Партнер рубрики Події

"В тих селах є свої землі, хай до себе возять сміття": жителі Малашівців про сміттєзвалище


"В тих селах є свої землі, хай до себе возять сміття": жителі Малашівців про сміттєзвалище
  • 3,5 га землі, на якій гори сміття і нестерпний сморід - журналісти "20 хвилин" були на міському сміттєзвалищі поблизу села Малашівці.
  • Як живеться людям з двох сіл поблизу сміттєзвалища та що вони думають про ситуацію вивезенням сміття - читайте у публікації. 

На сайті "20 хвилин" раніше уже були публікації про те, що з Білої перестали вивозити сміття на міське сміттєзвалище поблизу села Малашівці. Бо міська рада офіційно заборонила вивозити туди сміття усім населеним пунктам, крім Тернополя. Мотивують тим, що воно переповнене, та й жителі Малашівців проти вивезення відходів на територію, яка поруч з ними. 

Зараз у Білій думають над вирішенням проблеми і шукають нове місце для вивезення сміття. І відразу нового перевізника замість "Альтфатер Тернопіль". У соцмережах люди почали писати, що така проблема не лише в Білій. 

Чи справді у Малашівцях люди категорично проти вивезення сміття та що робиться на сміттєзвалищі, дізнавалися журналісти "20 хвилин" 19 червня. Заїхали ми і в ще одне село поруч з сміттєзвалищем - Ігровиця. 

Сільського голови Малашовецької сільської ради 19 червня на робочому місці не було. Секретар ради, яка не представилась, сказала, що голова в адміністрації на зустрічі. Про заборону на вивіз сміття від жителі Малашівців та сільської ради нічого не знає. Зв’язатися з ним так і не вдалося.

“Хай на свої землі возять”

Жителі Малашівців, яких ми зустріли в селі, всі, як один казали, що проти того, щоб на сміттєзвалище вивозили сміття з навколишніх. Щоправда, називатись вони всі не хотіли. 

- Звісно, що ми проти. В тих селах є свої землі, хай туди до себе возять сміття, - кажуть люди. - І проти ми завжди були, а не лише зараз.

Чоловік, якого ми зустріли по дорозі в селі, каже, що проти, щоб на сміттєзвалище поблизу них привозили навіть тернопільське сміття.

- Проти, бо коли сюди йде вітер, то можна здохнути, - каже чоловік. - І вивозять туди все, що хочуть, сироватку якусь виливають.

Заставний давав дві тисячі, Надал - одну

Розповів перехожий і про компенсанцію для мешканців села від Тернопільської міської ради. Щоправда, її давали раніше, а вже другий квартал - не виплачують. Йдеться про суму у 300 грн щомісяця на людину.

- Кажуть, що то вже тернопільська “свалка” і компенсації людям не дають, - говорить чоловік.

Землю під сміттєзвалищем і справді передали Тернопільській міській раді. Наприкінці березня 2017-ого перший заступник голови Тернопільської ОДА Іван Крисак підписав розпорядження, яким передали у постійне користування владі Тернополя ділянку площею 3,5 га на території Малашівецької сільради - сміттєзвалище. Передавали ділянку під сміттєпереробний завод. 

При виїзді з села ми зустріли бабусю, яка розповіла, що місяці два тому у селі були збори. Йшлося про те, що міська влада хотіла землю з-під сміттєзвалища, говорили про якусь сміттєпереробну лінію. Але жителі села були проти.

- А тепер людям вже другий квартал не дають грошей, - каже бабуся. - А ще раніше, як був Заставний, то давай по дві тисячі на людину в квартал. Надал давав по тисячі.

Люди проти, але не забороняли

Про те, що є офіційна заборона від міської ради вивозити сміття усім населеним пунктам, крім Тернополя, жінка не чула. Але добре пам’ятає, як протестували люди ще кілька років тому.

- Бог знає, що творили, дорогу перекривали, міліція приїжджала, розтягувала людей, - пригадує жителька Малашівців. - Кілька років таке було, а потім вже почали давати людям гроші. А на те, що є заборона тепер, то не наші люди вплинули. Говорять, що то Біла, Івачів, Чистилів не хотіли йти до Тернополя і тому їм так зробили. В нас в селі чоловік один з Білої має магазин, то казав, що в них сміття вже не вивозять.

Замість сміттєзвалища - завод

З іншої сторони сміттєзвалища - село Ігровиця. Тамтешня сільська голова Галина Голик журналістам була навіть рада. Жінка пояснила, чому раніше перекривали дорогу при в’їзді до сміттєзвалища і чим воно заважає жителям Ігровиці..

- Це екологічна катастрофа, - каже пані Галина. - Сморід, сміття, сироватку там зливає тернопільський молокозавод. Я якраз з цим борюсь. Взагалі полігон вже двадцять років, як закритий для вивозу сміття, але його все одно туди вивозять.  Хай би там завод сміттєпереробний побудували, але хто захоче вкладати в це гроші.

Жінка каже, що їх і не питали чи проти вони, щоб з інших населених пунктів вивозили сміття на сміттєзвалище. Додає, що з їхнього села відходи забирають. У селі є шість контейнерів, сміття з яких безкоштовно забирає ДП “Альтфатер Тернопіль”.

