Партнер рубрики Події

У гривні, доларі чи євро? У якій валюті та де вигідніше відкривати депозит (ГРАФІКА)

У гривні, доларі чи євро? У якій валюті та де вигідніше відкривати депозит (ГРАФІКА)
  • Багато тернополян помітили, що в різних банках постійно знижуються відсоткові ставки на депозитах. Якщо ще кілька років ставка була майже 20% у гривні, то тепер – в кращому випадку 11%.
  • Ми порівняли, що пропонують різні банки. Де вигідніше відкривати вклад та в якій валюті. Про це читайте у нашому матеріалі.

Як розповідає тернополянин Василь, він вже понад рік має депозит. За цей час банк кілька разів знижував процентну ставку.

– Ще півтора роки тому гривневий депозит приносив прибуток, – каже Василь. – В мене тоді була ставка 16,5% річних. Тоді був дуже непевний час, бо долар постійно дорожчав через пандемію. Відкривати гривневий депозит було ризиковано. Але з часом, коли ситуація почала потрохи покращуватись, процентна ставка стала падати. Я відкривав депозит на 4 місяці і після закінчення терміну його продовжував. Відповідно, якщо ти відкрив депозит на рік – в тебе увесь рік буде та початкова відсоткова ставка. Але якщо за цей час процентна ставка впала – то при продовженні вона вже буде такою, яку вам запропонують.

Як каже чоловік – якщо відкривати депозит в доларах чи євро – можна бути більш спокійним, але прибутку з цього отримувати не вдасться.

Відео дня

Ми порівняли пропозиції кількох банків, де можна відкрити депозит.

Опитування

Де ви зберігаєте заощадження?

ПриватБанк

У «ПриватБанку» є кілька різних варіантів оформлення депозиту у гривні – «Стандарт», «Джуніор» (накопичення на користь дитини), «Приват-вклад», «Стандарт безподатковий» (частина зарплати чи пенсії відраховується на депозит, нараховані проценти не оподатковуються) та «Скарбничка»  (обрана частина грошей чи відсоток від ваших витрат йде до скарбнички).

Кожен вид депозиту має свої переваги та недоліки. «Приват-вклад», до прикладу, можна оформити лише на 12 місяців під 4%. Депозит «Стандарт» можна оформити на різні терміни і різні відсотки – від 4 до 7,5% річних.

Можна оформити депозит, який в будь-який момент можна розірвати і вивести кошти. Але на такий відсотки менші, ніж при строковому депозиті. Впродовж зазначеного часу ви не зможете його розірвати, але відсотки будуть більші.

А от на депозиті у доларі та євро заробити не вдасться через низьку ставку – всього 0,01%. Такий оформлюють для того, щоб зберігати заощадження.

Monobank

У «Монобанку» э три різних варіанти депозиту – Стандартний, Iron та «Банка» (альтернатива «Скарбнички» ПриватБанку).

Для депозиту Iron мінімальна сума вкладу має бути 400 тис. гривень, 20 тис. доларів або євро.

Для стандартного депозит мінімальна сума 1000 гривень, 100 доларів або 100 євро. Покласти гроші можна на термін від 1 до 12 місяців зі ставкою від 8 до 11% річних. З можливістю дострокового розірвання відсотки будуть трохи нижчі.

З депозитами у доларах та євро ситуація краща, оскільки тут ставка для доларового депозиту від 1 до 1,7%, у євро – від 0,5 до 1,25% річних.

А-Банк

В «А-Банку» також є чимало різних варіантів депозиту – Online, «Стандарт Строковий», «Стандарт Базподатковий», «Стандарт», «Скарбничка» та «А-Вклад». Максимальна ставка у гривні 10% річних. Також є ставка 10,5% річних на строк 15 місяців, однак ви не зможете поповнювати депозит.

Якщо оформити депозит у доларах з можливістю дострокового розірвання – ставка складатиме від 0,01% до 1,25% річних. Все залежить від терміну. Якщо обрати депозит без можливості дострокового розірвання – тоді ставка буде від 1,25 до 1,75% річних. Такі ж можливості вкладу і для депозиту у євро.

Ощадбанк  

Гривневий депозит у «Ощадбанку» можна оформити можна оформити на 3, 6 та 12 місяців. Відсоткова ставка – 7,25-8%. Найвигідніший депозит у доларах має ставку 1,25%, у євро – 0,5%.

Як і в інших банках можна обрати, що робити з отриманими відсотками. Їх або можна буде отримувати на ваш рахунок і користуватись цими коштами, або додавати їх до вкладу, відповідно зможете отримувати більше прибутку, бо розмір вкладу збільшиться.

Райффайзен Банк Аваль

Тут є три варіанти депозиту. Вклад «Класичний Строковий» має найвищу процентну ставку серед існуючих вкладів банку – від 4% до 6,75%. Однак цей тип вкладу без поповнення та без можливості дострокового повернення. Вклад «Ощадний» з правом поповнення, щомісячною виплата відсотків на поточний рахунок або капіталізація відсотків, часткове зняття коштів протягом пільгового періоду. Ставка – від 4,5% до 6,25%. Ще є вклад «Універсальний» – безстроковий вклад з правом поповнення та часткового зняття коштів, щомісячна капіталізація відсотків. Ставка від 4 до 6% .

Однак можливості оформити депозит у доларах чи євро немає.

Де вигідніше?

Ми порахували, скільки можна отримати прибутку, якщо оформити депозит на 100 тис. гривень у різних банках. Будемо вважати, що ми відкриваємо депозит на рік, без можливості дострокового розірвання, щоб була більша процентна ставка. Відсотки додаватимемо до вкладу.

Також врахуємо податок, адже від прибутку 19,5% забирає держава.

Для швидкого пошуку найвигіднішої пропозиції можна скористатися калькулятором Мінфіну. Там ви вводите суму депозиту, валюту та термін вкладу і можете побачити, що ви отримаєте в різних банках. Але для більш детального підрахунку варто користуватися калькулятором самого банку, де ви вже зможете обрати найбільш вигідний тип депозиту, додавати відсотки до вкладу чи виплачувати їх на карту, чи можна розірвати депозит достроково, тощо.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up