Партнер рубрики Події

Смердючий запах і дешева пластмаса: як відрізнити якісні іграшки від шкідливих товарів

Смердючий запах і дешева пластмаса: як відрізнити якісні іграшки від шкідливих товарів

Іграшки повинні бути не тільки радістю для дітлахів, а й гарантією їхнього здорового розвитку. Саме тому при виборі іграшок батьки мусять проявити надзвичайну відповідальність.

У кожній родині є свої погляди стосовно вибору іграшки. Хтось вибирає товари відомих брендові виробників, мотивуючи це тим, що їхня продукція сертифікована та відповідає всім необхідним вимогам Міністерства охорони здоров’я (далі - МОЗ). Інші батьки звертають увагу на функціональне призначення іграшки, прагнучи аби дана річ сприяла інтелектуальному розвитку малечі. Є й такі дорослі, котрі підтримують безпечну простоту.

20-річний Максим часто самостійно купує іграшки для свого дворічного сина Іллюші. Він переконаний: краще нехай іграшок буде менше, проте вони будуть якісними.

- Перш за все, іграшка має бути без різкого їдкого запаху, - акцентує він. – Пригадую, нам хтось із родичів подарував невеличкого м’ячика, заповненого гелем. Якщо його кинути на підлогу, то він починав світитися. Синові подобалася така забавка. Але, коли я відчув неприємний запах від того чудо-м’ячика, то вирішив позбутися цієї іграшки. Не можу навіть уявити, що напхали в цей китайський «попригунчик».  А дитина могла взяти його до рота, щоб погризти.

Відео дня

Смердючий запах та дешева пластмаса – не новина для сучасного іграшкового ринку, зауважує чоловік. Такі товари дешеві, тому користуються попитом серед батьків. Адже достаток багатьох родин нині – невисокий.

- Кожен хоче, аби у його малюка було багато цікавих іграшок, як у знайомих чи родичів, - продовжує тато. – Тому люди свідомо купують небезпечний непотріб. Але я чув в одній із телевізійних програм, що чим більше іграшок має дитина, тим менше вона ними грається. Тож, переконаний, краще купити справді потрібну якісну річ, ніж десять небезпечних яскравих товарів сумнівного виробника.

Як правило, кожна іграшка повинна мати відповідний сертифікат якості. Він свідчить про те, що даний товар пройшов необхідні лабораторні дослідження на безпечність. Батьки можуть попросити продавців надати їм такі документи. На ринках навряд можна знайти сертифіковану продукцію. Тому краще все ж купувати іграшки в спеціалізованих магазинах.

Мама Наталія купує іграшки переважно українських виробників. Вона впевнена, що в разі необхідності може пред’явити претензії певному підприємству.

- На вітчизняних товарах є наклейки з повною інформацією про виробника, - пояснює вона. – Тому є якісь гарантії безпеки. А, купуючи іграшки іноземних виробників, навряд можна сподіватися на те, що вони відповідатимуть за неякісну продукцію. Тим паче, ще незрозуміло, яким чином вони потрапили на наші ринки.

Окрім того, пані Наталії подобаються вітчизняні іграшки. На її погляд, вони – непоганої якості.

- Якщо порівнювати китайську й українську пластмасу, то наша краща, - акцентує вона. – І колір, і міцність матеріалу ліпші. Хоча, звичайно, бувають винятки. Є й китайські іграшки гарної якості, щоправда, вони дорожчі. Перевагою тих же самих іноземних забавок є багата функціональність іграшок. Наші виробники, на жаль, ще не навчилися робити багато механізмів, які привертають дитячу увагу.

Усі дитячі товари мусять бути упакованими в пакети з полімерної плівки. Інакше вони, мов губки, вбирають у себе всі шкідливі речовини ззовні. Так, приваблива іграшка може стати «притулком» для збудних різних хвороб, приміром стафілококу, стрептококу, туберкульозу тощо.

Щоб розвивати моторику пальців, не обов’язково купувати спеціальні іграшки. Адже більшість з них коштують недешево, додає Лілія Павлишин. Чудовою альтернативою є використання підручних матеріалів.

