Якими вакцинами можна щепитися від кору на Тернопільщині

Якими вакцинами можна щепитися від кору на Тернопільщині
  • Область має є дві вакцини від кору — бельгійську та американську.
  • Наявної кількості доз є більше, ніж достатньо для проведення щеплень за календарем щеплень для дітей 1-го і 6-ти років, і для тих, хто не щеплений, хоче пересвідчитися в стані свого імунітету і щепитися, кажуть медики.
  • Перевірити імунітет до кору можна в обласному Лабораторному центрі та приватних лабораторіях.  Аналіз коштує 47 грн, у приватних лабораторіях - дорожче.

Неблагополучною оцінюють ситуацію, яка склалася з кором в Тернопільській області, медики та організатори охорони здоров'я, зрештою, як і в Україні, Європі та світі, зазначила заступник начальника управління — начальник відділу надання медичної допомоги населенню управління охорони здоров'я ТОДА Тетяна Скарлош. Порівняно з минулим роком захворюваність зросла в 12,4 рази.

- Ситуація з кором, яка склалася на Тернопільщині, була прогнозована, черговий ріст захворюваності на кір почався у  нас в 2017 році, - зазначив — лікар-епідеміолог, заступник директора ДУ “Обласний Лабораторний центр МОЗ України” Володимир Панічев. - Хворіють на кір у всіх країнах. В Україні торік було найбільше випадків хвороби — більше 53 тисяч. В 2017 році в області зареєстрували 298 випадків кору, в 2018 — 3659, цього року — уже є 1021 випадок, з них 573 чоловіки госпіталізованих. Хворіють у всіх районах області.

Дорослих госпіталізовано більше

До нас кір прийшов з Європи, продовжує пан Панічев. У Тернопільській області циркулює вірус кору типу “Кембридж 2009”, за кордоном лабораторно підтверджено, що у попередні роки він циркулював у багатьох країнах Європи. На півдні країни циркулюють віруси, які прийшли з Туреччини та Греції.

Відео дня

Причина високої захворюваності в Україні та Тернопільщині, як пояснив пан Панічев, у стані колективного імунітету. Для контролю кору потрібно 98% щепленого населення на певній території.

Найбільш вразливими до інфекції є діти у віці 1-4 років та 10-14 років. Але і серед дорослих хворих досить багато і хвороба у них протікає важче. Якщо з початку року захворіли 1021 чоловік, то дорослих серед них 404 — це близько 40%. Госпіталізованих серед них 2/3. Такого високого відсотку серед дітей немає. Це підтверджує те, що кір особливо небезпечний для дорослий, бо протікає важче, зазначає інфекціоніст.

Що робити, аби захиститися?

Єдиним захистом від кору є щеплення. Воно формує специфічний імунітет, внаслідок чого організм людини стає нечутливим до захворювання, наголошують медики і зазначають, що епідемія не є перешкодою до вакцинації.

- В області абсолютно достатньо вакцин від кору — її більше 37 тисяч доз, - розповів пан Панічев. - Цієї кількості більше, ніж достатньо для проведення щеплень за календарем щеплень для дітей 1-го і 6-ти років, і для тих, хто не щеплений, хто захоче пересвідчитися в стані свого імунітету і щепитися.

Наразі для щеплень КПК в Україні використовують вакцину Пріорикс™/Priorix™ — препарат, вироблений компанією GlaxoSmithKline Biologicals s.a, Бельгія, та вакцину «MMR», вироблену компанією Merck Vaccines, США. Обидві вакцини — безпечні, ефективні та якісні, прекваліфіковані ВООЗ, найавторитетнішою організацією світу в сфері охорони здоров’я.

Вакцина комплексна, і яка б торгова марка не була, ця вакцина обох виробників забезпечує вакцинування від кору, краснухи і паротиту.

Щоб перевірити, чи ви хворіли на кір, можна провести дослідження сироватки крові і з'ясувати рівень антитіл.

- Це можна зробити в обласному Лабораторному центрі, а також і в інших лабораторіях, - зазначив Володимир Панічев. - В обласному Лабораторному центрі аналіз коштує 47 грн.

Крім щеплення потрібно частіше провітрювати приміщення.

- Кір передається найлегшим шляхом — повітряно-крапельно, він надзвичайно контагіозний. Якщо 10 нещеплених людей контактуватимуть з хворим, то захворіє 9. Нещеплені діти не повинні відвідувати дитсадки і школи, хворі дорослі з ознаками хвороби не повинні виходити на роботу, - зазначив інфекціоніст. - Найдешевшим способом дезінфекції є провітрювання. Законодавство вимагає провітрювати приміщення двічі на годину. Це реально, але доволі складно, з огляду на необхідність економії тепла, ускладнюють ситуацію також металопластикові вікна і двері. Але головне — це бути щепленим і набути антитіла до інфекції.

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up