- Я б їм горло перегризла, хай би попробували з Ігровиці не вивести того сміття, - додає пані Галина. - Ми під сміттєзвалищем живемо і ще нам не вивезуть сміття? Я не можу вирішувати за всі громади, я переживаю за свою. Бо такої екологічної катастрофи, яку маємо ми біля того сміття, навіть Малашівці не мають. Вони розташовані від сміттєзвалища на відстані 1 200 м, а ми - 900 м.

Грошей жителям Ігровиці не давали

За словами сільсьої голови, за час каденції останнього міського голови  сміттєзвалище більш-менш окультурили, почали перебирати, культивувати, засипати відсівом. Але все одно це не змінює негативного налаштування пані Голик до проблеми з сміттєзвалищем. Компенсації, як у Малашівцях, жителі Ігровиці не отримують і не отримували.

- Але ми до сміттєзвалища ближчі, ніж Малашівці, - каже сільська голова. - Але то не наша територія, тому я не маю права такі речі вирішувати, і люди не створювали ініціативної групи. Але могли б, я б їх зареєструвала, дала статут і хай би йшли теж добиватися коштів.

Не хочуть в жодну ОТГ

Говорили під час зустрічі і про ОТГ. Пані Голик каже, що особисто вона не хоче жодну з тих, в які пропонують долучитися.

- Нам пропонували раніше Байківці, Великий Глибочок, Біла, Тернопіль, - каже жінка. - Мені жодна громада, крім Байківців, не підходила. А тепер Байківці нас не хочуть. А зараз люди проголосували, що хочуть до Білої. Я нікого не переконувала. За Тернопіль не було жодного голосу.

Жінка каже, що її не влаштовує жодна громада, бо село довго бідувало і саме ставало на ноги.

- Я працюю вже більше семи років і п’ять років в нас була біда - не було паперу в сільській раді, щоб друкувати, - каже пані Голик. 

Зараз на 80 га землі продали право на оренду на сім років і село має 700 000 грн доходу в рік.

На сміттєзвалищі працює близько 80 людей

Журналісти “20 хвилин” були і на сміттєзвалищі біля села Малашівці. Сморід там нестерпний, купи сміття і над ними, наче над морем, літають сотні чайок. В таких умовах 19 червня працювало близько десяти працівників.

Вони сортували пластик, який потім піде на переробку. Журналістам вони не зраділи, якась жінка навіть щось кричала чи не через усе сміттєзвалище. Проте двоє чоловіків розповіли, що всього на сміттєзвалищі близько вісімдесяти працівників. Називатись вони не хотіли.

- Тут є люди з Тернополя, з сіл. Хто звідки, - розповіли чоловіки. -  Хтось недавно прийшов, хтось давніше.

Чоловіка кажуть, що переробного сміття зменшилось за останні роки. Та й взагалі раніше було більше сміття, бо раніше заводи працювали, фабрики. Про зарплату не кажуть.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Іван Ковальчук

    за каденції Заставного ніяких грошей недавали .А гробові 300гр вже дійсно недають 7 місяців і цікаво де вони діваються а  це близько 300тис.гр. щоквартала.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:45 Понад 9 тисяч випускників зареєструвалося на Тернопільщині для участі в основній сесії мультитесту 21:00 Сходи зробили нові, а тротуар в суцільних вибоїнах: хто і за скільки проводить ремонт на Дружбі 20:00 Майстриня зі Збаража створює обереги для військових за традиціями січового стрілецтва та вояків УПА 19:20 9 травня в мікрорайоні «Березовиця» не буде води Від читача 14:48 «Клітини мозку» - дебютна персональна виставка Марії Панасюк 19:03 За майже місяць так і не знайшли чоловіків у формі, які побили тернополянина в супермаркеті 18:45 На Тернопільщині прогнозують заморозки 18:02 Унікальні ікони середини ХІХ століття отримав в подарунок музей на Тернопільщині photo_camera 17:00 Керівника однієї з амбулаторій сімейної медицини підозрюють у підробці документів 16:00 До Дня міста «Алея зірок» у Тернополі поповниться новою зіркою 15:31 Є дефіцит потужності — на Тернопільщині 8 травня обмежать споживання електрики для підприємств 15:00 У Тернополі зміниться тариф на паркування 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 8 травня 14:10 Тернопіль прощається з батьком трьох дітей Петром Воробцем, який загинув на фронті 4 травня 13:55 Рада проголосувала за продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації в Україні 13:30 Помер потерпілий у ДТП з молоковозом у Почаєві 13:02 Міську дитячу лікарню «розполовинили». Хто керуватиме і що буде з персоналом і малими пацієнтами? 12:25 8 травня можливі відключення електроенергії по всій Україні — Укренерго 11:40 На бульварі Шевченка матері загиблих воїнів висадять квіти у пам’ять про полеглих синів photo_camera 11:10 У Тернополі встановлять стелу пам’яті та меморіальну таблицю захиснику Андрію Теребію
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up