- Олечка маленькою обожнювала гратися макаронами, - продовжує вона. - Я завжди мала в запасі макарони різної форми: трубочки, спіральки, ракушки, бантики тощо. Ще в нас користувалася попитом квасоля. Татко навчив донечку класти квасолинку під чашечку, щоб інші вгадували, де вона схована. Такий собі фокус! (посміх. – прим. авт.). А коли Оля добиралася до пакета з горохом, то охоче перебирала його. Мабуть, їй все ж таки подобається відчувати різну форму предметів.

Іграшку потрібно понюхати та покрутити

Згідно з інформацією Управління захисту споживачів ГУ Держпродспоживслужби в Тернопільській області, пластмасову іграшку перед покупкою варто оглянути на предмет подряпин, задирок, сколів і тріщин, оскільки дитина може поранитися об такі шорсткості. В дитячих іграшках не повинно бути гострих країв, кутів.

Не можна купувати іграшки з надто довгими деталями або зніміть їх перед тим, як дати дитині. Зовсім маленькі діти можуть заплутатися в розв'язаному бантику або в мотузці на шиї у плюшевої тваринки.

Діти зазвичай дуже люблять «розмовляючі» іграшки: ляльки, телефони. Більшість таких іграшок мають неприпустимий для дитячого вуха рівень шуму. Максимум, який може видавати іграшка, не повинен перевищувати 65 децибел.

При покупці іграшки завжди вивчайте її етикетку і упаковку, на якій повинно бути зазначено: найменування виробника, зареєстровану торговельну марку та його адресу; вікові обмеження; знак відповідності технічним регламентам; інструкція до іграшки та інформація про безпечність, які складаються згідно з вимогами законодавства про мови.

 

Коментар експерта

Ольга ГАВРИЩАК, педіатр вищої категорії:

- При виборі іграшок, потрібно зважати на якість матеріалів, які використовують для її виготовлення. Часто це – пластмасові деталі сумнівного походження. Крім того, спінер має дрібні частинки, які дитина може легко проковтнути. Тому до 3-х років і навіть старше я не рекомендую навіть показувати цю іграшку. Ще один нюанс – діти не використовують її за призначенням, вони крутять вертуна не тільки на руках і ногах, а і на головах, вухах і так далі. Тож можна легко травмувати очі, вуха тощо. Якщо батьки все ж зважилися на купівлю цієї іграшки, рекмендую перевірити, чи є якесь підтвердження того, що даний товар відповідає державним санітарним нормам і стандартам.

А загалом, щоб заспокоїти дитини та розвинути дрібну моторику, є багато перевірених часом іграшок, – пазли, головоломки, кубики та інші. Вони безпечні та корисні.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:03 Відео у TikTok від тернополян та про Тернопіль: дивіться підбірку! play_circle_filled 18:01 Благодатний вогонь вже привезли у тернопільські церкви photo_camera 17:02 Великдень на передовій: українські воїни розповіли як не забувають про традиції 16:01 Очікуємо грози: на Тернопільщині — штормове попередження photo_camera Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 15:01 Невипита кава рятує життя: танкіст-депутат зі Збаража відкрив збір на ремонт військового авто 14:03 Біля Катедри діти влаштували Великодні гаївки: як усе відбувалось photo_camera 13:02 Капелани 105 окремої бригади тероборони ЗСУ вітають військових з Великоднем play_circle_filled 12:03 Як тернополяни йшли на Великодню службу до храмів photo_camera 11:02 «Паски були скромні, без родзинок, але смачні... спечені мамою на засланні»: тернополянка про сумний Великдень play_circle_filled 10:03 Маленькі тернополяни вітають захисників з Великоднем play_circle_filled 09:01 Частуйте дітей Великодніми стравами розумно. Поради батькам від медиків 21:03 Історія «Шостого магазину» у Тернополі, який став орієнтиром для місцевих play_circle_filled photo_camera 20:03 Тернополяни освятили кошики та хваляться ними в соцмережах. Залишайте своє фото в коментарях photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up