Партнер рубрики Події

ТОП-чиновники Тернопільщини, які втрапили у скандали з хабарями, алкоголем і не тільки

ТОП-чиновники Тернопільщини, які втрапили у скандали з хабарями, алкоголем і не тільки
  • Ми пригадали усі справи за половину 2023-го року, де в кримінальних чи адміністративних провадженнях фігурували високопосадовці, керівники міста й області, депутати та ТОП-чиновники. Згадуємо, чим закінчились справи і, якщо ще тривають, на якому етапі. Цікаво, що виправдали тільки тих, хто має прямий стосунок до міськради. Ну, майже всіх…
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Гучні затримання, кримінальні провадження, суди, скандали… Тернопільщина останнім часом все частіше асоціюється зі скандалами та кримінальними справами ТОП-чиновників та посадовців.

Згадуємо справи міського голови Тернополя Сергія Надала і головного архітектора Василя Бесаги. А також «алкогольну» справу депутатки міськради Мар’яни Юрик. А ще – голову облради Михайла Головка та заступників з ОВА Ігоря Гайдука та Ігоря Дем’янчука. А також – нардепку від Тернопільщини Людмилу Марченко. Дізналися «20 хвилин» і де та на якому етапі зараз хабарна справа заступника податкової Тернопільщини Сергія Бабія.   

Почнемо з міськради. Тут фігурантами було троє. І, якщо Сергія Надала та Василя Бесагу суд виправдав або закрив провадження за відсутністю складу злочину чи правопорушення, то у справі депутатки Мар’яни Юрик все ще попереду. І, яким буде результат, прогнозувати важко.

Відео дня

Сергій Надал

Міський голова Тернополя Сергій Надал побував у суді у квітні 2023 р.

Національне агентство запобігання корупції (НАЗК) позивалося до міського голови в особі обласної прокуратури, інтереси якої представляла прокурорка Тетяна Дедюх. Вона є начальницею відділу забезпечення діяльності у сфері запобігання та протидії корупції Тернопільської обласної прокуратури.

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК), нагадаємо, склало адміністративний протокол із конфлікту інтересів щодо тернопільського міського голови Сергія Надала. За офіційним повідомленням НАЗК, конфлікт інтересів з боку очільника Тернопільської громади полягав у тому, що він протягом 2021–2022 років дозволяв собі виписувати захмарні премії і матеріальну допомогу. У публікації Національного агентства з питань запобігання корупції йдеться про те, що Сергій Надал преміював сам себе у максимальному розмірі. За їхньої інформацією, обсяг преміальних міг сягати навіть 250% від посадового окладу.

На сайті НАЗК йдеться і про допомогу на оздоровлення, а також матеріальну підтримку для вирішення соціально-побутових питань. І все це у максимальних гранично допустимих обсягах. Такі діяння з боку очільника Тернополя містять ознаки порушень, передбачених частинами 1, 2 статті 172–7 Кодексу України про адміністративні правопорушення.
Прокурор вимагала визнати Сергія Надала винним у вчиненні адміністративного правопорушення та накласти штраф у розмірі 6800 грн. Адвокат Сергія Надала просив скасувати протокол через відсутність у діях міського голови складу адмінправопорушення.

– Закрити у справі Надала Сергія Віталійовича провадження у справі про вчинення адміністративного правопорушення, передбачені частинами 1 і 2 ст. 172 Кодексу України про адміністративні правопорушення у зв’язку із відсутністю складу адміністративних правопорушень, – зачитала головуюча суддя Ірина Марциновська.

Як пояснила нам прокурор у справі, оскаржити постанову може у цьому випадку Сергій Надал або його захисник. Прокуратура не може оскаржувати дане рішення суду. Звичайно, ніхто апеляції не подавав.

Детальніше про цю справу читайте

Суд у справі преміювання Сергія Надала: що вирішили

 

Василь Бесага

Суд нещодавно виправдав головного архітектора Тернополя, якого звинувачували в зловживанні владою.

5 липня 2023 року Тернопільський міськрайсуд визнав невинуватим і виправдав головного архітектора Тернополя Василя Бесагу, якому інкримінували службову недбалість. Як йдеться у вироку суду «за відсутності в його діях складу вказаного кримінального правопорушення».

