Партнер рубрики Події

Активісти вважають, що справа грузина-сутенера - сфабрикована

Активісти вважають, що справа  грузина-сутенера  -  сфабрикована
Сфотографувались з плакатами активісти уже після завершення засідання перед судом. Що цікаво, під час цього підійшов (крайній зліва) тернополянин, що був у суді по іншій справі. Мовляв, і він може підписатись під кожною вимогою.
З плакатами, що взивали до совісті суддів апеляційного суду, прийшли до засідання декілька громадських активістів. Люди захотіли хоч якось підтримати засудженого за сутенерство грузина Стояна Шалву. Вони переконані – його справу сфабрикували задля статистики.

Судовий розгляд за апеляційною скаргою засудженого  мали проводити сьогодні, 8 жовтня. Утім, сторони зійшлись на тому, аби відкласти розгляд. Причина  - у неявці адвокатів підсудного та перекладача.  Відтак, справу розглядатимуть аж 15 жовтня. Утім, ще до початку слухання,  присутні  у залі припускали,  що суду нині не буде. 
- Суд мав бути 10 жовтня, - розповідали активісти. – Але взнали, що ми приведемо людей, тож і перенесли так, щоби ніхто не прийшов.
Вирок у справі грузина суд першої інстанції виніс цьогоріч влітку. За інформацією прес-служби обласної міліції, підсудного визнали винним у вчиненні злочину, передбаченого частиною 2 статті 149 Кримінального кодексу України - торгівля людьми або інша незаконна угода щодо передачі людини і покарали позбавленням волі на шість років.

- 30-річний громадянин Грузії налагодив канал постачання дівчат із Тернополя на ринок турецької секс-індустрії, повідомила у липні прес-служба обласної міліції. -  І п’ять тернополянок ледь не стали секс-рабинями. А починалося все з оголошень "Дівчина шукає роботу за кордоном" в Інтернеті.

Вербувальник, як з'ясувала міліція, не приховував істинних способів заробітків, відверто говорив про те, чим доведеться займатися дівчатам. Але інформацію приправляв обіцянками захмарних заробітків і чудових умов праці.
Із словами правоохоронців не погоджується громадський активіст Віталій Сороколіт. Він вважає, що справу сфабрикували.

- Я зустрівся із Шалвою в ІТТ (ізолятор тимчасового тримання – прим. ред.), коли мене арештували і взяли під варту, - каже Віталій Сороколіт. - Якщо взяти по субординації, ми були з ним рівні, обоє арештовані. І десь казати, що він хотів заробляти бали перед мною, безглуздо. Коли до мене застосували дії фізичного тиску,  а згодом через це у мене стався інсульт,  правоохоронці проводили розслідування, брали пояснення у тих, хто сидів зі мною у камері. Усі, за винятком Шалви, написали  так, як було вигідно ІТТ.  А Шалва написав справді так, як було. Це викликало повагу, оскільки не зважаючи на те, що він арештований,  і вже кілька місяців був під вартою, не побоявся  написати правду. Це один із фактів, який характеризує його як людину, що дотримується моральних принципів. 

У процесі  подальшого спілкування у камері, за словами пана Сороколіта, Шалва розповів як все сталось. Дещо із розказаного просто шокувало активіста, який вже тривалий час бореться із системою.

- При затриманні йому вручили переклад на російську мову статті кримінального кодексу,  за якою його обвинувачують,  - додає активіст. – Я був у шоці від того перекладу – він  не  відповідав фактичному змісту цієї статті.

Також у процесі спілкування, як стверджує пан Сороколіт, він ознайомився з деякими процесуальними документами. Мовляв,  самі обставини фальсифікації наскільки відверті, що не побачити цього нереально. 

-  Я не маю повноважень чи доступу до всіх речей, ті  документи, які я побачив, вже показують, що це -  явна фальсифікація, - додає активіст. -  Тож  і ув’язнення  - явно незаконне.  Досудовим слідством навіть не досліджені інші обставини, всі сторони, які мали характеризувати злочин, якщо би він був. Людина, яка заробляє на життя фізичною працею, не займалась би торгівлею людьми. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:00 6 травня у парку Сопільче проведуть гаївки 09:01 Сьогодні Світлий або Обливаний Понеділок: звичаї та традиції свята 08:01 Війна забрала життя Героя Олега Курися, який народився в Чортківській громаді 21:01 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera Від читача 08:39 У 2024 році загальний дохід «Укртелеком» зменшився на 10% 20:01 Борсук «життєрадісний»: у лісі на Тернопільщині фотопастка зафіксувала рідкісну тварину photo_camera 19:03 Відео у TikTok від тернополян та про Тернопіль: дивіться підбірку! play_circle_filled 18:01 Благодатний вогонь вже привезли у тернопільські церкви photo_camera 17:02 Великдень на передовій: українські воїни розповіли як не забувають про традиції 16:01 Очікуємо грози: на Тернопільщині — штормове попередження photo_camera 15:01 Невипита кава рятує життя: танкіст-депутат зі Збаража відкрив збір на ремонт військового авто 14:03 Біля Катедри діти влаштували Великодні гаївки: як усе відбувалось photo_camera 13:02 Капелани 105 окремої бригади тероборони ЗСУ вітають військових з Великоднем play_circle_filled 12:03 Як тернополяни йшли на Великодню службу до храмів photo_camera 11:02 «Паски були скромні, без родзинок, але смачні... спечені мамою на засланні»: тернополянка про сумний Великдень play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up