Валентина Семеняк розповіла дітям про Бурмотійка, Даринку і Бабу Сябу

Валентина Семеняк розповіла дітям про Бурмотійка, Даринку і Бабу Сябу

Про казкового персонажа Бурмотійка, зворушливі історії, які лягли в основу книжки «Баба Сяба» розповіла відома тернопільська письменниця і журналістка Валентини Семеняк на презентації своїх нових книжок для дітей.

На подію, що відбулася у Тернопільській центральній міській бібліотеці, завітали п'ятикласники Гімназії ім. І. Франка. Вони не просто сиділи у своїх ґаджетах, а знімали відео, яке можна потім переглянути, поділитись з друзями та з батьками.

Валентина Семеняк говорила про ґаджети, мову емодзі, про відкрите серце та добрі вчинки. Вона радила дітям більше часу приділяти живому спілкуванню з рідними та друзями, наголошувала на користі від читання книжок, адже це заняття тренує мозок.

Відео дня

Авторка «Бурмотійка і Даринки» та «Баби Сяби» розповіла, що книжки для дітей вона створює з особливою відповідальністю, адже для неї дуже важливим є кожне слово.

  • Витворити дитячу книжку для мене – це надзавдання, – каже письменниця. – Там має бути все в гармонії. В першу чергу ілюстрації. Тож я щиро вдячна видавництву «Джура» і художниці Лесі Носихіній, яка зробила чудові ілюстрації, які не залишають нікого байдужим.

До речі, пані Валентина колекціонує цікаві й вишукані слова, а також має цілу колекцію притч. Дізнавшись про те, що вийшов новий словник вишуканих слів, вона зв’язалася з упорядником і той подарував їй цю книжку.

  • Коли я отримала словник на пошті, одразу  навмання відкрила його і прочитала слова «бурмотіти», «бурмотійко», – каже Валентина Семеняк. –  Останнє мене зачепило настільки, що мені захотілось щось написати, створити якийсь сюжет.

Так з’явився казковий персонаж Бурмотійко, хоч насправді він Добросійко, бо збирає живильну росу на квітці Добросилці і лікує нею дерева. У лісі він зустрічає дівчинку Даринку, яка любить малювати і прийшла, щоби змінити колір квітки Добросилки. Вона цікавиться скарбами Бурмотійка, а він їй пояснює, що вони бувають не лише видимими, а й духовними. Творити добро і є одним із таких скарбів.

На створення нових казок і дитячих оповідань пані Валентину надихають онуки. Так, старша Даринка навіть стала героїнею казки «Бурмотійко і Даринка».

Книжка «Баба Сяба» народилася з двох реальних історій. Одна з них про хлопчика Юрчика, який зараз уже дорослий і має двох дітей.

  • Коли Юрчик мав три рочки і їхав разом з мамою до своєї бабусі у село на Львівщину, то замість вітання «Слава Богу!» він казав «Сяба», бо не міг правильно вимовити, – пояснює авторка. – Тож він вирішив, що так звати його бабусю. Мене вразимо таке добре і ніжне поєднання - баба Сяба. Прототипом старенької є баба Настуня, яка мала під 90 років. Вона не могла ходити, не знала скільки їй років, але була дуже доброю.

Інша історія відбулася на Черкащині. До двоюрідної сестри пані Валентини приїхав малий племінник із Москви. Він вперше побачив село, город, гарбузи і цвяхи. Тож узяв молоток, пішов на город і в кожен гарбуз позабивав цвяхи.

  • У книжці «Баба Сяба» я зробила так, що гарбузи були складені в шопці і Юрчик там набив у них цвяхи, – розповідає письменниця. – Коли бабуся це побачила, вона покликала внука і попросила його притягнути гарбуза і зварити з нього кашу, котра продовжить її життя. Тоді хлопчик зрозумів, що наробив шкоди. Він гірко плакав, бо не хотів, щоб бабуся помирала, тож вирішив зізнатися у скоєному, попросив у неї пробачення і витягнув усі цвяхи з гарбузів.

На презентацію завітала поетеса Тамара Гнатович. Її вразила чудова, багата, легкоплинна українська мова пані Валентини, що заворожувала, змушувала вдумливо ловити кожне слово. Ось що вона написала на своїй сторінці у «Фейсбуці»: «Слухати було цікаво! Адже життєві події тісно переплелися з вчинками казкових героїв її книг. Не буду переповідати зміст, лише зауважу, що ви будете приємно здивовані, бо її твори можуть читати, як малеча, так і дорослі… Дякую, Валю, за теплу зустріч, за поради, за вміння донести до дитячих сердець світлі думки! Дякую за позитивні емоції!!! Друзі, читайте книги Валентини Семеняк і відкривайте на їх сторінках щось нове, невідоме для себе!!!».

  • Коли я читала казку «Бурмотійко і Даринка» моїй донечці Софійці, вона зачаровано слухала від початку до кінця, – каже молода мама Марія Носко. –  З перших слів казка вчить робити добрі справи, сіяти добро і що справжні скарби це не ті, які можна взяти до рук, а ті, без яких життя неможливе, бо вони випромінюють любов і вдячність. Ця книга корисна не тільки дітям, а й дорослим.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 Безкоштовні курси водіння пропонують для мобілізованих та демобілізованих військовослужбовців 21:06 Засліпили фари: жінка, яку збили на трасі поблизу Борщева, померла до приїзду швидкої 20:00 Його бригаду найбільше «люблять» окупанти: історія молодого командира гармати 19:00 Ремонт на вулиці Сахарова: тролейбус №9 та автобуси №12 та №21 курсуватимуть за новими маршрутами Від читача 17:45 Реадаптація ветеранів на робочому місці 18:00 Лікарку з ВЛК звинувачують в підробці медичного висновку для військовозобов'язаного 17:03 У Великій Березовиці загорілася вантажівка з бочкою (ОНОВЛЕНО) 16:03 Як отримати посвідчення донора крові у Тернополі: «20 хвилин» перевірили photo_camera 15:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 1 травня 15:05 Розклад богослужінь та графік освячення пасок у церквах Тернополя 14:45 У Тернополі чоловік випав з вікна багатоповерхівки 14:00 На вулиці Сахарова понижують висоту бордюрів на переходах 13:30 Квадромарафон «RUN 4 VICTORY»: компанія МХП проводить благодійний забіг у чотирьох містах України (новини компаній) 13:00 У Тернополі двом вулицям мікрорайону «Південний» присвоїли нові назви 12:23 У потічку на Підволочищині знайшли тіло 81-річної жінки 12:00 Вибір матраців-топперів у місті Тернопіль (на правах реклами) 11:40 В аварії на Тернопільщині травмувався 50-річний водій мотоцикла 11:30 Дякую діткам, які надіслали нашим захисникам частинку великоднього тепла з рідного Тернополя - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 11:00 У Тернополі чоловік заховався у туалеті піцерії й вночі вкрав гроші з каси play_circle_filled 10:22 Що зміниться в Україні з 1 травня: мобілізація, сесія НМТ, правила для водіїв та свята
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up