Партнер рубрики Події

“Біжи або помри”: що робити з дітьми, аби убезпечити від нової гри зі смертю

“Біжи або помри”: що робити з дітьми, аби убезпечити від нової гри зі смертю
  • Наше завдання - слідкувати за вектором "крутості" власної дитини та інших дітей, з якими спілкується донька чи син, радить психолог.
  • Користувачі соцмереж за такі витівки пропонують власний флеш-моб: зупинись, дожени і дай поза вуха.
  • У поліції радять повідомляти на лінію 102 та пригальмовувати, як бачать дітей попри дорогу.

«Біжи або помри». На зміну «синім китам» і «момо» прийшла нова небезпечна гра, популярна серед підлітків. Суть гри полягає в тому, щоб перебігти трасу в недозволеному місці і залишитись живим. Процес знімають на відео та викладають в мережі.

За словами психологів, бігти або померти здебільшого вирішують діти 9-14 років. Це група найбільшого ризику.

Аби уникнути трагедії, водіям радять бути пильними, якщо на узбіччі стоять підлітки, і не переходять дорогу на зелене світло.

Відео дня

Користувачі відреагували на інформацію, поширену у соцмережах, вкрай негативно. І доки одні закликають говорити з дітьми та молитись, аби дав розуму підліткам, інші пропонують власний флеш-моб. «До уваги водіїв. Гасло: побачив щось подібне, зупинись, надавай підсрачників і повідривай вуха», - пише в коментарях Антон Гойс. Причому подібних коментарів – більшість.  

- Повідомлень на лінію 102 щодо таких випадків, на щастя, не було, - каже т.в.о. речника управління патрульної поліції в області Катерина Басалига. - Проте, дітям завжди цікаво пробувати щось нове, особливо, коли це стосується в майбутньому «популярності» та «визнання» у їх колах.

Спілкуйтеся з дитиною, цікавтесь її проблемами і друзями

Підлітки інколи не розуміють наслідки дій, які вони вчиняють і що це несе небезпеку для них. Досить часто від них можна почути, що їх ніхто не підтримує, а в соцмережах у них є вагома підтримка та розуміння від однолітків, каже патрульна.

  • Тому, шановні батьки, частіше спілкуйтеся з вашою дитиною, розпитуйте про її проблеми, цікавтеся її життям та колом друзів, - закликає Катерина Басалига. - . Застерігайте від небезпеки та необдуманих дій. Між вами повинен бути діалог, аби ваша донька чи син могли сказати все, що у них трапилося, а ви їм допомогли у будь-яких ситуаціях.

Шкільні офіцери поліції щодня проводять заняття для дітей у школах. Йдеться як про профілактичні бесіди із застереженнями, так і лекції. Діти часто звертаються особисто із запитаннями, які їх цікавлять та турбують. Батьки учнів та вчителі також можуть звертатися за допомогою, аби у їхньому середовищі завжди панували підтримка, взаєморозуміння та ввічливе ставлення один до одного, наголошує патрульна.

- Також звертаємося до водіїв! – каже Катерина Басалига. - Слідкуйте за дорожньою обстановкою та будьте уважними! Якщо ви бачите групу підлітків, які мають намір перейти дорогу у невстановленому місці або ж на заборонений сигнал світлофора, – пригальмуйте. Якщо ж ви стали свідком такого випадку – звертайтесь на лінію 102, аби всі учасники дорожнього руху залишалися в безпеці!

 

Особливий вік – потрібна особлива увага

Особливим віком дорослішання дитини є підлітковий вік. І сьогодні говоримо про акселерацію, тобто, значне пришвидшення розвитку. Тому сьогодні ми діагностуємо, що і в 10-11 років маємо справу з тими самими ознаками фізичного, психологічного та соціального розвитку, що стостерігалися в минулому для підлітків 13-16 років, каже практичний психолог, керівник Психологічної майстерні "Джерело" Оксана Бількевич.  

  • Саме підлітковий (перехідний вік) характеризується бунтарським складом сприйняття свого сталого світу, - пояснила психолог. - В основному погіршуються стосунки з батьками, бо підліток стає занадто агресивним та запальним й протиставляє себе догмам, що транслюють близькі дорослі. Він нибе хоче похитнути всі принципи, що вважав за неоспоримий факт. Хоче спробувати забороненого.

