Просив вибачення у мами загиблого Віталія Гнатишина і питав у експерта, чи міг хлопець вижити

Просив вибачення у мами загиблого Віталія Гнатишина і питав у експерта, чи міг хлопець вижити
  • Останнього свідка у справі вбивства 20-річного Віталія Гнатишина та експерта обласного бюро судово-медичної експертизи допитали 13 травня.

  • Підозрюваний Сергій Терендех просив вибачення у мами Віталія і запитував у експерта, чи вижив би хлопець, якби йому надали правильну допомогу.

  • Про правильність надання меддопомоги питав і адвокат підозрюваного. А також - чи підтримує він свій висновок, у якому йдеться про причину смерті. 

 

На минулому засіданні, 2 травня обвинувачений Сергій Терендех брав участь через відеозв’язок із СІЗО, оскільки погіршився стан його здоров’я. Інший обвинувачений Володимир Біляшевич на суді був. На засідання, яке відбулося 13 травня, Сергія уже привезли.

Під час судового засідання спершу допитали останнього заявленого свідка у справі - директора КП “Тернопіль Інтеравіа”. Камери відеспостереження цієї компанії розташовані біля нічного закладу Allure. Відеозаписи з них долучені до матеріалів справи. 

Чоловік особисто не бачив бійки в ту ніч, він лише надав відеоматеріали уже після трагедії. І те, що трапилося, бачив лише на відео. Проте адвокат Володимира Біляшевича Максим Майка мав чимало питань технічного характеру. Наприклад, де розташовані сервера фірми, скільки зберігається оригінали відеозаписів, на який носій інформації записували відео з тих подій, чи була можливість на той носій дописати ще щось, або замінити відео. 

Відео дня

Після цього допитували експерта обласного бюро судово-медичної експертизи. Про його допит та допит ще одного експерта на минулому засіданні клопотав адвокат Сергія Терендеха Юрій Демкович. На це засідання прийшов лише один, оскільки інший на курсах підвищення кваліфікації.

Чи не усі питання адвоката Демковича до експерта стосувалися правильності надання меддопомоги загиблому та чи впевнений експерт у своєму висновку, що Віталій помер саме від ударів. Питання про надання медичної допомоги захисник Терендеха піднімає на кількох останніх засіданнях. 

Експерт відповів, що не може надавати власні судження щодо роботи медиків та що було б, якби.. 

- У моєму висновку пише: смерть Віталія Гнатишина настала внаслідок закритої черепно-мозкової травми з крововиливами у речовину, під оболонки та у шлуночки головного мозку. Ця травма призвела до набряку, набубніння головного мозку та його компресії, - зачитав висновок експерт. - Мені здається, що тут чітко написано. Закрита черепно-мозкова травма з крововиливами у речовину, під оболонки та у шлуночки - дуже важка травма. Це смерть на місці події. У даному випадку так вийшо, що чоловік ще прожив кілька днів. 

Про це експерт говорив кілька разів. Після свого адвоката питання експерту задав ще і обвинувачений Терендех. Але перед цим звернувся до мами загиблого Віталія пані Галини. 

- Багато часу вже минуло, і я знаю, що не хочете мене слухати, але зрозумійте, я дійсно прошу у Вас вибачення і хочу принести свої співчуття, - каже Сергій Терендех. - Ніхто не хотів, щоб так було. 

І попросив підійти пані Галину після судового засідання, щоб поговорити наодинці. А у експерта запитав про те, чи могла б людина відновитися після ударів, які отримав Віталій, при правильному наданні меддопомоги. Експерт, знову ж таки, відповів, що не може оцінити роботу медиків і свою думку стосовно того, щоби могло бути, якби, він не має права висловлювати. Адже в суді виступає, як експерт, який оцінював ті дані, з якими працював. 

Весь допит експерта, прохання Сергія Терендеха та емоції батьків на відео нижче.

Після судового засідання батьки Віталія таки підійшли до Сергія Терендеха. Розмова була дуже емоційною. Ні мама, ні тато Віталія не вірять у щирість слів Терендеха.

- Я це розцінюю так: він зрозумів, що "сидітиме", і ніхто йому не допоможе, - каже пані Галина. - Хоча, можливо, до цього думав, що якимось чином зможе уникнути покарання. 

Також батьки загиблого вважають, що адвокат Терендеха хоче затягнути судовий процес, щоб той і надалі був під вартою, а не відбував покарання у місцях позбавлення волі. 

Наступне судове засідання відбудеться 30 травня о 16.30 у міськрайонному суді. На ньому мають допитати ще одного експерта. 

