Від похмілля – сон, розсіл і чаї з медом

Від похмілля – сон, розсіл і чаї з медом
Провізор Марія Парубоча розповідає, що під час свят тернополяни більше купують засобів, які знімають головний біль, виводять токсини і покращують роботу печінки. Найпопулярніші препарати - глутаргін алкоклін, алька-прим, алька-цельцер, медихронал

Наслідків впливу алкоголю не вдасться уникнути ані споживаючи жирну їжу, ані поївши перед вечіркою. Сп’яніння все одно настане, нехай і трішки пізніше. І тоді “розвезе” раптово

Через велику кількість жирної їжі на свята, страв із майонезом людина втрачає контроль за кількістю вжитого алкоголю і випиває більше допустимої дози – чарки горілки, келиха вина чи пляшки пива, зазначає лікар-нарколог Ярослав Олендр. Через це потім доводиться боротися з похміллям, адже печінка не впоралася з утилізацією надмірної кількості наркотика, яким є алкоголь.

– Святкують у нас до кінця січня. І традиції такі, що на святковому столі завжди присутній алкоголь, – каже лікар. – Наші люди не зважають на те, що алкоголь – це не продукт харчування, а наркотик, який підриває здоров’я. Його надмірна кількість приводить до отруєння.

Якість алкоголю зараз дуже низька, зазначає нарколог. У ЗМІ звучить цифра, що в Україні половина алкоголю контрафактна – це і напої, які продають без акцизних марок, і напої, приготовлені, умовно кажучи, у підвалах. Останні особливо шкідиві, бо часто зроблені на основі технічних спиртів. А 50 г метилового спирту може призвести до сліпоти. Якість винної продукції також бажає бути кращою. Винного матеріалу є великий дефіцит, тому більшість недорогих вин виробляють зі спирту й хімічних барвників, смакових добавок, які є шкідливими для організму.

Відео дня

– Коли людина помічає ознаки сп’яніння, вже проявляється токсична дія алкоголю, – пояснює Ярослав Олендр. – Найбільш вразливими є клітини головного мозку – вони зазнають дії алкоголю першими, навіть від невеликої дози. Далі алкоголь діє на серце, потім під його вплив потрапляють органи черевної порожнини.

Першою ознакою отруєння є нудота. У такому разі потрібно штучно викликати блювоту і випити одну-дві склянки теплої води, розчинивши в ній кілька кришталиків марганцовки, можна додати трохи солі. Додавати соду у воду категорично не можна, бо вона пришвидшує всмоктування алкоголю і людина дуже швидко п’яніє.

– Дуже важким є поєднання алкоголю, жирної їжі і тютюну, – зазначає лікар. – Часто людина, яка вживає алкоголь, ще й час від часу курить. Це викликає спазм судин, і так можна довести себе до інсульту. Раптово піднімається артеріальний тиск, і замість того, щоб святкувати, усі займаються порятунком родича чи знайомого. Особливі застережження щодо алкоголю стосуються людей, які мають серцево-судинні захворювання. Алкоголь їм протипоказаний. Однак часто боячись виглядати за столом білою вороною, вони на свій страх і ризик вживають алкоголь.

Головне – печінка

Аби полегшити вплив алкоголю, варто запастися сорбентами.

– Найкращий шлях – не вживати алкогольних напоїв, але якщо все-таки довелося випити, то варто скористатися ентеросорбентами, – радить лікар. – Найпростіший спосіб зарадити собі – перед застіллям прийняти 1-2 таблетки активованого вугілля.

Хибна думка вважати, що від споживання жирної їжі людина п’яніє менше.

– Сп’яніння все одно настане, воно буде жорсткішим і сильнішим, та ще й відтермінованим у часі до півгодини, – зазначає нарколог. – Велика доза алкоголю розчинить жир, і сп’яніння настане, бо спирт все одно всмокчеться. Без їжі людина випила б менше і так сильно не отруїлася б.

Єдиний орган, який бореться зі спиртом – це наша печінка, зазначає лікар.

