"Адвокат хоче довести, що син помер не від ударів ", - батьки загиблого Віталія Гнатишина

"Адвокат хоче довести, що син помер не від ударів ", - батьки загиблого Віталія Гнатишина
  • На черговому засіданні у справі вбивства 20-річного Віталія Гнатишина 30 травня допитали судового експерта. 
  • Адвокат обвинуваченого Сергія Терендеха знову хотів отримати відповіді на запитання про правильність надання першої меддопомоги та запитував чи були у загиблого певні діагнози.
  • Захисник обвинуваченого Володимира Біляшевича клопотатиме про виключення зброї з речових доказів у справі.

На попередньому засіданні, яке відбулося 13 травня, допитали останнього свідка у справі вбивства та експерта обласного бюро судово-медичної експертизи допитали. Підозрюваний Сергій Терендех просив вибачення у мами Віталія і запитував у експерта, чи вижив би хлопець, якби йому надали правильну допомогу. Про правильність надання меддопомоги питав і адвокат підозрюваного.

Тоді ж мав прийти ще один судовий експерт Тернопільського обласного бюро судово-медичної експертизи, але він був на курсах з підвищення кваліфікації. Про їхні допити клопотав адвокат Сергія Терендеха Юрій Демкович. Експерт прийшов на засідання 30 травня. Участь в цьому засіданні Терендех знову брав через відеозв'язок із СІЗО.

Чи правильно надавали меддопомогу

Захисник обвинуваченого Сергія Терендеха Юрій Демкович запитував у експерта чи досліджував той питання правильності надання першої медичної допомоги Віталію Гнатишину. Чи досліджували питання правильності дій медиків, які прибули на екстрений виклик. Чи можна з тих медичних документів, які отримав експерт, зробити висновок про правильність  чи неправильність дій медпрацівників, які надавали першу допомогу. Чи був у загиблого синдром Мендельсона. Чи можливе спричинення клінічної смерті через наявність в дихальних шляхах 80 мг блювотних мас, які були там понад годину, а вилучили їх в лікарні.

На всі ці питання експерт відповісти не зміг, адже під час проведення експертизи він працював лише над одним питанням: "Чи можливе заподіяння Віталія Гнатишину тілесних ушкоджень у вигляді черепно-мозкової травми з крововиливами у речовину, під оболонки та у шлуночки головного мозку, що у перебігу травматичного процесу призвела до набряку-набубнявіння головного мозку та його компресії, за обставин на які вказали свідки".  Тобто після двох ударів.

Мама загиблого Віталія пані Галина додала, що синдрому Мендельсона в її сина не було.

- В нас є медична карта, вся історія хвороби від першого до останнього аркушу, - каже пані Галина. - Я повністю все прочитала, зі всім ознайомилась. Демкович хоче довести, що смерть настала від задушення. Але блювотними масами він не міг задушитися, бо аспіраційна пневмонія раптово не ловить. Об'єм легень два літри, а блювотних мас було вісімдесят мілілітрів. Смерть людини може настати від аспіраційної пневмонії, але коли проходить бактерологічне запалення легень.

"Тримання під вартою у формі каяття"

Після допиту експерта прокурор клопотав про продовження терміну дії запобіжного заходу для обох підозрюваних. Сергію Терендеху - тримання під вартою, а Володимиру Біляшевичу про цілодобвий домашній арешт.

Захисник Терендеха заявив, що з прокурором не погоджуються, але враховуючи резонансність справи, вважає, у формі каяття тримання під вартою є доцільним.

Захисник Біляшевича Максим Майка заперечував клопотання прокурора про цілодобовий домашній арешт. І він, і сам обвинувачений просили про домашній арешт лише в нічний час з 23.00 до 6.00.

- Я підтримую адвоката, не вважаю, що є якісь загрози, - каже Володимир Біляшевич. - Вже пройшло стільки часу і я не порушую свої обов'язків.

Проте суд Терендеха залишив під вартою, а Біляшевича на цілодобовому домашньому арешті.

Також захисник Біляшевича повідомив, що має клопотання про виключення з речових доказів зброї. Його розглядатимуть на наступному судовому засіданні, яке відбудеться 24 червня.

Батьки Віталія Гнатишина вважають, що захисники обвинувачених ще не раз клопотатимуть про допит якихось експертів чи проведення додаткових експертиз. І кажуть, таким чином хочуть затягнути судовий процес. 