Посадовцю міської ради Василю Бесазі, нагадаємо, у березні 2021 року оголосили підозру за зловживання владою або службовим становищем, за які йому загрожувало до 6 років тюрми з позбавленням права обіймати певні посади. Згодом справу перекваліфікували на «Службову недбалість», санкція передбачає до 5 років тюрми. Змінили обвинувачення у травні 2021 року — детектив НАБУ за погодженням із прокурором САП.

Через службову недбалість погодив незаконне відведення землі вартістю понад 1,3 млн грн – у міськрайонному суді в жовтні 2021 року розпочались слухання у справі головного архітектора Тернополя Василя Бесаги.

— Розслідуванням встановлено, що чиновник, перебуваючи на посаді в Тернопільській міській раді, внаслідок недбалого ставлення до виконання своїх службових обов’язків, погодив проєкт землеустрою щодо відведення земельної ділянки вартістю понад 1,3 млн грн для будівництва та обслуговування житлового індивідуального будинку, господарських будівель і споруд, — повідомила тоді речниця Тернопільської обласної прокуратури Леся Гурецька. — Через протиправні дії службової особи порушено вимоги Генерального плану, Плану зонування території  м. Тернополя, іншої дозвільної містобудівної документації.

Згідно з обвинуваченням, внаслідок службової недбалості посадовця незаконно вибула з володіння територіальної громади міста земельна ділянка, що на вул. Живова, в приватну власність, повідомили у прокуратурі.

​Василь Бесага, нагадаємо, від лютого 2011 року – начальник управління містобудування та архітектури – головний архітектор міста Тернопільської міської ради. Ще тоді він публічно пообіцяв докласти максимум зусиль, щоб Тернопіль, відповідно до діючого Генплану, ставав максимально комфортним для проживання міста. Саме під його керівництвом була розроблена містобудівна документація Тернополя та створені «червоні лінії». Це лінії меж забудови та інженерно-транспортної інфраструктури. Такі плани розробили для магістральних та житлових вулиць Тернополя, а також обмежили червоними лініями майдани та сквери.

За часів роботи попередньої каденції Бесагу не раз хотіли відправити у відставку депутати. Головного архітектора Тернополя неодноразово звинувачували у недотриманні будівельних норм, незаконних забудовах, зокрема на Привокзальному Майдані. Гучним став і скандал з неестетичним перефарбуванням частини приміщення на вул.Січових Стрільців у яскравий брудно-рожевий колір.

Вирок Тернопільського міськрайсуду може бути оскаржений впродовж місяця до Тернопільського апеляційного суду.

— Прокурором готується апеляційна скарга на вказаний вирок, — повідомив «20 хвилин» перший заступник прокурора області Олександр Божко. 

Детальніше про справу читайте

Суд виправдав головного архітектора Тернополя, якого звинувачували в зловживанні владою

 

Мар’яна Юрик

Їзда напідпитку і 1, 88 проміле алкоголю — справа депутатки міськради Мар’яни Юрик зараз в апеляційному суді.

Мар’яну Юрик, нагадаємо, Тернопільський міськрайсуд притягнув до відповідальності за керування авто напідпитку — штраф 17 тис грн. і позбавлення прав керування на рік.
Справу розглядав суддя міськрайонного суду Віктор Братасюк.
Як з’ясувалось, депутатку зупинили вночі у центрі міста, під час комендантської години, щоб перевірити документи. І з результатом алкотестера, який показав 1, 88 проміле, вона погодилась, підписавши акт. Тоді на неї склали протокол за ст. 130 КУпАП – за керування напідпитку, — і відправили документи до суду.   

У суді досліджували матеріали відеофіксації з нагрудної камери поліцейського, на яких зафіксовано обставини подій. На місці зупинки огляд на визначення стану алкогольного сп`яніння здійснювався за допомогою технічного приладу газоаналізатора Alcotest, повірка дійсна до 28.12.2023 року. А на табло висвітлився показник — 1, 88 проміле. Водійка з результатами огляду на місці була згідна, повідомила, що «випила бокал просєко», від проходження огляду в КНП Тернопільський обласний медичний центр соціально-небезпечних захворювань ТОР відмовилася. А під актом огляду на стан алкогольного сп`яніння стоїть підпис депутатки про згоду з результатами огляду 1, 88 проміле.

Після винесення постанови у міськрайсуді, Мар’яна Юрик у коментарі «20 хвилин» просила тернополян утриматись від попередніх коментарів та суджень, поки не завершені всі юридичні процеси. Після їх завершення обіцяла обов’язково і цілісно прокоментувати дану ситуацію та повідомити про результати. А адвокат депутатки подав апеляційну скаргу.

