Герць між Святим Миколаєм та Дідом Морозом

Дуже яскраво перебування України між двома культурними парадигмами ілюструє активний герць між Святим Миколаєм та Дідом Морозом.

Так, ми поволі, але неухильно мігруємо у бік західної культурної та міфологічної традиції, та вплив східної все ще залишається і він значний. І тут не все так просто, бо Дід Мороз та Снігуронька – це не просто новорічні символи радянського і пост-радянського простору, а і невід’ємна частина теплих і хороших спогадів дитинства безлічі українців. І якщо прямі ознаки та символи СССР на кшталт топонімів чи пам’ятників легко декомунізувати, то своїх дитячих спогадів так легко не позбутись. І їх взагалі неможливо позбутись без деструкції особистості. І не варто.

На Галичині з цим набагато простіше, бо навіть в пізній СССР галицьким дітям без проблем клав під подушки подарунки Миколай, а через десять днів по садках і школах ходив ще і Дід Мороз. Але в центральній і особливо східній частині нашої країни був переважно останній, бо вплив католицької церкви туди не розповсюджувався.

І тому мешканцям Галичини дуже легко відмовитись від одного із двох, особливо гіршого, адже Святий Миколай таємничіший, заточений на хорошу поведінку і пов’язує нас із європейською різдвяною традицією. Але тим, у кого не було двох дідів на вибір - їм непросто.

Дід Мороз – звісно абсолютно радянський конструкт – все ще у спогадах і асоціаціях величезної частини сучасних українців, а Миколай їм чужий, особливо якщо вони нерелігійні.

Тут ще варто визнати загальну еклектику святкування в Україні усіх цих свят, бо для всіх українців, і галичан у тому числі, ялинка – дерево і атрибут Нового Року, а у Європі це - christmas tree. І всі європейські подарунки, ялинки та інші святі вечори вибудувані навколо Різдва 24 грудня. Мене, до речі, в літературі завжди смішило слово «сочєльнік», і лише потім я дізнався шо це просто Святий Вечір. І не розумів, чому сочєльнік і ялинка. Наше ж Різдво взагалі до ялинки стосунку не має.

І тоді виходить трохи смішно кпинити з дідів морозів та інших олів’є, якщо ми продовжуємо святкувати новий рік за радянською традицією, яка, позбавивши своїх громадян нормального релігійного різдва, створила їм ерзац у вигляді нового року, ялинки і діда мороза. І за вийнятком окремих відмов від олів'є і слухання кремльовських курантів - все інше ну просто ідентичне зі змальованим у радянському кіні "Іронія долі".

Зараз ми живемо у перехідному періоді, від культурного міфу сходу до культурного міфу заходу. Ми святкуємо своє Різдво 7 січня, але вже і трохи «польське» Різдво 24 грудня. До наших дітей вже масово приходить святий Миколай, але на Новий рік ми ставимо ялинку і під неї подарунки від Діда Мороза своїм дітям. Абсолютна культурна еклектика і мішанина, та з часом вона втишиться і визріє в щось нормальне і окреслене. Але трохи кумедно категоричним тоном вимагати від людей, щоб вони негайно з дідів морозів переходили на миколаїв у цій всій ситуації.

Просто варто при цьому дотримуватись святкового етикету та загальної атмосфери приязності і толерувати усіх людей. Та їх різдвяні і новорічні спогади.

Коментарі (0)

Сирени повітряної тривоги 24 лютого 2022-го року найстрашніші, навіть у відеоспогадах. Хоч ми потім чули ще сотні нових сирен...

Виявляєтся, дух Різдва найкраще чути лише тоді, коли його втрачено. Всі попередні безкінечні Різдва опалубкою обліпили наше...

Гадаю, що ставити чи не ставити ялинку — особиста справа кожного і залежить від наявності у людини відчуття свята. Якщо...

Що мене не влаштовує у експертних моделюваннях прогнозів чи дій світових гравців, навіть у матеріалах експертів всеукраїнського...

Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up