Авторитетною стає думка однолітків, особливо тих, які видають себе за лідерів та нібито самостійно приймають рішення, роблячи виклик суспільству. Підліток хоче схвалення важливої для нього групи! Він активно соціалізується, будує стосунки на різний аспектах та цінностях, що є доступними його розумінню та рахуються прийнятними для авторитетних однолітків.

  • Саме увага з боку батьків, родини та вчітелів вкарай необхідна у цьому віці для дитини! – наголошує Оксана Бількевич. - Як би не важко це було робити, але тут необхідна чутливість та тепляча наполегливість, власна відкритість. Бо так само круто підліток може почувати себе, коли б’є іншого - слабшого чи «недостойного» для цієї неформальної групи. Так само круто себе може почувати, коли вдягає медаль після спортивних змагань чи на відмінно виконавши складне завдання.

Ризик життям – бо це круто серед однолітків

Круто може почуватися, коли бездумно ризикує власним життям, щоб набути популярність серед однолітків. Та круто може почуватися, коли отримає власні гроші за виконання роботи, каже психолог.

  • Наше завдання - слідкувати за вектором "крутості" власної дитини та інших дітей, з якими спілкується ваша донька чи син, - радить Оксана Бількевич. - Щоб аналізувати, коректувати... Знаходити час для огворення переживань за день, Це допоможе зрозуміти емоційний стан кожного члена сім'ї. Долучати дитину до виконання сімейних обов'язків та обговорення з планування й вирішення різних сімейних ситуацій. Навідь складних. І тут важлива межа: пам'ятайте - перед вами дитина, що одноково любить і маму, і тата.

Проводьте час з дитиною та давайте їй відчути різні емоції - захоплення, здивування, злість, агресію. Та вчіть проявляти ці переживання безпечно для інших і для себе. Говоріть про загальні людські цінності. Про цінність людського життя. Про важливість та любов до нього чи неї, радить психолог.  

  • Ситуація. коли дитина ризикує власним життям, бо це вважається круто серед однолітків - дуже страшна, - наголошує психолог. - Не втручатися - неможливо! У випадку наближення ризику всі міри зі збереження життя виправдані! Обов'язково інформуйте! Бийте на сполох крізь - в шкільних колективах, робочих, у сім'ях друзів! Звертайтеся до правоохороних органів! І навіть якщо поки що з цим не стикнулися - шукайте вектор "крутості" та впливайте на нього, щоб виховати чуйну, критичну та дорослу особистість.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (24)
  • Денис Ліхачов

    Ужас ((((((
  • Galyna Smirnova

    Не зупинятись, дурних поменшає.
  • Тарас Хоменко

    Проблема теперішнього покоління підлітків,не в тому що вони не усвідомлюють наслідки своїх дій під час  суїцидних Ігор,а в тому ,що на державному рівні не проводиться цілеспрямована політика,їх виховання в національному Дусі,коли діти малиб входити в організації на зразок пласту,січ,соколи,державні мужі зацікавлені тільки виборцями,політика від виборів до виборів,також промивка мізків пенсіонерам,а забуваючи про підростаюче покоління,ми йдемо в нікуди,це вони в подальшому будуть формувати цілісність та курс України,за союзу за всіх  його негативів,був один позитив, з піонерів, комсомольців формували людей які не "страждали"суєцидальним комплексом,діти активно задіювались в сільському господарстві,а коли намахаєшся цілий день сапою,або вилами в полях,то думка про всякі ігри на зразок синього кита в голову не влазили ,міністерство молоді та спорту отримає зарплату намарно,воно повинно проводити флешмоби,на зразок врятуй себе,неслухай дебілів,молодь перестала зовсім читати книжки,всі сидять в інтернеті,в іграх,а всяка маніакальна сволота ,пудприть їм мізки,також кібер поліція повинна більше контролювати інтернет простір,вчасно виявляти та блокувати ці шкідливі програми,ще проблема в громадському несвідомому суспільстві ,люди дуже збайдужіли до чужої біди,а за цей гріх розплачуються діти своїм життям,будьмо пильні,та свідомі,і ця проблема пропаде.
  • Оля Сполович

    Фото дітей з Дарницької площі. Це столиця.

    Ірина Белякова reply Оля Сполович

    Так. і в матеріалі є, що в Тернополі, на щастя, таких випадків не було

    Vasyl Standret reply Ірина Белякова

    Є !  перебігали коло облпрокуратури, коли їх насварили то пішли сміючись.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up