Партнер рубрики Події

На землі, яку віряни отримали під храм, зведуть багатоповерхівку

На землі, яку віряни отримали під храм, зведуть багатоповерхівку
Будівництво висотки на храмовій землі деякі тернополяни вважають "голим" бізнесом. Парафіяни заперечують і запевняють, що дозвіл на забудову території - крок вимушений, бо інакше закінчити храм до 1025-ї річниці Хрещення Русі-України не вдасться. Конфлікт лише набирає обертів

Більше гектара тернопільської землі віряни отримали на "Дружбі" в безкоштовне користування для будівництва та обслуговування храму ще у 1999 році.


Досі спротиву ні в кого це не викликало. Однак тепер громада греко-католицької церкви святих Володимира та Ольги на чолі з отцем Романом Цюпкою має намір поряд з недобудованим храмом звести ще й житлову багатоповерхівку. Тож конфлікти у мікрорайоні тривають уже майже місяць.


Можуть дзвіницю, а можуть і дім
 Почалось усе з того, що за вказівкою духовенства робітники напередодні Водохреща вирубали на території храму майже півсотні дерев. Мешканці довколишніх будинків, яким це не сподобалося, здійняли гвалт у соцмережах, повідомили пресу. Проте настоятель церкви запевнив усіх, що вирубка — не більше ніж благоустрій території.

Відео дня
>
- На місці тих дерев будуть дерева, - сказав отець Роман Цюпка нашому кореспонденту 18 січня. - Ми впорядковуємо територію. Плануємо висадити 70 сріблястих ялин і стільки ж туй.
Згодом протестувальники з'ясували, що священник озвучив не все.
- Ми зустрічалися з отцем Романом, - каже мешканець одного з будинків, що неподалік храму, Едуард Міляновський. - Він сказав, що отримав офіційні дозволи, містобудівні умови і право на початкові роботи з будівництва 25-метрового житлового будинку на два під’їзди. Це буде дев’ятиповерхівка. Юридично її будуватиме релігійна організація. По суті, отримавши землю для потреб церкви, зводитимуть комерційний об’єкт.


Частина тернополян з вулиць Орлика, Юності та Драгоманова виступила проти будівництва багатоповерхівки. Спершу 2 лютого зібралося півсотні людей, аби обговорити проблему, а 7 числа на зустрічі протестувальників уже було близько двох сотень. Вирішили збирати підписи проти забудови, звернутися до прокуратури і до голови УГКЦ. На жодне із зібрань отець Роман не прийшов. Щоправда, були представники міської ради.


- Усе будується за Генпланом, у межах державного акту, наданого в 1999 році, - сказав людям заступник начальника управління містобудування, архітектури та кадастру Данило Чепіль. - Парафія може будувати дзвіницю, може - парафіяльний будинок, як це роблять інші храми у місті. Наприклад, на Злуки, на Рєпіна, на 15 Квітня чи деінде. Тобто, ніхто нічию територію не забирає. Громада вирішила, що для забезпечення завершення храму треба будувати дім, залучити інвестора і закінчити храм. Більше нічого...


Схожу позицію озвучили в "Офіційному коментарі парафії УГКЦ св. Володимира і Ольги", розміщеному на сайті Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ. Цитуємо: "Багато справ вдалося здійснити, однак є ще до чого прагнути і над чим працювати у парафіяльній громаді і в духовному житті. Зважаючи на прикре непорозуміння, яке виникло, хочу, в першу чергу, зберегти мир і спокій... Склалося враження, що окремі жителі масиву “Дружба” неправильно поінформовані щодо даної справи, не готові до конструктивного діалогу і, мабуть, окремі з них відстоюють інтереси третьої сторони…"


Протестуєш - йдеш проти Церкви
Третя сторона, як припустив отець, - релігійні чи світські структури, які хочуть дискредитувати парафію та Церкву. Схожої думки - депутат-свободівець Михайло Окаринський. Цитуємо його слова розміщені на сайті Тернопільсько-Зборівської архиєпархії: "Я був на зборах протестувальників і відчув, що проти нас величезна агресія, незадоволення. Їхня сторона сильна та організована. Якщо їм не протиставити активну позицію парафії, то Церква програє… Тому закликаю вас бути активними у відстоюванні своєї позиції... Тим більше цей конфлікт переходить на інший рівень: уже стоїть питання не просто про будівництво, а проти Церкви..."


Тож після недільної служби в храмі 10 лютого представники релігійної громади почали збирати підписи за добудову свого храму. Хоча, нагадаємо, опоненти протестують проти зведення багатоповерхівки, але аж ніяк не проти добудови церкви.


