Тернопільський квас, як варили так і варять, але в кіосках-грибочках уже не продають

Тернопільський квас, як варили так і варять, але в кіосках-грибочках уже не продають

Продавати квас у кіосках-грибочках швидше за все більше не будуть, оскільки вони вже своє віджили. Квас на заводі цього року технологи варять в таких самих об’ємах, як і минулого року. Проте, весь квас купують підприємці, які його і продають безпосередньо тернополянам.

Сонце, літо, відпустки і звичайно ж, бочковий квас. Ось так склалося, ще з радянських часів, що літня спека і гальба натурального квасу, звареного на тернопільському заводі безалкогольних напоїв, у свідомості тернополян сприймаються як тотожні речі. Місцевий бочковий квас давно вже є однією з візитівок нашого міста, оскільки він унікальний в свому роді. Та цього літа улюблений напій зник з торгових точок у місті.

У Тернополі було 15 кіосків, де торгували квасом. Проте цього року жоден з них не відкритий. Відновлювати кіоски швидше за все не будуть, оскільки вони вже своє віджили, розповідає, директор Тернопільського заводу безалкогольних напоїв Ігор Свистун.

  • Якщо говорити відкрито, продаж квасу у “кіосках-грибочках” - не дуже вигідний для нас бізнес, - продовжує він. - Рентабельність від продажу складала усього 8%, а інфляція минулого року була аж 40%. Ми з людьми ледве розрахувалися. Відповідно, цього року прийняли рішення перейти на новий, виший рівень. Працюємо лише з підприємцями та продаємо їм наш продукт лише у великих бочках.

Термін споживання квасу, який варили на заводі раніше - три доби, додає пан Свистун. В Україні аналогів йому немає. В середньому зараз термін реалізації квасу, що є у магазинах - місяць, а то і більше. Директор каже, що квас на заводі цього року їхні технологи варять в таких самих об’ємах, як і минулого року. Єдине що змінилося те, що вони цей напій через власні точки збуту не реалізовують, як це було у попередні роки.

  • Весь вироблений квас у нас купують підприємці, які його і продають безпосередньо тернополянам, - каже Ігор Свистун.

На питання чому квас не продають у славнозвісних “кіосках-грибочках”, директор відповідає,  що зараз попит диктує умови праці на ринку.

Відео дня
  • Мало хто з тернополян споживає квас, так би мовити на ходу, - каже Ігор Свистун. -  Люди хочуть присісти, поговорити, попити квасу - одним словом відпочити хвильку, другу за бокалом.

Ігор Свистун розповідає і про загальні тенденції ринку безалкогольних напоїв. За його словами, у спеку люди не купують солодкої та мінеральної води, бо вона не втамовує спраги. Тернополяни надають перевагу квасу та пиву.

  • Газована та солодка води мають одинакову хімічну формулу: Н2СО3 - це є вугільна кислота, яка складається з води Н2О та вуглицю СО2,  - каже директор. - Усім відомо,  що стається зі шлунком якщо вживати кислоту.

Зовсім інші властивості має квас.

  • Ми свій квас варимо виключно з натуральних продуктів, а саме з: жита, ячменю та чистої культури, так званої закваски, яку ми додаємо замісь дріжджів, - каже директор.

Термін споживання такого квасу, всього лиш три дні, однак, як каже співрозмовник, попиту на нього зараз немає. Тому на заводі змушені варити квас у якого термін реалізації два тижні.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Анонім

    Спочатку казали що квас не продають через те що покрали частину обладнання з тих будок. Потім говорили що договір на надання земельної ділянки під ті будки не продовжено. Відповідно вимагали надання необхідних ділянок з водовідведенням на безоплатній основі щоб продавати той квас. Далі почали годувати тим що квас не рентабельний і підприємство на ньому нічого не заробляло. Тоді постає питання, навіщо було нас годувати тими казками про ті будки і відсутність договорів? Скажіть зразу що продавати не вигідно і не морочте людям голову!
  • Анонім

    Квас варити підприємство вміє, а от директор Свистун краще б помізгував де і як придбати сучасні ємності для реалізації квасу. А то свисту багато, а квасу тернопільського немає....
  • Анонім

    Курва...
  • Анонім

    Це вже не той квас ,самі пийте цю суміш концентратів ,минулого вже не повернеш
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:03 Як тернополяни йшли на Великодню службу до храмів photo_camera 11:02 «Паски були скромні, без родзинок, але смачні... спечені мамою на засланні»: тернополянка про сумний Великдень play_circle_filled 10:03 Маленькі тернополяни вітають захисників з Великоднем play_circle_filled 09:01 Частуйте дітей Великодніми стравами розумно. Поради батькам від медиків Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 21:03 Історія «Шостого магазину» у Тернополі, який став орієнтиром для місцевих play_circle_filled photo_camera 20:03 Тернополяни освятили кошики та хваляться ними в соцмережах. Залишайте своє фото в коментарях photo_camera 19:00 Печуть паски та роблять крашанки: як засуджені жінки у Збаразькій колонії готуються до Великодня photo_camera 18:03 Як добре ви знаєте історію тернопільських вулиць? ТЕСТ photo_camera 16:55 Біля Вишнівця сталася ДТП: надавали допомогу жінці 16:01 У Храмі Гробу Господнього в Єрусалимі зійшов благодатний вогонь play_circle_filled 15:03 Як тернополяни освячували Великодні кошики: шукайте себе та знайомих на фото! photo_camera 14:03 Нажились на авто для ЗСУ: кременчанин втратив 280 тисяч гривень при покупці транспорту з-за кордону 13:02 Як рухаються справи з ремонтом моста в Теребовлі (ФОТО) photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up