Партнер рубрики Події

Згадуємо 2018: протести проти забудови парку Нацвідродження

Згадуємо 2018: протести проти забудови парку Нацвідродження
  • Історія з забудовою парку Нацвідродження тягнеться вже декілька років, але у 2018 громадськість почала активно протестувати проти забудови.
  • Зараз боротьба перейшла в юридичну платформу. 

Історія із будівництвом тягнеться уже кілька років. Так, у 2014 році на ділянці у парку захотіли побудувати екоготель із заладом громадського харчування, люди не дали - влада  нібито покаялась. Через два роки, у 2016 році, виявилося, що будуватимуть соціально-спортивний центр “Вулична академія” для спортивної організації. Але у документах йшлось про будівництво того ж таки готелю із закладом громадського харчування. Громадськість піднялась —  роботи у 2017 призупинили, документи підправили. У квітні 2018 - роботи знову відновили.

Активісти спочатку старались донести до забудовників та влади мирним шляхом - влаштовували акції “Врятуй парк”.

Відео дня

До противників будівництва  виходили і президент ФЗСФ “Діти+” Ярослав Несторович, для чиєї організації нібито і будують об'єкт.  Його тернополяни буквально засипали питаннями щодо того, чому він “підписався” на скандальний об'єт, прикриваючись при цьому дітьми. Пояснення його аналогічні тим, які давав  під час протестів у 2017 році: усі дозвільні документи є, парку не вирубують і взагалі проектом організація зайнялась у 2016. Розповів пан Несторович і про деякі зміни, що трапились з осені 2017 року.  Зокрема, тепер чотирьохповерхове приміщення “Вуличної академії” не призначається, як планувалось раніше, суто для дівчат — футболісток і гандболісток, а й для хлопців-спортсменів. Бо, виявляється, спортсменок у необхідній кількості просто нема. А в самому приміщенні два поверхи будуть використовуватись таки як готель, однак для приїжджих команд спортсменів.

Після мирних акцій протесту, які нічого не змінювали, активісти приходили на сесії міськради. Протестувальники заявили, що справою уже займається прокуратура.  Вони запропонували депутатам внести від свого імені на розгляд сесії проект рішення про заборону будівництва та скасування усіх попередніх рішень та дозволів, який перед виступом роздали усім народним обранцям у сесійній залі.  Однак охочих серед депутатів – не знайшлося.

Ця забудова ставала все більш, і більш скандальною. На місці забудови у парку Нацвідродження навіть були побили одну з протестувальниць.

  - Я гуляла з другом та дитиною в парку. А коли на територію паркової частини почали виїжджати бетономішалка і кран - я почала перешкоджати в'їзду техніки, -каже противниця будівництва Інна. - На місце приїхав заступник керівника тернопільської поліції Андрій Фірман, який почав казати, щоб я відійшла і не заважала роботі техніки. Як каже активістка, вона не збиралась відступати, дівчина сіла на шлагбаум, щоб перешкодити в'їзду. На місці був заступник керівника тернопільської поліції Андрій Фірман. Після цього пан Фірман почав її штовхати і вдарив шлагбаумом в живіт, - розповідає постраждала.

Згодом тітушки почали охороняти забудову у парку Нацвідроження. Кілька активістів прийшли в парк "Нацвідродження" в черговий раз, щоб зупинити незаконне будівництво. Але вантажівки починали завозити будівельні матеріали і розпочали будівництво. Забудовники прислали сюди кілька десятків молодих хлопців спортивної статури, які встрягають в сутички з активістами. За неофіційними даними, один день роботи тітушок коштував 800 гривень.

Але далі у активістів увірвався терпець, і протестувальники розпочали зносити огорожі забудови.

Спочатку активісти розібрали паркан і зайшли на територію будівництва. Пізніше забарикадували усі в’їзди до обє’кту. Поліція спершу їм не перешкоджала. А потім, коли активісти забарикадовували в’їзд, то поліцейські застосували до них сльозогінний газ. На місці було багато дітей. Всі кашляли, скаржались, що печуть очі.

- Ми будемо стояти до останнього, - кажуть протестувальники. - По-мирному забудовник не захотів все вирішити, тому ми перейшли до радикальних методів.

Активісти далі, і далі продовжували виходити на акції протесту із закликами повернути їм парк. 

Зараз боротьба по незаконній забудові парку перейшла з протестного руху в юридичну площину. Намагаємося в судовому порядку визнати незаконність будівництва в парку так званого соціально-спортивного центру "Вулична академія", адже насправді будують в парку комерційний об'єкт. Якщо зайти на публічну кадастрову карту України, то можна пересвідчитися, що цільове призначення ділянки під будівництво готелю з закладом громадського харчування. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up