Засідання було призначене 10 липня на 15.30. В апеляційний суд прийшли журналісти, але не з'явились ні сама депутатка, ні її захисник, який і подавав апеляційну скаргу. Тому розгляд перенесли на наступний тиждень. Ми повідомимо читачам «20 хвилин» про остаточні результати.

Детальніше про справу читайте

Alcotest показав 1, 88 проміле. Мар’яна Юрик пішла до апеляційного суду, але не дійшла

 

Людмила Марченко

Членство нардепки з Тернопільщини Марченко у фракції «Слуга народу» призупинили, а самій депутатці, яка перебуває на 8 місяці вагітності, оголосили підозру. Найближчим часом її також планують виключити з фракції «Слуги» у Верховній раді.

«20 хвилин» звертались до Людмили Марченко за коментарем, однак вона відмовилась говорити про цю справу.

Нагадаємо, Спеціалізована антикорупційна прокуратура 11 липня оголосила про підозру народній депутатці та її помічниці. Вони пообіцяли організувати нелегальний виїзд громадянинові за кордон. Натомість вимагали гроші — 5,3 тис. доларів США.

Дії нардепа та її помічниці кваліфіковано за ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 369-2 КК України.

У межах досудового розслідування встановлено, що депутат спільно зі своєю помічницею за грошову винагороду пообіцяла громадянину забезпечити прийняття уповноваженим особами обласної військової адміністрації рішення про дозвіл на виїзд за межі України, а також внесення відповідних відомостей до Інформаційної системи «Шлях».

У подальшому співучасниками організовано надіслання звернення благодійної організації до однієї з районних військових адміністрацій, на підставі чого ОВА прийнято рішення про надання дозволу вказаному громадянину на проїзд як волонтера через державний кордон України з метою перевезення гуманітарного вантажу на територію України.

Після одержання дозволу помічниця нардепа зустрілась з громадянином та отримала від нього другу частину обумовлених коштів — 2 800 дол. США. Досудове розслідування триває.

Детальніше про справу читайте

Дешевше 5000$ не буде: нардепці Людмилі Марченко повідомили про підозру у зловживанні впливом

 

Михайло Головко

Гучні затримання голови облради Михайла Головка та двох заступників голови обласної військової адміністрації — так розпочався робочий тиждень у Тернополі 26 червня.

Голову Тернопільської обласної ради та двох заступників голови Тернопільської військово-цивільної адміністрації Ігорів Гайдука та Дем’янчука, нагадаємо, затримали зранку 26 червня НАБУ і САП на одержанні неправомірної вигоди, йдеться у повідомленні на офіційному сайті НАБУ.
— За даними слідства, затримані вимагали майже 1,8 млн грн у власника підприємства за підписання актів виконаних робіт з будівництва та ремонту інфраструктурних об’єктів комунальним підприємством Тернопільської обласної ради, — йдеться у повідомленні, датованому за 26 червня 11:20. — Також за ці кошти вони обіцяли погасити борг Тернопільської ОВА перед цим ТОВ, за роботи, які вже виконані та прийняті в 2022 році.

Зазначимо, що у повідомленні НАБУ, яке вони оприлюднили другим, ввечері 26 червня, йдеться про іншу суму — «вимагали близько 2,4 млн грн у підприємця». 

Сума неправомірної вигоди становила 5-10% «відкату» за повернення заборгованості за виконані роботи. Не дивлячись на те, що підприємець займався волонтерською діяльністю та допомагав армії, можновладці все одно вимагали виплатити хабар, повідомили у НАБУ. Та зазначили, що після передачі третього траншу у розмірі понад 600 тис. грн усіх трьох затримали «на гарячому».

Детальніше читайте Як коментують затримання Михайла Головка і заступників голови ОВА у Тернополі

6 липня судді ВАКС мали розглядати апеляційну скаргу прокурора щодо міри запобіжного заходу у справі голови Тернопільської обласної ради Михайла Головка, якого підозрюють в отриманні хабаря. А також клопотання щодо відсторонення його від займаної посади. Засідання того дня так і не відбулись. Адвокати та сам голова облради просили відкласти розгляд скарги через конкретну причину. Виявилось, що здоров’я Михайла Головка похитнулось, і він потрапив до лікарні. Але перебував там недовго — щойно його виписали, одразу пішов у відпустку.

