Скільки коштує «жива» ялинка в Тернополі та як вибрати легальну

Скільки коштує «жива» ялинка в Тернополі та як вибрати легальну

Продаж ялинок до новорічних свят стартував у Тернополі 15 грудня.«20 хвилин» перевірили, як відрізнити "легальне" дерево та яка ціна на лісові красуні цієї зими.

Почнемо із того, де можна придбати новорічні дерева у кожному мікрорайоні міста:

- вул. 15 Квітня (біля буд. №23);

- бульвар С. Петлюри (навпроти магазину «Сільпо»);

Відео дня

- вул. Київська (біля будинку побуту);

- проспект Злуки (біля буд. №1);

- вул. Максима Кривоноса (навпроти розважального центру «Марципан»);

- вул. Гетьмана І. Мазепи (майданчик біля буд. №2);

- перехрестя вулиць Миру – Дружби;

- вул. Карпенка (біля магазину «АТБ - маркет»);

- вул. С. Будного (біля магазину «АТБ - маркет»);

- вул. Генерала Шухевича (навпроти буд. №24);

- проспект Степана Бандери (біля магазину «Орбіта»);

- перехрестя вулиць Лесі Українки – Клима Савури;

- вул. Слівенська (біля магазину «Прогрес»);

- вул. Бродівська (площадка біля верхнього тунелю);

- вул. Живова (біля ТЦ «Орнава»).

Продаж мали б розпочати вже з 15 грудня. Однак не всюди насправді можна вже придбати ялинки. Знайти легальне місце продажу журналістам вдалося на вул. 15 Квітня (біля буд. 23).

«Люди вже активно купують»

Про те, що попит на дерева є, зізнається і відповідальний за продаж ялинок в ДП «Тернопільський лісгосп» Арсен Дунець.

– Ціна в нас стартує від 75 гривень за ялинки менші, ніж метр, – каже він. – Ми також реалізуємо і дерева з закритою кореневою системою, тобто в горщиках. У їх вартістю входить вартість самого горшка та догляд за деревом.

Ціна – від 130 гривень за невеличкі ялинки до одного метра заввишки, орієнтовно 300 гривень – за півтораметрове дерево. Зрубані ялинки, висотою 1,5—2 метри вартуватимуть майже 90 гривень, але їх розпочнуть продавати тільки з п'ятниці, 18 грудня, на вулиці Живова (біля Орнави) і на перехресті Дружби та Миру.

У тернопільському лісництві радять приїхати в село Петриків та самим обрати новорічне дерево, адже ялинки в горщиках продаватимуть тільки в лісництві. До новорічних свят, загалом планують реалізувати 600 дерев.

Перевіряйте штрих-код

Продавці на вулиці 15 Квітня розповіли, що всі дерева привезли з Залозецького лісництва. На кожному є відповідна бирка зі штрих-кодом. До слова, продають дерева як зрубані, так і в горщиках, щоб потім їх можна було пересадити на подвір’ї.

Штрих-код справжній, у цьому переконалися журналісти, перевіривши його на сайті Державного агентства лісових ресурсів України.

Зробити це можете і ви, перейшовши за посиланням та ввівши відповідний штрих-код.

– Найбільші ялини, висотою 2,5 метри, коштують 450—500 гривень, менші і вартують менше, – каже один з продавців. – Від 250 гривень.

Також журналісти помітили продавців, які реалізовують зв'язані в пучок гілочки. Ціна – від 40 до 100 гривень, залежно від розміру. На запитання, чи часом не рубають таке гілля з «живих» дерев, нас запевнили, що гілки збирають у лісгоспах лише після рубки дерев.

Чи дозволений продаж гілочок?

Ростислав Небельський, юрист

– Якщо гілки отримали способом рубки, пошкоджуючи дерево, за це передбачене покарання у вигляді штрафу. Якщо це дерево не було у власності особи, то продаж гілочок у пучках означатиме порушення природоохоронного законодавства.

Довести, звідки людина взяла гілки, дуже важко, якщо її не спіймали «на гарячому». Покупцям залишається лише вірити, або не вірити на слово продавцям.

Яке покарання за незаконну рубку лісу?

Якщо людина незаконно зрубала одне дерево, діаметром до 10 см, то мінімальний штраф становитиме 1 008 грн (шкода лісу 498 грн та адмінштраф 510 грн), 10—14 см — 1 388 грн, 14—18 см — 2 764 грн.

А ви вже придбали ялинку до нового року? Чи прикрашаєте штучну? Діліться своїми думкам в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади Від читача 10:03 На Тернопільщині шукають роботу 554 переселенці 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника 16:35 Чоловіку, який у Тернополі вивіз тіло померлої матері у валізі в парк, загрожує до трьох років тюрми 16:10 Смерть чоловіка в Настасові: працівнику агропідприємства оголосили підозру у вчиненні наруги над тілом 15:20 Жителів Тернопільської області підозрюють у незаконному видобутку піску на понад 40 млн грн play_circle_filled photo_camera 14:30 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають і скільки коштували? photo_camera 13:55 Підозрюваним у нападі на поліцейських оголосили нове обвинувачення і взяли під варту 13:06 У селі біля Тернополя була стрілянина — 60-річний тернополянин отримав три вогнепальні поранення 12:35 На Тернопільщині не вистачає медиків
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up