Пікетують підприємці з ринку на "Алясці" (ОНОВЛЕНО)

Пікетують підприємці з ринку на "Алясці" (ОНОВЛЕНО)
  • Підприємці з ТОВ «Тернопільський міський ринок ЛТД» на «Алясці» вийшли на пікет зранку 12 грудня.
  • Їхні кіоски без попередження ввечері 11 грудня опломбував директор ринку та ще кілька чоловіків.
  • У вівторок, 12 грудня, ринок на "Алясці" взагалі не працює: усі входи закриті. 

- Ввечері, 11 грудня мешканець одного з будинків побачив, що на території ринку п'ять чоловік ходять і відкриювають кіоски, - розповідають підприємці. - Як потім ми з'ясували, кіоски опломбовували генеральний директор ринку, виконавчий директор, начальник приватної охоронної фірми та представник від фірми "Максіма". Робили вони після дев'ятої вечора, коли на ринку нікого не було. 

Коли підприємці дізнались про те, що відбувається на території ринку, зійшлись туди. На місці директор їм пояснив, що вони не мають права там торгувати, бо ринок не працює вже кілька років. А все, що є на ринку - його власність. На місці ринку, як кажуть підприємці, хочуть будувати чи то будинок, чи то торговий центр. 

- Договори у нас закінчились у 2014-ому році і нам їх не поновлювали на підставі того, що ринок закритий, - кажуть підприємці. - Але по сьогоднішній день - 12 грудня, ринок працював і всі підприємці сумлінно сплачували за оренду. В середньому виходить тисяча гривень в місяць. Але і рахунки нам блокували, вони створюють все для того, щоб нас вижити з ринку. Ще нам казали до 15 листопада звільнити територію ринку та самостійно вивезти свої торгові місця. 

Люди мають пропозицію, яка на їхню думку, може вирішити проблему. І генеральний директор ринку ніби погоджується на неї, але є інші люди, які не згідні.

 - Директор ринку спеціально розвалив своє приміщення, щоб показати, що ринок вмер. Але це не його земля, вона людська, - кажуть підприємці. - І ми йому пропонуємо варіант: залишити нам - підприємцям, частину землі, щоб ми могли спокійно працювати. Нам же не потрібно кілька гектарів землі, на одно підприємця припадає десь десять квадратних метрів. Тут більшість підприємців уже старші люди і іншої роботи вони вже не знайдуть.

Люди уже писали заяви і в прокуратуру, і ні ім'я міського голови, і подавали звернення на оренду землі під кіоск. У всіх інстанціях їх просто проігнорували. 

-  Ми хочемо, щоб нам дали спокій і дожити віку на тому довбаному ринку, бо то вже не той ринок, який був колись, - каже жінка, яка торгує постільною білизною. - Ми просто не маємо вже куди піти. Пенсійний вік продовжили. Мені, наприклад, 57 років і де я маю подітись? Той кіоск в мене дев'ять квадратних метрів і я сплачую податки. 

Підприємці кажуть, що їх про опломбовування ніхто не повідомляв і вважають, що це було захопленням території ринку та перешкоджання приватної діяльності. Директор ринку сказав підприємцям прийти туди о 10.00 12 грудня. На той час усі входи на ринок були закритими не лише для підприємців, а й для покупців - ринок взагалі не працює. І відкривати підприємцям ворота охоронець відмовився. Одна з працівниць ринку вранці перелізла через ворота, але до свого кіоску жінка так і не зайшла.

Більше двадцяти підприємців чекали на директора ринку біля закритих воріт. Коли чоловік приїхав, то сказав людям, що має з кимось переговорити і за кілька хвилин вийде до них. Його на територію ринку пропустили. Проте, через хвилин 15 підприємцям невідомий чоловік через ворота повідомив, що директор ринку вийти до них не зможе, бо має приїхати слідчо-оперативна група, яка братиме пояснення в нього щодо вечірніх подій 11 грудня. 

Люди викликали поліцію та слідчо-оперативну групу. За словами правоохоронців, згідно закону, якщо догорів на оренду підприємцям не продовжували з 2014 року, то їхня діяльність була незаконною. Але зазначають, що розуміють проблему людей, тому намагатимуться допомогти. 

Нагадаємо, ми неодноразово писали про проблеми на ринку на "Алясці". А початок історії тягнеться з 2009 року

Гендиректор ТОВ «Тернопільській міський ринок ЛТД» Юрій Ворко каже, що проблемне питання з підприємцями не можуть вирішити більше чотирьох років. За його словами, адміністрація ринку йшла на уступки підприємцям і  розуміє їх, бо довго разом працювали. 

-    Ми шукаємо альтернативи, люди постійно просили нас зачекати ще рік і вони самі звільнять територію та знайдуть місце для торгівлі, - розповідає пан Ворко. – Потім просили почекати до Паски, до Різдва, до Нового року, поки відкриється ринок поруч. Який вже відкрився. Люди обіцяли, що самі з’їдуть і не буде жодних проблем. Я йшов на їхні умови. 

Але зараз, за словами пана Ворка, ринок не відповідає жодним нормам та правилам і потребує модернізації. І теж говорить про те, що договори з підприємцями не підписували уже більше двох років. 

-    Уже досить довго на тому ринку немає лабораторії, - продовжує гендиректор. - На ринку не проводять дератизацію, дезінфекцію. Хаотична торгівля, яка не відповідає певним правилам. Що хто хоче, те і робить. Неодноразово ми говорили з підприємцями, надсилали їм попередження, що з 15 листопада ринок буде закритим. 

Є частина підприємців, які забрали свої торгові місця. А 11 грудня, як розповідає Юрій Ворко, комісія з шести чоловік - представників адміністрації ринку, охорони, прийняла рішення опломбувати кіоски. 

-    Після того, як закінчилась торгівля, яка до речі має тривати до 19.00, а підприємці торгують до 21.00, ми почали опломбовувати кіоски згідно правил, - каже пан Юрій. – Близько 22.00 з вікна сусіднього будинку почав сваритись чоловік, мовляв, що ви там робити. Вночі люди наробили шуму, але 12 грудня ринок таки закритий.

Як розповів пан Юрій, люди таки прорвались на територію ринку виламавши ворота на двох проходах і продовжили торгівлю. Щодо альтернативних пропозицій, то чоловік каже, є чимало вільних місць на Центральному ринку. А ринок на «Алясці» хочуть модернізувати, а про будівництво якогось будинку і мови бути не може. 
 

Читайте також: Бояться забудови ринку на "Алясці"

У Тернополі пікетують проти забудови ринку на "Алясці"

Підприємцям сказали, що їхні кіоски зрівняють з землею. Директор ринку каже про реконструкцію

Назріває "війна" на тернопільському міському ринку

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Герасимчук Ростислав

    Той свинарник вже непотрібен нікому, в мікрорайоні достатньо магазинів.

    Міха reply Герасимчук Ростислав

    Треба вміти постояти за себе, а не коритись всяким Свобода, які думають лише про свою кишеню
  • Yura Yura

    Той шанхай давно треба валити....як бариги зашевелились...
  • Omnis Omnibus

    «облумбували кіоски» - ви справді впевнені, що це слово пишеться саме так?

    petpo reply Omnis Omnibus

    Може " обламати кіоски"
  • www

    .....облумбували кіоски.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up