Фактично право забудувати дану територію має саме релігійна громада "Парафія святих Володимира та Ольги". Будівництвом церковники вирішили зайнятися ще 2008 року, коли змінили Статут громади та вписали туди, зокрема, можливість зводити житлові споруди. Тоді ж на засіданні парафіяльної ради вирішили будувати багатоповерхівку, залучивши інвестора. Основна причина, вказана в офіційному коментарі парафії, якою керувалася парафіяльна рада, – "для завершення будови храму".


До слова, парафіяльну раду церкви на вул. П.Орлика очолює Данило Чепіль. Він же архітектор храму святих Володимира та Ольги, а на додачу - заступник начальника управління містобудування, архітектури та кадастру міськради. Саме ця структура мерії і надала містобудівні умови та обмеження. Цитуємо: "Управлінням містобудування, архітектури та кадастру Тернопільської міської ради, як профільним підрозділом, який опрацьовує питання будівництва в місті, видано релігійній громаді "Парафія святих Володимира і Ольги" Тернопільсько-Зборівської Єпархії УГКЦ" містобудівні умови та обмеження №185 від 10.09.2012 р. на будівництво багатоквартирного житлового будинку з вбудованими приміщеннями громадського призначення...".


 До речі, під час Громадської ради у редакції "RIA плюс" представники протестувальників озвучили цікавий факт: територія, на якій нині планують зводити дім, дійсно поки що належить парафіяльній громаді, але після заселення жителі висотки зможуть створити ОСББ (об'єднання співвласників – прим. ред.) і приватизувати всю прибудинкову територію. Тобто земля, яка належала всім тернополянам, спершу безкоштовно перейшла у власність вірян, а потім стане приватною. При цьому міська казна не отримає ані копійки.

Сергій НАДАЛ (38 р.), мер Тернополя:
- Церковна громада храму святих Володимира та Ольги, що на вулиці Орлика, має державний акт на постійне користування земельною ділянкою. Вона зібрала весь пакет документів, за яким отримала містобудівні умови та обмеження для будівництва на цій ділянці комплексу об’єктів культового, адміністративного і житлового призначення. Цей документ дозволяє виготовляти проект і здійснювати подальші роботи.
Тож конфлікт, який виник навколо даного питання, не пов’язаний із тим, що якась зі сторін порушила закон, а з тим, що представники громади, зокрема окремі мешканці двох сусідніх будинків, мають різні думки щодо будівництва. Документи, подані церковною громадою, відповідають Генплану міста та іншим нормативним документам, які регулюють містобудівну діяльність у Тернополі. Однак вирішувати суперечки слід шляхом діалогу та порозуміння.

Квартири можуть потягнути на 80 мільйонів
Загальна площа багатоповерхівки, за містобідівними умовами, які отримала релігійна громада "Парафія святих Володимира і Ольги", може сягати 17 тис. кв. м. Загальна ж площа квартир - до 13 тисяч. Також у будинку передбачені громадські приміщення - до 700 кв. м.


У документі не вказали, скільки в будинку буде поверхів і під'їздів. Але відомо, що він не може бути вищим 35 м (майже 12 поверхів – прим. ред.). Постати ж дім, за містобудівними умовами, може майже по усій ширині церковної ділянки, а це - близько 70 м. Він напевне матиме квартири з різною кількістю кімнат. Якщо припустити, що всі помешкання будуть трикімнатними (80 кв. м), то таких квартир дім може вмістити майже 160. Якщо будуть самі лише двокімнатні, то - 200. Загальна ринкова вартість житла в обох випадках (вартість 3-кімнатної квартири в новобудовах тягне 520 тис. грн, а 2-кімнатних - 440 тис. грн – прим. ред.) переважає 80 млн грн.


Утім, наші підрахунки приблизні та не враховують витрат на саме будівництво. Крім того, висота будинку і його площа врешті можуть бути меншими.

Приблизно такі межі (виділено червоним) може мати (згідно з містобудівними умовами) багатоповерхівка, яку хоче будувати релігійна громада...

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (125)
  • Anonymous

    Жлобам цюпкам треба кишені грішми напхати та й чепілю перепаде за рахунок жителів Тернополя.Стара схема збагатитись на державній посаді.Чепіль досить гребти йди вже дачку сапати.А священника-бізнесмена треба в шию гнати з церкви.
  • Anonymous

    Не те що багатоповерхівку - ще й церкву знести і посадити дерева!!! Вже зовсім обнагліли ті церковні бізнесмени-богохульники!!!

    Anonymous reply Anonymous

    не можна таке писати!навіть думати!проклянуть хрЕстияни тепер тебе і всі твої поколіня.

