Партнер рубрики Події

«Розірвання договору з підрядником не розглядають»: що нового у справі загиблих чоловіків на Галицькій

«Розірвання договору з підрядником не розглядають»: що нового у справі загиблих чоловіків на Галицькій
  • Траншею, де під завалом грунту загинули двоє чоловіків, загородили. Наразі роботи на вулиці Галицькій не проводять. Хоча зранку тернополяни бачили тут робітників, ймовірно, ті встановлювали паркан.
  • Чи продовжить КП «Тернопільводоканал» співпрацю з підрядною організацією, робітники якої загинули, дізнавався журналіст «20 хвилин».  

Нагадаємо, нещасний випадок з двома робітниками трапився вночі у суботу, 8 лютого. Чоловіків засипало грунтом. Майже годину їх звільняли рятувальники, однак коли чоловіків вдалося дістати – медики лише констатували смерть.

У ГУ Нацполіції повідомляють, що наразі триває слідство. Відкрили кримінальне провадження за статтею 272 «Порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою».

Відповідно до частини другої цієї статті, відповідальній особі за техніку безпеки загрожує обмеження волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на строк до восьми років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Відео дня

Чи продовжить Тернопіль співпрацю з київською фірмою, на яку працювали загиблі?

Що кажуть у «Водоканалі»

За умовами контракту, підрядники не мали права працювати вночі, у вихідні й святкові дні – лише в денний час, а відповідно до чинного  законодавства, за техніку безпеки та організацію виконання робіт на об’єкті несе відповідальність саме підрядна організація, запевняють у У КП "Тернопільводоканал". 

Питання про розірвання угоди з київським підприємством ТОВ «РБК «Спецмонтажбуд», працівники якого і виконували роботу, наразі не розглядали.

- З київською компанією КП «Тернопільводоканал» співпрацює з жовтня 2018 року, – кажуть у пресслужбі підприємства. – За час співпраці ніяких претензій до підрядної організації не було. Вона має великий досвід виконання подібних робіт, не тільки прокладання мереж
водопостачання та водовідведення. Також з нами співпрацюють й інші компанії по різних проєктах.
Наразі не розглядали питання про розірвання договору з «РБК «Спецмонтажбуд».

Облаштували огорожу

На місці інциденту робітники облаштували огорожу та встановили попереджувальні знаки. Їх закріпили тут після нещасного випадку. Раніше було лише кілька дерев’яних щитів. Мешканці прилеглих будинків кажуть, що після загибелі робітників там не копали, лише загородили траншею. Час від часу нам з’являються робітники.

Державні будівельні норми України описують всі вимоги до проведення земляних робіт та організації робочих місць.  Під час виконання земляних та інших робіт у котлованах, траншеях необхідно вжити заходів із запобігання впливу на працівників таких небезпечних і шкідливих виробничих факторів, як обвалення гірських порід (грунтів) та падіння шматків породи. Цитуємо документ.

Відповідно пункту 10.1.5 Державних будівельних норм України, місце виконання робіт необхідно очистити від валунів і каміння, дерев, будівельного сміття, а виявлені на укосах відшарування грунту ліквідувати. Зранку після інциденту журналіст «20 хвилин» помітив, що поруч з трашеєю було чимало каміння та частин бордюрів.

Також робітники не забезпечили надійну огорожу. Відповідно до пункту 10.2.2, виїмки, що розробляються на вулицях, проїздах, дворах населених пунктів, в інших місцях можливого перебування та пересування людей або транспорту, мають обмежити захисними огорожами. На огорожах повинні бути нанесені попереджувальні написи, а в нічний час – встановлене сигнальне освітлення. Надійна огорожа з’явилась лише після нещастя. До цього перехожих «захищали» кілька дерев’яних щитів.

    

Відповідно до розділу про організацію робочих місць, для спускання людей у котловани і траншеї та евакуації з них повинні бути передбачені маршеві сходи, шириною не менше ніж 0,6 м з огородженням або приставні драбини (дерев'яні - довжиною не більше ніж 5,0 м). Одна драбина була після нічного інциденту. Вона лежала неподалік траншеї. Зараз її спустили у саму траншею.  

Ми намагалися зв’язатися з компанією, яка виконувала ремонтні роботи, однак на одному з номерів телефонів ніхто не відповідає, а на іншому кажуть, що ми помилились номером.

Редакція "20 хвилин" продовжує стежити за розслідуванням цієї справи. Нові подробиці ми одразу повідомлятимемо . 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • гср

    там ще років 20-30 тому яр був (навіть вулиця Над Яром там є), а тепер метрів 3-5 насипного грунту, то й не дивно що земля обсипалася
  • Оксана

    В Україні все робиться через жопу
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up