На передовій і без обіцяних коштів: чому 300% надбавки до зарплати отримали не всі медики Тернопільщини

На передовій і без обіцяних коштів: чому 300% надбавки до зарплати отримали не всі медики Тернопільщини
  • В Україні лікарі, які працюють з хворими на коронавірус, уже почали отримувати надбавки обіцяні надбавки 300% до зарплати.
  • Журналіст «20 хвилин» дізнався, яка ситуація у Тернополі та області та чи всі медики отримали обіцяні гроші від держави.

Наразі фінансуванням медичних закладів, які надають допомогу хворим на коронавірус, займається Національна служба здоров'я України (НСЗУ).

- Для підвищення захисту українців під час епідемії коронавірусу Національна служба здоров'я України разом з Урядом розширила програму медичних гарантій, - розповідає керівниця Національної служби здоров’я України Оксана Мовчан. – З 5 травня НСЗУ почала контрактування медичним закладам, які надають допомогу хворим на коронавірус або пацієнтам з підозрою на коронавірус.

Які заклади отримують фінансування?

За квітень медичні заклади отримали близько 125 млн. грн на лікування хворих на коронавірус.

Відео дня

- Ми вийшли на фінальну стадію контрактування закладів, що надають стаціонарну допомогу хворим на коронавірус та мобільним бригадам, що виїздять до пацієнтів, – каже Оксана Мовчан. – Я наголошую, що НСЗУ підписує контракти з медичними закладами, якщо вони мають все необхідне для лікування хворих на коронавірус.

Зокрема, для того щоб отримувати фінансування, медичний заклад повинен бути забезпечений медичним обладнанням, зокрема апаратами ШВЛ та спеціалістами відповідної кваліфікації.

- Ми маємо бути впевнені, що у медичному закладі можуть надати всю необхідну допомогу пацієнтам, які хворі на коронавірус – каже Оксана Мовчан.

Яка ситуація у Тернопільській області?

За даними Національної служби здоров’я України, на території області діє 17 закладів, де можуть госпіталізувати пацієнтів з коронавірусом. Загальне число ліжкомісць для хворих 3538. Також в області є 62 апарати штучної вентиляції легень. Лікарів, які безпосередньо займаються лікуванням хворих (інфекціоністи, терапевти, педіатри, тощо) – 268.

За даними НСЗУ, всі лікувальні заклади, з якими укладено договір на надання допомоги хворим на коронавірус, отримали фінанси на забезпечення лікарень та надбавки лікарям.

Однак якщо в квітні кошти отримували всі лікувальні заклади, які працювали з хворими на коронавірус, то з травня ці кошти отримають лише ті заклади, які мають право працювати з такими хворими – мають все забезпечення та уклали договори з НСЗУ.

Хоча обіцяні кошти мали б отримати всі, хто працю над ліквідацією хвороби, це фактично оминуло лабораторні центри, де проводять аналізи на виявлення COVID-19. НСЗУ фінансує лише мобільні бригади, які здійснюють виїзд до хворих.

Надбавки до зарплати не завжди отримують лікарі разом з зарплатою. Як пояснюють керівники медичних закладів міста, потрібно складати звіти, про працівників, які працюють з хворими. Цю інформацію перевіряють в НСЗУ. Як пояснює Оксана Мовчан, якщо керівники медичних закладів не використовують отримані кошти за призначенням (для надбавок лікарям), то Національна служба здоров'я України може використати санкції до медичного закладу, включно з розірванням договору.

Чи отримали тернопільські лікарі обіцяні надбавки

Ми запитали у керівників медичних установ, які уклали угоди з Національно службою здоров'я України, чи отримують вони фінансування для надбавок лікарям.

300% надбавок лікарям, які працювали з підтвердженими випадками COVID-19 ми вже видали за березень та за квітень, - пояснює директор «Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Михайло Джус. - Загалом близько 120 працівників отримали надбавки від держави. Це ті, хто працював з хворими. Решта медпрацівників, де коронавірс не підтвердили, отримали зарплату без надбавок.

Надбавки отримують лікарі не одразу з зарплатою, оскільки фінанси надходять пізніше – пояснює головний лікар.

- Ми маємо загальне фінансування і кошти на коронавірус, - каже Михайло Джус. – В НСЗУ беруть до уваги загальну відомість по області – скільки є підтверджено хворих, рахують по спеціальній формулі. Наш заклад отримав 8,3 млн гривень. Ці кошти приходять одразу на рахунок медичних закладів.

У дитячій лікарні медпрацівники також отримують надбавки, щоправда, як пояснив головний лікар закладу Андрій Артимович, надбавки ще отримали не всі, оскільки немає чітких інструкцій по нарахуванню.