Нагадаємо, Віталій Гнатишин був студентом ТНТУ ім. І. Пулюя факультету економіки і менеджменту. Своє 20-річчя з друзями він святкував у нічному клубі. Коли вони стояли біля закладу, до них підійшло двоє хлопців, які не були відвідувачами того закладу. Віталія кілька разів вдарили в голову. Нападників затримали, їм оголосили підозру одразу за трьома статтями Кримінального кодексу. За життя хлопця боролися у Тернопільській міській лікарні №2. Друзі та рідні збирали кошти на лікування, та, на жаль, життя хлопця врятувати не вдалося. Віталій помер ввечері, 8 липня.

Обвинувачені - Сергій Терендех та Володимир Біляшевич. На судовому засіданні 22 листопада зачитали обвинувальний акт. Сергію Терендеху інкримінують ч. 2 статті 296 КК України - хуліганство, скоєне групою осіб та ч 2. статті 121  -  умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть. Володимиру Біляшевичу - ч.1 статті 129 - погроза вбивством, ч. 4 статті 296 - хуліганство із застосуванням вогнепальної або холодної зброї та ч. 1 статті 263 - носіння вогнепальної зброї без передбаченого законом дозволу. Обидва обвинувачених під час судового засідання 22 листопада свою провину визнали частково і просили у батьків та інших постраждалих - друзів Віталія Гнатишина вибачення за скоєне. Постраждалих у справі: батьків Віталія та друзів з якими він святкував день народження, в суді допитували 12 грудня . Тоді ж досліджували докази.

Допит свідків у справі вбивства 20-річного Віталія Гнатишина розпочали 28 січня.  Усього заявлено 17 свідків. Про допит дев'яти читайте тут. та  тут. Одне із засідань взагалі не відбулося, оскільки обвинуваченого Сергія Терендеха не привезли із СІЗО через стан здоров'я. З ним мав бути відеозв'язок, але виникли технічні проблеми. Відтоді участь у кількох судових засіданнях Сергій Терендех брав із СІЗО, через відеозв'язок. Інший обвинувачений - Володимир Біляшевич, який під домашнім арештом, на засідання приходить. На засіданні 5 березня опитали трьох свідків: працівників нічного клубу. Відео  тут. Тоді ж адвокат обвинуваченого Терендеха просив суд заборонити відеозйомку допиту свідків, бо це шкодить процесу. Під час засідання 26 березня допитали чотирьох медиків: зі швидкої та лікарні. Відео тут. Тоді ж обвинувачений Біляшевич та його адвокат просили про домашній арешт лиш у нічний час. Обвинувачений хоче влаштуватися на роботу. Суд клопотання відхилив. На засідання 16 квітня Сергія Терендеха уже привезли з СІЗО. Тоді ж мали допитати ще трьох свідків, був лиш один: чоловік, який разом із швагром побачив у ніч бійки Віталія Гнатишина на землі. Мама загиблого хлопця подякувала свідкові за те, що намагався врятувати її сина. На тому ж засіданні адвокат Біляшевича Максим Майка подав клопотання, щоб допитати в суді експертів щодо дій його підзахисного. 2 травня в суді допитали чоловіка, який в ніч трагедії разом із швагром побачив Віталія Гнатишина на землі біля нічного клубу Allure. Тоді ж допитали і двох експертів. Один із них проводив балістичну експертизу пістолета, який вилучили у обвинуваченого Біляшевича. Інший проводив судмедекспертизу одного із постраждалих друзів загиблого.

Стежте за новинами Тернополя у: Facebook, TelegramInstagramViber та YouTube.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (17)
  • Микола Сидорчук

    За причинену смерть прощення у матері просить , це не по мужски. Відповідай і не перикидай стрілки.
  • Сірожа Притухла

    Пора підсудному тренувати анус для перебування у закладах позбавлення волі.
  • Anonymous

    Я коли багато горілки вип, теж починав буяніть, зараз обмежев вживання і нормуль. А хлопаки попали по самі помідори...
  • Anonymous

    Це пряма небезпека для кожного з нас, коли невцілях самооборони наносять важкі тілесні ушкодження, непритомну людину лишають без допомоги и йдуть в бар танцювати і пити алкоголь.
    Впевнений що швидка допомога приїхала не на виклик Терендеха чи Біляшевича. Коротше, оба небезпечні для суспільства. Може труд при закритому спецзакладі допоможе їм переосмислити і повернутись до суспільства.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up