    Anonymous reply Anonymous

    якщо вони так звані хрестияни - то знають, що прокленати гріх, тим більше, що прокляття повертаються, так що мені посандалях...

    Anonymous reply Anonymous

    одного разу священник проголошував в церкві навчання.Великий дар від Бога -досконала радість,вміння не гніватися і прощати.Він давав навчання пораду : до вас з каменем-а ви з хлібом,вам по правій щоці ,а ви підставте ліву ,прощайте і благословляйте тих хто вас ображає. його знайомий вирішив перевірити сказане. Запросив до себе ,пригостив ,а потім зчинив сварку з безпідставними образами. Священник вислухав уважно ,а потім подякував йому ,поблагословив і зібрався йти. Знайомий зізнався ,що перевіряв ,як поведе себе священник . -Скажи невже тобі не було прикро і образливо? -ні ...і пояснив чому. уяви що ти прийшов до мене з подарунком ,а я відмовився його взяти ,що б ти зробив? -Я б забрав його і пішов. -так само і з твоїми образами,я їх не прийняв і вони залишилися тобі. ви напевне помітили шановні маховички і чувачки ,що переписуєтесь самі з собою .ми вам прощаємо і Хай простить вас Господь!

    Anonymous reply Anonymous

    А де такі священники є? Нам би такого священника замість Цюпки.

    Anonymous reply Anonymous

    Це ж треба весь текст написати. Ви напевно пишаетесь собою)))

    Anonymous reply Anonymous

    православні довго кляли і говорили за спиною жінки, котра принесла довідку, яка засвідчує що православний храм в селі греко-катольцький, а що вже було б якщо ще досі СРуСРу існувало - коли православні(вони ж і москаляки різниці немає) з кулаками нападли...
  • Anonymous

    Хто дозволив виубувати дерева? Хто зробив це? Хто перевірив законність цієї вирубки? Скільки дерев було вирубано і яка їх вартість? Хто забрав собі деревину після вирбки дерев? Чому контролюючі органи не дають відповідей на ці та багато інших питань стосовно законності всього того, що твриться на території, церкви? А може тут ЧИНИТЬСЯ ЗЛОЧИН?

    Anonymous reply Anonymous

    Читай уважно статтю, Є такий начальник Чепіль, він собі і дав дозвіл. А якщо і чиниться злочин, то чим ти тут зарадиш. Дали в ліву морду, підстав праву...
  • Anonymous

    А звідки ви знаєте хто там буде жити? Тож і буде парафіяльний дім. А кошти на добудову церкви де взяти? От мені цікаво як часто ті протестуючі ходять в церкву? певне коли не прийдуть - завжди Паску святять :)

    Anonymous reply Anonymous

    А з тернополян не можна було зібрати? Я б був не проти допомогти і більшість думаю також.

    Anonymous reply Anonymous

    Шановний, Ви мабуть погано розрізняєте поняття "парафіяльний дім" і "житловий будунок". У парафіяльному будинку може проживати священик, там можуть розміщуватись недільна школа, ідальня, тимчасовий притулок , але не багатоповерхівка з житловими квартирами. Щоб Ви краще ознайомились з тим, які парафіяльні доми будують релігійні громади, просто пройдіть по цій ссилці і побачите http://www.cerkva.kiev.ua/news/64.html
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:03 Історія «Шостого магазину» у Тернополі, який став орієнтиром для місцевих play_circle_filled photo_camera 20:03 Тернополяни освятили кошики та хваляться ними в соцмережах. Залишайте своє фото в коментарях photo_camera 19:00 Печуть паски та роблять крашанки: як засуджені жінки у Збаразькій колонії готуються до Великодня photo_camera 18:03 Як добре ви знаєте історію тернопільських вулиць? ТЕСТ photo_camera Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 16:55 Біля Вишнівця сталася ДТП: надавали допомогу жінці 16:01 У Храмі Гробу Господнього в Єрусалимі зійшов благодатний вогонь play_circle_filled 15:03 Як тернополяни освячували Великодні кошики: шукайте себе та знайомих на фото! photo_camera 14:03 Нажились на авто для ЗСУ: кременчанин втратив 280 тисяч гривень при покупці транспорту з-за кордону 13:02 Як рухаються справи з ремонтом моста в Теребовлі (ФОТО) photo_camera 12:03 Як прикрасили Тернопіль до Великодня: підбірка локацій для фото photo_camera 11:01 На Симоненка горів балкон у багатоповерхівці. Як вберегтись від пожежі під час свят 10:02 Легко, а кольори неймовірні: 7 натуральних барвників, якими можна розфарбувати яйця 09:02 Соковитий лаваш з червоною рибою: корисний варіант шаурми за 10 хвилин
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up