12 липня стало відомо, що у Вищому антикорупційному суді таки розглядають справу Михайла Головка. У суді прокурор Артем Стельмах хотів збільшити розмір застави до 13 мільйонів гривень. На його думку, попередній, у 805, 2 тисяч гривень, – занадто малий.

Адвокат Олександр Тананакін просить не застосовувати ніяких запобіжних заходів. За його словами, Головко притримується всього, що йому затвердила суд першої інстанції.

За результатами розгляду колегія суддів залишила без задоволення апеляційні скарги сторони обвинувачення і захисту, а ухвалу слідчого судді ВАКС – без змін. Рішення набрало законної сили з моменту проголошення та оскарженню в касаційному порядку не підлягає. До голови Тернопільської обласної ради, нагадаємо, застосували запобіжний захід у виді тримання під вартою з альтернативою внесення 805,2 тисяч гривень застави та покладанням на нього передбачених законом обов’язків. Заставу внесли одразу. Михайлові Головку інкримінують ч.4 ст. 368 КК України.

Читайте також

Розмір застави для Михайла Головка у суді не збільшили: деталі

 

Ігор Гайдук

Суд залишив без змін запобіжний захід колишньому заступнику голови ОВА, якого «взяли» того ж дня, що і Михайла Головка, — Ігорю Гайдуку.

Адвокат Пінчук розповів, що підозрюваний Ігор Гайдук сам здав свій закордонний паспорт у міграційну службу Тернопільської області. Адвокат також подав апеляційну скаргу. Він вважав підозру необґрунтованою і просив повністю скасувати рішення попередньої інстанції.

Прокурор Артем Стельмах повідомив, заступник начальника Тернопільської ОВА Ігор Гайдук займався дорогами. Наприкінці березня проходив службу в ЗСУ, але написав рапорт на звільнення.

— Командування військової частини А7033 повідомляє, що старший лейтенант Ігор Володимирович Гайдук призваний до лав ЗСУ по мобілізації 22 березня 2023 року Чортківським РТЦК та СП та проходив службу у військовій частині А7167 із 25 березня 2023 року на посаді офіцера групи персоналу, — повідомили нам у військовій частині.

Ігоря Гайдука звільнили з військової служби у запас за сімейними обставинами від 17 червня 2023 року. Це зробили наказом начальника регіонального управління Сил територіальної оборони «Захід» на підставі пункту другого частини четвертої статті 26 Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу». У свою чергу Ігор Дем’янчук з 24 травня 2023 року перебував на лікуванні у Тернопільській обласній клінічній лікарні, і за рішенням військово-лікарської комісії від 12 червня 2023 року його відправили у відпустку за станом здоров’я по теперішній час.

Колегія суддів Апеляційної палати ВАКС вирішила залишити ухвалу першої інстанції щодо запобіжних заходів Ігорю Гайдуку без змін. Апеляційні скарги прокурора та сторони захисту не задовольнили.

Нагадаємо, 28 червня слідчий суддя Вищого антикорупційного суду застосував запобіжний захід до заступника голови Тернопільської обласної військової адміністрації (ОВА). Йому обрали тримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі 805 200 грн до. Строк дії запобіжного заходу лужбу у військовій частині А7167 із 25 березня 2023 року на посаді офіцера групи персоналу, — 60 діб. Підозрюваний вніс заставу. 

Як раніше повідомляли журналісти «20 хвилин», ввечері, 26 червня, НАБУ і САП повідомили про підозру голові Тернопільської обласної ради та двом заступникам голови Тернопільської обласної військової адміністрації, які вимагали близько 2,4 млн грн у підприємця за підписання комунальним підприємством Тернопільської обласної ради актів виконаних робіт з будівництва та ремонту інфраструктурних об’єктів.

За ці кошти вони також обіцяли погасити борг Тернопільської ОВА перед його ТОВ за роботи, які вже виконані та прийняті в 2022 році.

 

Ігор Дем’янчук

Спеціалізована антикорупційна прокуратура оскаржила запобіжний захід заступнику начальника Тернопільської ОВА Ігорю Дем’янчуку. Прокурор Стельмах просив застосувати більш суворий запобіжний захід, а саме – тримання під вартою терміном на 60 діб або внести заставу на суму 10 млн гривень.

Нагадаємо, раніше ВАКС повідомляли, що слідчий суддя Вищого антикорупційного суду застосував до заступника голови Тернопільської обласної військової адміністрації запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб (до 26 серпня 2023 року включно), а як альтернативу – заставу у розмірі 805 200 гривень.