– Печінка виділяє фермент алкогольдегідрогіназу, який розщеплює алкоголь, – зазначає співрозмовник. – Якщо, випивши чарку горілки, більше нічого не вживати, то за годину-півтори організм самоочищується від етилового спирту. Спирт перетворюється на вуглекислий газ і воду.

Проте сп’яніння може бути спровоковане не лише кількістю спиртного, а й хворобами печінки.

– Легке сп'яніння настає, коли випити 40 г горілки. Якщо є хронічні чи вірусні гепатити, онкозахворювання, то й від 20 грамів горілки настане сп’яніння. Адже хвора печінка не зможе справлятися навіть із такою кількістю етилового спирту, – пояснює лікар. – Тобто не буде достатньо ферменту для його розкладу.

Полегшать стан сон, чай, глюкоза

Розрізняють два види похмілля – неприємні відчуття, які виникають наступного дня після алкогольного ексцесу, які супроводжуються огидою до спиртного, і синдром відміни - стан, характерний для тих, хто зловживає алколем, який вимагає прийому чергової дози алкоголю для нормалізації самопочуття.

Стан похмілля виникає тоді, коли випито багато алкоголю і печінка не впоралася з його утилізацією за ніч, пояснює лікар. Одним із проміжних продуктів розщеплення етилового спирту є ацетальдагіди. Це дуже токсичні речовини, які викликають неприємні явища похмільного синдрому – запаморочення, головний біль, нудоту.

– Досить того, що людина отруюється алкоголем, відбувається ще й отруєння продуктами розпаду алкоголю, — пояснює лікар, — виникає ацетальдегідний синдром – характерне відчуття жару, червоне обличчя, бо рефлекторно розширюються судини, з'являються пітливість, сухість у роті, серцебиття, відчуття страху. Мовляв, якщо не похмелюся, буде зле.

Найкраще боротися з наслідками похмілля не алкоголем, а за допомогою огіркового розсолу. Це концентрований розчин солі, він знімає набряк, відновлює сольовий баланс організму. Також допоможе кефір, негарячий неміцний чай, краще зелений, невеликі дози глюкози – мед „вприкуску”, а не розчинений у чаї. Також дуже корисні трав’яні чаї з ромашки, звіробою, м’яти.

– Загальні рекомендації – багато негарячого пиття, бо прискорюється виведення продуктів розпаду, їх концентрація у крові зменшується, відповідно, зменшується і токсична дія на організм, – зазначає Ярослав Олендр. – Дуже добре пити негарячий і нежирний бульйон. І треба відпочити. Сон – найкращі ліки. Похмелятися алкоголем – це помилка, бо покращення настане на 10-20 хвилин, а потім стан знову погіршиться.

Стан похмілля триває в середньому 8-12 годин за умови, якщо людина не зловживає алкоголем і якщо не йдеться про алкоголізм.

– Якщо легше не стає, варто звернутися до лікаря. Не обов’язково нарколога, це може бути сімейний лікар, лікар швидкої допомоги, адже є протоколи надання допомоги внаслідок отруєння алкоголем, – пояснює медик. – Добре, якби людина згадала, що і скільки вона вживала. Адже інколи кажуть, що випили небагато. Можна отруїтися і майонезом чи погано помитими фруктами, чи від поєднання алкоголю з тортом триденної давнини. Овочі і фрукти треба ретельно мити теплою водою і бажано щіточкою. А від алкоголю краще взагалі відмовитися.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Роман Конста

    Спс.посмеялся.
  • Тарас Коковський

    Найдієвіший спосіб  - не напиватись до нестями...
  • Валера Матів

    а можна просто не бухати як свиня а культурно провести час.
  • igor golovko

    Сьогоднішня спрага є наслідком вчорашньої. На цю тему є старий ще совєтський анекдот. Приходить чисто поголений і стильно вдягнутий чоловік в лікеро-водочний і питає продавця: " Скажите пожалуйста а у вас водочка свежая? Ну шо ви гражданин а какая она еще может быть? Ну не скажите я давечась две бутылочки откушал так меня извините стошнило."
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up