Партнер рубрики Події

Здійснилась найзаповітніша мрія 12-річного Максима Капустяника, якого підстрелили біля школи

Здійснилась найзаповітніша мрія 12-річного Максима Капустяника, якого підстрелили біля школи
  • Зустріч з кумиром-динамівцем Віктором Циганковим не була надто тривалою, але футболіст  підійшов до Максимка, обійняв його — щастю хлопчика просто не було меж.
  • «Ми не дякуємо Устинову за те, що сталося, але дякуємо Богові, за те, що зберіг Максимчика», — як почувається поранений хлопчина, розповів його батько. 
  • Валерія Устинова, який поцілив у дитину з рушниці, залишили під вартою ще на 60 діб.

Максим Капустяник, у тілі якого залишились понад 30 дробинок, принаймні цього навчального року освоюватиме шкільну програму індивідуально та вже пройшов перший курс реабілітації. Хлопця за рекомендаціями лікарів записали на плавання, але що говорять медики, чи зможе він колись стати крутим футболістом? Про це ексклюзивно поділився з «20 хвилин» батько постраждалого від рук стрільця по дітях хлопчини Ярослав Капустяник.

  • Ми не дякуємо Устинову за те, що сталося, але дякуємо Богові, за те, що зберіг Максимчика, — стримуючи емоції поділився батько пораненого хлопчика Ярослав Капустяник. — Ми щиро дякуємо і лікарям, які його буквально врятували. І, на щастя, вони не сказали, що він не зможе займатись улюбленим футболом…  Коли це буде і коли саме можна буде відновити тренування, поки рано говорити. Звичайно, понад 30 дробинок, які залишаються в його тілі, даються взнаки. Але ми сподіваємось на краще!

Одна з найзаповітніших мрій Максимчика, який буквально марить футболом і давно займається у місцевому клубі «Чемпіон», — зустрітись із кумиром, гравцем футбольного клубу «Динамо» Віктором Циганковим, — нещодавно здійснилась. Зустріч не була надто тривалою, але кумир підійшов до Максимка, обійняв його — щастю хлопчика просто не було меж.

Відео дня
  • Життя Максимка, і нас усіх в тому числі, після того фатального пострілу змінилось радикально, адже синові доводиться жити з думкою, що існують не зовсім адекватні люди, які можуть заподіяти тобі щось недобре, — Ярослав Капустяник намагався ретельно підбирати слова, коли журналістка «20 хвилин» поцікавилась, як зараз живе і почувається Максимчик. — Але ми щиро дякуємо тим людям, які були з ним і є в даний момент, — це родина, знайомі, друзі, вчителі і однокласники, вихованці і керівництво футбольної школи «Чемпіон» і чимало інших, які допомагали словом, підтримки, фінансово і молитвою. Він і ми всі це відчували і відчуваємо досі.

Попереду обстеження і місяці реабілітації

Максимчик вже пройшов перший курс реабілітації тут, у Тернополі. Шкільне навчання, як і після операцій у Києві, відбувається за індивідуальним графіком – поки що до школи ходити хлопчику не дозволяють. Столичні медики для кращого відновлення рекомендували хлопцеві займатись плаванням – і Максим вже і в цьому виді спорту зробив перші кроки. У нього все виходить, і головне – йому подобається.

Після Великодніх свят родина знову поїде до Києва – там на хлопця чекає медогляд. Після цього медики мають надати рекомендації щодо повернення хлопця, травмованого пострілом з рушниці,  до повноцінного життя. На жаль, це не обійдеться місяцем-двома реабілітації.    

А поки що батьки щиро дякують клубу «Чемпіон», які першими після трагедії кинулись на допомогу. Відчутною була підтримка і столичного клубу «Динамо», які пообіцяли взяти всі витрати з реабілітації та себе, та львівських «Карпат».

  • Ми побачили по синові, що навіть такі болючі моменти він зміг пройти з гідністю і примудрився почерпнути для себе навіть якийсь позитив — це все завдяки отій шаленій підтримці, яку ми відчували щохвилини, — поділився Ярослав Капустяник. — Ще раз дякуємо всім, хто був і залишається з нами в такі важкі для нас часи.

