Тернополяни виготовляють квіти маку до Дня примирення

Тернополяни виготовляють квіти маку до Дня примирення

Квітку маку як сивол Дня пам'яті та примирення можна придбати, а можна і виготовити самому, кажуть тернопільські майстрині. Обійдеться це в обох випадках в межах 20-25 гривень.

- Я взагалі досить насторожено ставлюся до усілякої символіки, - розповідає тернополянка Оксана Камінська. - Але квіточку маку хотіла би носити. Мій прадід не повернувся із Другої світової, навіть не знаємо, де він похований. Бо похоронка так і не прийшла. Тож у пам'ять про нього та мільйони інших людей червоний мак хотілося би носити. Але де взяти квіточку – не знаю.

Читайте також: У Тернополі 8-9 травня відзначать мітингом-реквіємом

Виготовити прикрасу можна і самостійно, обійдеться це зовсім недорого, переконує тернопільська майстриня Роксолана Муха. Жінка виготовляла квіточки маку із органзи та бісеру.

Відео дня

 - Потрібно взяти стрічки з органзи червоного та чорного кольорів, щоб вирізати пелюстки та серцевинку маку, - розповідає пані Роксолана. - Тоді обпалити ці пелюсточки свічкою, щоб не торочились. Потім берете клаптик чорної органзи на серединку, так само обсмалюєте свічкою. Пелюстки склеюєте клеєм, зверху нашиваєте бісер – і готово! Такий готовий мак можна прикріпити до одягу звичайною англійською шпилькою.

На виготовлення прикраси піде менше, ніж півгодини.

 - Метр стрічки-органзи коштує 10 грн, - продовжує пані Муха. - Я брала стрічку, шириною 4 см, але можна і ширшу, я просто не знайшла іншої. Але з відрізка в 1 м виходить досить багато квіточок.

Такі маки жінка зробила для своєї сім'ї та друзів.

Виготовити квітку маку можна також і зі звичайної стрічки, а можна і сплести з бісеру, кажуть майстрині.

 - Якщо працювати з бісером, то це займе в рази більше часу, схемки є в Інтернеті, - розповідає інша тернопільська майстриня Ганна. - Квіточку також можна виготовити зі звичайної атласної стрічки, Для цього її треба просто скласти навпіл, наметати ниточкою з тієї сторони, де складені два краї, а тоді ниточку стягнути – вийде квіточка. Серединку зашити чорним бісером – і все.

Квіточка маку із полімерної глини коштує також в межах 20-25 грн в магазинах іх національною атрибутикою.

Довідка

Мак має дуже багато значень. В українській міфології це символ сонця, безкінечності буття, пишної краси, волі, гордості, сну, отрути. Образ маку нерідко символізує козака, що героїчно загинув, боронячи Україну.

Червоний мак як символ пам’яті жертв війни вперше використано в Україні на заходах, приурочених до річниці завершення Другої світової війни у 2014 році. Дизайн розроблено за ініціативи Українського інституту національної пам'яті та Національної телекомпанії України. Автором символу є харківський дизайнер Сергій Мішакін. Графічне зображення є своєрідною алюзією: з одного боку воно уособлює квітку маку, з другого – кривавий слід від кулі.

У світі ж це давно відомий символ. Його появу пов’язують із віршами двох людей: канадського військового лікаря Джона МакКрея та представниці Християнської асоціації молодих жінок Мойни Майкл. Перший під враженням боїв у Бельгії у 1915 році написав твір “На полях Фландрії”, що починався словами: “На полях Фландрії розквітли маки Між хрестами ряд за рядом”. Друга – 1918 року написала вірша “Ми збережемо віру”, в якому обіцяла носити червоний мак у пам’ять про загиблих. Саме Мойні Майкл у листопаді того ж року причепила червоний шовковий мак на пальто. 
У 1920 році Національний Американський легіон прийняв маки як офіційний символ, а в 1921-му червоні маки стали емблемою Королівського Британського легіону. В Польщі червоні маки є символом перемоги 11–18 травня 1944 року Другого корпусу генерала Андерса в боях за гору Монте-Кассіно в Італії. (Довідка за матеріалами Український інститут національної пам'яті).

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анна Болдіна

    відколи  це  метр  органзи(тканини)  вартував 10  грн., чи  ви  мали  на увазі  стрічки?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:03 Нажились на авто для ЗСУ: кременчанин втратив 280 тисяч гривень при покупці транспорту з-за кордону 13:02 Як рухаються справи з ремонтом моста в Теребовлі (ФОТО) photo_camera 12:03 Як прикрасили Тернопіль до Великодня: підбірка локацій для фото photo_camera 11:01 На Симоненка горів балкон у багатоповерхівці. Як вберегтись від пожежі під час свят Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 10:02 Легко, а кольори неймовірні: 7 натуральних барвників, якими можна розфарбувати яйця 09:02 Соковитий лаваш з червоною рибою: корисний варіант шаурми за 10 хвилин 22:00 На Великдень в Тернопільській області порядок охоронятимуть понад 600 правоохоронців play_circle_filled 21:00 6 травня у парку Сопільче проведуть гаївки 20:05 Що класти у кошик і що робити з пасками, які не з'їли: о. Олексій Філюк відповідає на ваші запитання 19:00 Тернопільщина втратила захисників Володимира Солтана, Володимира Попеля і Богдана Добрянського 18:08 На Тернопільщині відкрили оновлений ізолятор тимчасового тримання 17:23 Допомога ЗСУ на Великдень: мер Тернополя Надал вчергове повіз захисникам на передову дрони, Великодні паски та військове спорядження (пресслужба Тернопільської міської ради) 17:03 Дезертира засудили до року дисциплінарного батальйону. Одразу — на передову? 16:00 Передчасно пішла у вічність медсестра-анестезист з 2-ї лікарні 15:03 На Театральному майдані збирають кошти на евакуаційний автомобіль для захисників photo_camera 14:15 Без яєць та молока, з ромом та журавлиною: блогери та господині Тернополя поділилися рецептами пасок
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up