Нагадаємо, Віталій Гнатишин був студентом ТНТУ ім. І. Пулюя факультету економіки і менеджменту. Своє 20-річчя з друзями він святкував у нічному клубі. Коли вони стояли біля закладу, до них підійшло двоє хлопців, які не були відвідувачами того закладу. Віталія кілька разів вдарили в голову. Нападників затримали, їм оголосили підозру одразу за трьома статтями Кримінального кодексу. За життя хлопця боролися у Тернопільській міській лікарні №2. Друзі та рідні збирали кошти на лікування, та, на жаль, життя хлопця врятувати не вдалося. Віталій помер ввечері, 8 липня.

Обвинувачені - Сергій Терендех та Володимир Біляшевич. На судовому засіданні 22 листопада зачитали обвинувальний акт. Сергію Терендеху інкримінують ч. 2 статті 296 КК України - хуліганство, скоєне групою осіб та ч 2. статті 121  -  умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть. Володимиру Біляшевичу - ч.1 статті 129 - погроза вбивством, ч. 4 статті 296 - хуліганство із застосуванням вогнепальної або холодної зброї та ч. 1 статті 263 - носіння вогнепальної зброї без передбаченого законом дозволу. Обидва обвинувачених під час судового засідання 22 листопада свою провину визнали частково і просили у батьків та інших постраждалих - друзів Віталія Гнатишина вибачення за скоєне. Постраждалих у справі: батьків Віталія та друзів з якими він святкував день народження, в суді допитували 12 грудня . Тоді ж досліджували докази.

Допит свідків у справі вбивства 20-річного Віталія Гнатишина розпочали 28 січня.  Усього заявлено 17 свідків. Про допит дев'яти читайте тут. та  тут. Одне із засідань взагалі не відбулося, оскільки обвинуваченого Сергія Терендеха не привезли із СІЗО через стан здоров'я. З ним мав бути відеозв'язок, але виникли технічні проблеми. Відтоді участь у кількох судових засіданнях Сергій Терендех брав із СІЗО, через відеозв'язок. Інший обвинувачений - Володимир Біляшевич, який під домашнім арештом, на засідання приходить. На засіданні 5 березня опитали трьох свідків: працівників нічного клубу. Відео  тут. Тоді ж адвокат обвинуваченого Терендеха просив суд заборонити відеозйомку допиту свідків, бо це шкодить процесу. Під час засідання 26 березня допитали чотирьох медиків: зі швидкої та лікарні. Відео тут. Тоді ж обвинувачений Біляшевич та його адвокат просили про домашній арешт лиш у нічний час. Обвинувачений хоче влаштуватися на роботу. Суд клопотання відхилив. На засідання 16 квітня Сергія Терендеха уже привезли з СІЗО. Тоді ж мали допитати ще трьох свідків, був лиш один: чоловік, який разом із швагром побачив у ніч бійки Віталія Гнатишина на землі. Мама загиблого хлопця подякувала свідкові за те, що намагався врятувати її сина. На тому ж засіданні адвокат Біляшевича Максим Майка подав клопотання, щоб допитати в суді експертів щодо дій його підзахисного. 2 травня в суді допитали чоловіка, який в ніч трагедії разом із швагром побачив Віталія Гнатишина на землі біля нічного клубу Allure. Тоді ж допитали і двох експертів. Один із них проводив балістичну експертизу пістолета, який вилучили у обвинуваченого Біляшевича. Інший проводив судмедекспертизу одного із постраждалих друзів загиблого.

Стежте за новинами Тернополя у: Facebook, TelegramInstagramViber та YouTube.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (19)
  • Сусід

    Вбивці вже покарані,хороші



    люди такого б вже не витримали,А ім все по «цимбалах».Дивиться один баранячими очима на екран,а другий мажор думає ,якби зробити,щоб пістолет не брали до уваги.Попали ви пацани ,от попали.А ще відсидіти треба.
  • Михайло Гнатишин

    Всі все розуміють,що винних хочуть "відмазати",вони ж вбили,все тут ясно.І на відео видно,як вбиває,ще й має совість звинувачувати лікарів.Чи би вижив ,як би надали правильно допомогу,голову треба мати,а не звинувачувати когось,сам вбив,а вину хоче сперти на когось.
  • Vira Farion

    Так адвокат робить свою роботу,але незабуваймо ---- ще має бути совість по відношенню до того що скоїли підозрювані,Та й божий палець є, не нині та колись так  складеться....
  • Igor Machuga

    А скіки заплатили прокурору цікаво
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up