Нагадаємо, за версією слідства, 21 січня 2021 року близько 11 год. 00 хв., підозрюваний, з вікна своєї квартири, здійснив прицільний постріл із вогнепальної зброї в дітей, які перебували на спортивному стадіоні однієї із тернопільських шкіл. В результаті двом малолітнім потерпілим спричинено тілесні ушкодження у вигляді вогнепальних поранень.

У лікарні після двох операцій святкував День народження

У 8-річного хлопчини дробинка застрягла на обличчі – її витягли і відправили малого додому. А в тілі тоді 11-річного Максима Капустяника виявили понад 40 дробинок. Кілька медики змогли витягти, інші були надто глибоко, в тому числі пройшли і через деякі внутрішні органи, тому того ж дня Максима терміново перевезли до столичного Охматдиту. Там школяра теж двічі оперували.
— Відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено за ч. 4 ст. 296 і ч. 1 ст. 121 Кримінального кодексу України, - повідомив Володимир Галевич, заступник начальника головного управління Нацполіції в області. - Перевіряючи одну із версій слідства, оперативники відпрацювали один з будинків, з якого, за версією експертів, ймовірно, було здійснено постріл. В результаті відпрацювання вказаного будинку, в одній з квартир було виявлено гладкоствольну зброю. Її вилучили і призначили всі відповідні експертизи.

Саме після третьої операції Максим у лікарні відсвяткував свій 12-ий День народження.
Журналістці «20 хвилин» на початку квітня вдалось кілька хвилин поспілкуватись із Валерієм Устиновим. Та записати відео, на якому стрілець по дітях просить пробачення у підстреленого ним хлопчика та бажає йому швидкого одужання. У кривдника Максима теж є син – майже одноліток пораненого хлопчика. І, за збігом обставин, він теж захоплюється футболом та займається у клубі «Чемпіон».  

Адвокат хотів визначення розміру застави

На одному з засідань в апеляційній інстанції, коли Валерій Устинов разом із захисником намагався оскаржити міру запобіжного заходу у виді тримання під вартою без права внесення застави, стрілець по дітях стверджував, що не стріляв умисне. Просто прибирав вдома і чистив зброю. Та у нього давно, користувався востаннє років 5 тому, коли ходив на полювання. На запитання одного з суддів, чи чистив зброю, направивши рушницю у вікно, той лише заперечував. 

Адвокат на кожному із засідань наголошує, що ще до оголошення підозри його підзахисний добровільно здав обидва паспорти - і український, і закордонний. Тікати не збирається і хоче спілкуватись з потерпілими та відшкодувати збитки на лікування малого. Адвокат також нарікав, що через суспільний резонанс у цій справі представники ЗМІ з його клієнта мало не монстра зробили. Натомість Валерій, запевняв адвокат, зовсім не такий. І поцілив в дитину випадково.

Днями Валерію Устинову продовжили міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без права внесення застави – строком на 60 діб. Якщо раніше його захисник наполягав на домашньому арешті, то під час крайнього засідання просив бодай визначити розмір застави. Однак, суд залишив Устинова під вартою – без права внесення застави.

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 296. Хуліганство

Ч. 4. Хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом, якщо вони вчинені із застосуванням вогнепальної або холодної зброї чи іншого предмета, спеціально пристосованого або заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень, - караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

Стаття 121. Умисне тяжке тілесне ушкодження

Ч. 1. Умисне тяжке тілесне ушкодження, тобто умисне тілесне ушкодження, небезпечне для життя в момент заподіяння, чи таке, що спричинило втрату будь-якого органу або його функцій, каліцтво статевих органів, психічну хворобу або інший розлад здоров’я, поєднаний зі стійкою втратою працездатності не менш як на одну третину, або переривання вагітності чи непоправне знівечення обличчя, - карається позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років.  

Читайте також

В СІЗО чи вдома чекатиме вироку стрілець по дітях Валерій Устинов?

Максим, якого підстрелили біля школи, уже вдома і обійняв сестричку. Але в тілі і далі є дробинки

Стрільця по дітях Валерія Устинова можуть відпустити додому. Що вирішив суд: подробиці

З Днем народження, чемпіоне: Максиму, якого підстрелили біля школи, виповнилось 12. Як почувається?

"Тернопільський стрілець": що відомо про чоловіка, який, ймовірно, міг поцілити у школярів

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up