Три історії тернополян, які пережили домашнє насильство. Що робити, коли у сім'ї гострі конфлікти

Три історії тернополян, які пережили домашнє насильство. Що робити, коли у сім'ї гострі конфлікти
  • В Україні триває акція "16 днів проти насильства". 
  • В Тернопільській області від початку року у відділи поліції було 2329 звернень про насильство  в сім'ї.

 

Будь-яке насильство є причиною звернутися по допомогу у відповідні служби. Проте у більшості випадків люди звертаються лише тоді, коли в сім'ї вже є наслідки фізичного насильства. 

Забрали з сім'ї дітей, поки дорослі не наведуть лад у житті

У сім'ю Володимира та Олени (імена змінені – прим.ред.) неодноразово приїжджала поліція на виклик, члени родини билися між собою. Цього разу конфлікт виник між Володимиром, його татом та мамою. Осторонь бійки трималась дружина Олена. Все відбувалось на очах дітей.

Відео дня

Старша жінка була в синяках, коли приїхала поліція. Учасники конфлікту були в стані алкогольного сп'яніння. Квартира потребувала ремонту, було брудно. Про проблеми в сім'ї повідомили соціальні служби для сім'ї, дітей та молоді через повторні бійки та те, що діти були недоглянуті в сім'ї.

Працівники соціальних служб вирішили на деякий час забрати дітей із сім'ї в реабілітаційний центр для того, щоб ізолювати їх від сцен фізичного насилля та антисанітарії. Дорослим членам сім'ї через благодійні фонди надали деяку допомогу. Володимир працює, Олена має інвалідність, проте вона може виконувати обов’язки по дому. Подружжя знайшло змогу винайняти квартиру і переїхати окремо жити від батьків, навели в квартирі порядок. Заради дітей виправили умови життя. Тому через деякий час дітей повернули в сім'ю.

- Якщо є малолітні діти, і в домі бруд, антисанітарія, то ми залучаємо представників  служби у справах неповнолітніх та дітей для того, щоб проконтролювати виконання обов’язків дорослими членами сім'ї стосовно дітей: поприбирати, приготувати їсти, купити продукти, - говорить директор центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Тетяна Горбоніс. - Коли говоримо, що можемо відібрати дітей, тоді батьки переосмислюють ситуацію, забувають про свої конфлікти і заради дітей стараються виправити ситуацію.

Через бійку переїхала з дитиною жити в кризовий центр

 Соціальні служби для сім'ї, дітей  та молоді можуть надати тимчасово житло для жертв насильства, якщо виникає така потреба, щоб погасити конфлікти у сім'ї та надати відповідну допомогу потерпілим, провести роботу з людиною, яка проявляє агресію.

Чоловік Людмили Олег  (імена змінені – прим.ред.) служив в АТО. Повернувшись зі сходу, проходив адаптаційний період. Жінка на радощах, що повернувся чоловік, затіяла  ремонт в квартирі. Олег, виснажений службою в АТО, стикнувся з побутовими незручностями та клопотами, пов’язаними з ремонтом. Випивав.

Одного разу під час сварки Олег в стані алкогольного сп’яніння вдарив жінку декілька разів до стіни в присутності дитини. Такого Людмила  не чекала. Раніше Олег ніколи не піднімав на неї руку. Людмила не знімала побої. Вона звернулася у соціальні служби для сім'ї, дітей та молоді та переїхала  з дитиною жити в кризовий центр, тому що не могла знаходитися  поряд з Олегом в одній квартирі через те, що він зробив.  

Олег отямився від свого вчинку, приходив просити пробачення в дружини. Людмила  з дитиною повернулись  в сім'ю, проте чоловік не залишився вдома – пішов добровольцем  в АТО.

Фізичне насилля над дітьми не завжди обумовлює позбавлення батьківських прав

У багатьох випадках сімейні конфлікти відбуваються  не тільки  між дорослими, а  й між батьками та  дітьми. Діти у багатьох випадках зазнають фізичного насилля. Проте, коли батьки виконують свої обов’язки з догляду за дітьми, їх можуть не позбавляти батьківських прав.

Андрій (імена змінені – прим.ред.) випивав. У стані алкогольного сп'яніння побив дитину так, що роздробив синові п'яту. Хлопця забрали у лікарню. Батько отямився, зрозумів, що зробив, відвідував дитину, оплачував лікування.  Проте з часом агресію чоловік проявив щодо старшого сина, вчинив фізичне насильство над ним, згодом побив  і дружину. У суді неодноразово розглядалася справа Андрія щодо позбавлення його батьківських прав, але суд відхиляв дане прохання, тому що чоловік виконував  свої обов'язки як батько

Довідка

У будь-якому випадку насильства потрібно звертатись  у поліцію за номером 102. Для тих, хто не бажає викликати поліцію, проте потребує консультації спеціаліста у певній життєвій ситуації, може звертатись за телефоном довіри 43-31-00 або безпосередньо у соціальні служби для  сім'ї, дітей та  молоді.

Гаряча лінія, яка діє в Україні - 0-800-500-335

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • David Starr

    Для чого пити? Значно цікавіше займатися спортом та грати комп_ютерні ігри.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up