- НСЗУ надали кошти на виїзні мобільні бригади по COVID-19. Ці кошти вже надійшли і ми можемо заплатити лікарям надбавки 300% за квітень. Так само по решті пакетів іншим медичним працівникам кошти передбачені і ми їх виплатимо, однак від НСЗУ ці кошти заклад ще не отримав. Нам надійшов лише перший транш за виїзні бригади. Щодо працівників, які працювали з хворими в березні – то тоді кошти йшли не від НСЗУ, а через область. Ці кошти ми вже людям виплатили. Там було чітко визначено, хто їх мав отримувати. Цих лікарів, які отримали надбавку від держави, менше, ніж тих, хто отримав премію з міського бюджету по 10 тис.

Андрій Артимович пояснює, що надбавка 300% рахується від окладу, а не від загальної зарплати. Зарплата, окрім окладу, включає різні надбавки.

- Наразі ще немає кінцевого листа, а він має бути, від Кабінету міністрів, де чітко прописано, як потрібно роздати ці кошти, - каже головний лікар дитячої лікарні. – Маса питань, а це державні гроші. Частину грошей ми ще не розподілили, оскільки ще немає чіткої інструкції. Адже трактують правила нарахування надбавки по різному. Одні кажуть, що це потрібно рахувати після моменту поступлення хворого на коронавірус, інші, що з моменту запровадження карантину, а треті – що з 1 березня. Різниця є велика. Ці кошти є державі і їх не можна витратити на інші цілі. Те, що не використано – повертається до бюджету, а не лишається в лікарні. Їх отримають медичні працівники, коли будуть чіткі роз’яснення.

Хто отримує надбавки?

Через неточності формулювань серед медичних працівників є багато непорозумінь. Дехто розраховував на 300% надбавки, хоча медичний заклад з хворими на коронавірус не працює.

Як пояснюють в НСЗУ, розмір доплати залежить від керівників закладу. Отримують доплати лише ті лікарі, що працюють в закладах, які уклали відповідний договір з НСЗУ. За розмірами надбавок стежить Національна служба здоров'я України, однак самі надбавки здійснюють керівники установ.

- Як тільки ми отримуємо підписаний з боку закладу договір про надання медичної допомоги за відповідним пакетом послуг, ми розраховуємо рахунок, протягом доби ми відправляємо у казначейство і заклад отримує кошти, - пояснює директор Департаменту договірної роботи НСЗУ Андрій Віленський. - Далі справа за керівником закладу – як він розпоряджається грошима, коли в виплачує зарплати лікарям, тощо. Але заклад має щомісяця надавати нам звіт, де зазначена інформація про зарплати лікарям. Це передбачено в умовах договір з НСЗУ. Якщо ми виявимо порушення, то до цього договору передбачені санкції. Може навіть йти мова про розірвання договору з закладом.

Також в НСЗУ повідомили, що найближчим часом вони опублікують інформацію про те, скільки отримав кожен заклад, де працюють з хворими на коронавірус.

Читайте також:

Лікарні отримуватимуть більше фінансування, медики – обіцяні надбавки. Але коли?
Обіцяли, та не дали: чому лікарі на Тернопільщині так і не отримали надбавки. Де гроші?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:25 Тернопільска модель, студентка ЗНУ Маріна Міжонова здобула титул Miss Supranational 15:55 Президент підписав Закон про мобілізацію 15:40 Тарифи підняли, а людей не спитали! Тернополяни скаржаться на управителів будинків 15:10 Помер український письменник та громадський діяч Дмитро Капранов Від читача 08:18 Ефективна співпраця на допомогу людям 14:35 Газопостач на Тернопільщині завищував ціни, тепер має повернути майже півмільйона у бюджет 13:55 У Тернополі організовують перший ековелопробіг 13:15 В Тернополі виступить один із найпопулярніших нових гуртів українського шоубізу 100лиця play_circle_filled 12:35 У Тернополі чоловік продавав наркотики під виглядом електронних сигарет 12:01 Яку роботу пропонують в Тернопільському центрі зайнятості 11:30 Чи має шанс 2024-ий рік бути мирним? Що думають українці(ОПИТУВАННЯ) 10:50 ВЛК для людей з інвалідністю: кому треба пройти повторно і кого розраховують мобілізувати 10:15 Рідні полеглих Героїв отримали відзнаки «Почесний громадянин міста Тернополя» photo_camera 09:35 У Чорткові з'являться сонячні електростанції за пів мільйона євро 09:00 НБУ підвищив офіційний курс долара 08:00 У Тернополі мають відремонтувати дорожнє покриття на шести вулицях 22:00 У Зарваниці відбудеться Хресна дорога 21:00 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому призначать автоматично, а кому — за заявою 20:00 У Тернополі ймовірно отруїли собаку: тварина померла дорогою до ветеринара 19:00 Посмертні нагороди вручили рідним полеглих воїнів з Тернопільщини photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up