім задушив. На тілі жінки, здавалося, не залишилось жодного живого місця.

Тіло Ольги виявили сусідки. Василь, чоловік, був категоричним: він не убивав. Просто скандалив, що жінки не було напередодні вдома. Прийшла нібито вже побита. Але суд відправив чоловіка надовго за грати.

Нагадаємо, 26 квітня 2021 року у с. Волиця, що в Кременецькому районі, виявили тіло 55-річної жінки зі слідами насильницької смерті.

При попередньому огляді на тілі жінки судово-медичний експерт виявив численні синці та садна, а також термічні опіки, отримані в результаті високої температури. На момент катування потерпіла була живою. Проте причина смерті п'ятдесятип'ятирічної жертви - удушення.

— Проведеними слідчо-оперативними заходами правоохоронці встановили особу підозрюваного, — повідомив начальник відділу комунікації головного управління Нацполіції в області Сергій Крета. — Це — чоловік загиблої. Він у скоєному не зізнається, але докази свідчать про його причетність.   

Василя засудили до 14 років позбавлення волі, але зарахували у строк покарання період, який він перебував під вартою — від 27 квітня 2021 року.

Як нам вдалось дізнатись, Василь подав апеляційну скаргу до Тернопільського апеляційного суду. Його позиція була незмінною — не вбивав. Проте апеляція лишила без змін вирок суду першої інстанції, і 15 березня 2023 року вирок набрав законної сили.

Детальніше читайте: 

Пік праскою, а потім задушив. Як покарали чоловіка, який жорстоко вбив дружину?

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up