Адвокатка Євгенія Каразейська наголосила, що Ігор Дем’янчук у травні перебував на Бахмутському напрямку. У період проходження служби там отримав травму. Зараз він перебуває у відпустці.

– Дем'янчук вже не на посаді першого заступника, бо перебуває на військовій службі. Носіння електронного браслета ускладнить виконання бойових завдань, неможливість виїжджати з Тернопільської області також не дасть можливості виконувати бойові завдання, — повідомляли журналісти із зали суду.

За даними командира військової частини А70, полковника Євгена Фоменко, старший лейтенант Дем’янчук Ігор Романович був призваний до лав ЗСУ по мобілізації 21 березня 2023 року Тернопільським центром комплектування та соціальної підтримки. Чоловік проходив службу у військовій частині А7167 з 25 березня 2023 року на посаді начальника групи цивільно-військового співробітництва.

Суд ухвалив рішення відмовити в задоволенні апеляційної скарги. Апеляцію адвокатки задовольнили частково. Тримання під вартою скасували в частині відлучатися з Тернопільської області та носити електронний браслет.

Нагадаємо, ввечері, 26 червня, НАБУ і САП повідомили про підозру Ігорю Дем’янчуку. Його, як і Ігоря Гайдука та Михайла Головка, підозрюють у тому, що вимагали близько 2,4 млн грн у підприємця за підписання комунальним підприємством Тернопільської обласної ради актів виконаних робіт з будівництва та ремонту інфраструктурних об’єктів.

За ці кошти вони також обіцяли погасити борг Тернопільської ОВА перед його ТОВ за роботи, які вже виконані та прийняті в 2022 році. Ігоря Дем’янчука підозрюють у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 368 КК України.

Детальніше читайте Антикорупційна прокуратура оскаржила запобіжний захід Дем’янчуку – першому заступнику голови ОВА

 

Сергій Бабій

У суді зараз перебуває справа заступника податкової Тернопільщини Сергія Бабія. За статтею, яку інкримінують, посадовцю загрожує до 10 років позбавлення волі.

Наступне засідання призначене на 18 липня на 12 год. Сергій Бабій не перебуває під вартою, адже вніс 1 млн 40 тис грн застави і перебуває на волі з електронним браслетом.

Податківця, який намагався заробити на оборудках, працівники ДБР, нагадаємо, викрили на початку вересня 2022 року на Тернопільщині. Сергія Бабія та його спільника затримали на «гарячому» – під час отримання коштів.

— Встановлено, що посадовець очолював комісію регіонального рівня з відшкодування ПДВ та віднесення суб`єктів господарювання до переліку ризикових, — повідомляє Державне бюро розслідувань. — Він записав місцеве підприємство до переліку ризикових платників податків і вимагав від його власника 5 тис. доларів США за те, щоб виключити його з цього переліку.

Для отримання грошей посадовець залучив свого сусіда. Той отримав від підприємця кошти і передав їх посадовцю, після чого ділків затримали працівники ДБР.

Під час обшуків в помешканні податківця вилучені гроші, старовинні монети, зброю та боєприпаси.

При затриманні посадовець чинив опір і намагався втекти на власному автомобілі, при цьому він завдав травм одному із правоохоронців, зазначили у ДБР. Посадовцю повідомили про підозру в одержанні неправомірної вигоди службовою особою за попередньою змовою групою осіб, та в умисному заподіянні працівникові правоохоронного органу тілесних ушкоджень (ч. 3 ст. 368, ч.3 ст. 369-2, ч. 2 ст. 345 КК України).

1 вересня 2022 року Сергію Бабію обрали міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з правою внесення застави 1 млн 40 тис грн. Заставу він вніс, і зараз з електронним браслетом приходить на засідання суду.

 

Читайте також:

Де насправді воюють заступники голови ОВА, яких підозрюють у отриманні хабаря? Ми дізналися

 Заступник податкової Сергій Бабій вийшов під заставу

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (21)
  • Alexandr Sasha

    Теж саме що і Головко говорив, 🤣🤣🤣, всі відмазуються одним і тим же чорти кончені
  • Oleksandra Antkiv

    А з молодих регіонів і решти,, перевзуванців" всі,, чесні"... 🤔???
  • Homenyuk Mariya

    на якому етапі? а віз ,і нині там....
  • Анатолій Грицик

    А Гевко, після того як покаявся, вже не згадується?🤔

keyboard_arrow_up