"Адвокати доводять, що Терендех не винен. А то була смерть на місці", - батьки загиблого Віталія Гнатишина

"Адвокати доводять, що Терендех не винен. А то була смерть на місці", - батьки загиблого Віталія Гнатишина

Ряд клопотань від захисників обох обвинувачених про проведення повторних експертиз, долучення до матеріалів справи додаткових доказів та заперечення щодо обвинувального акту - засідання у справі вбивства Віталія Гнатишина, яке відбулося 24 липня, було складним і юридично, і емоційно. Особливо для батьків загиблого. 

Нагадаємо, минуле засідання, яке мало відбутися 10 липня, перенесли на 24 липня. Новий прокурор із матеріалами справи ознайомилась, а от ще один захисник обвинуваченого Сергія Терендеха не встиг. 

На засідання 24 липня Сергія Терендеха привезли із СІЗО, інший обвинувачений - Володимир Біляшевич також був. Розглядали клопотання захисників обох обвинувачених. Одні стосувалися долучення до матеріалів справи додаткових доказів, інші - проведення повторних судових експертиз. Зокрема, один із захисників Теренедхеа Юрій Демкович клопотав про долучення до матеріалів справи експертизи про встановлення рівня алкоголю в крові загиблого Віталія Гнатишина. За словами захисника, прокурор не долучив цього висновку до справи раніше. Проте захисник потерпілих заперечив долучення цього висновку до справи, оскільки сторона захисту не вказала з якою метою його слід долучити, що це висновок має довести.

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

Клопотання захисника Володимира Біляшевича були про проведення додаткової повторної експертизи зброї у Львівському НДЕКЦ МВС України, про скерування ухвали щодо зобов’язання слідчого органу підготувати досудову доповідь відносно обвинуваченого. Ще одне клопотання стосувалося експертизи щодо встановлення походження травм, які отримав один із потерпілих, товариш загиблого Вітлія Олег Кривий.  Нагадаємо, раніше потерпілий свідчив про те, що Володимир Біляшевич вдарив його рукояткою пістолета. На цьому судовому засіданні Олег Кривий заперечував клопотання захисника обвинуваченого. 

Клопотання відхилили

- Сторона захисту наполягає на тому, що висновки експертів є неповними і з їхнього змісту неможливо встановити правильно всі обставини кримінального провадження, - каже один із захисників потерпілих Павло Варода. - Сторона обвинувачення наполягає на тому, що ті висновки, які були долучені до матеріалів судового провадження є повними та допустимими доказами на підтвердження винуватості обвинувачених.

Суд, розглянувши клопотання, відмовив у їх задоволенні. А от останнє клопотання, яке заявив один із захисників Сергія Терендеха Юрій Демкович з приводу призначення повторної судово-медичної експертизи, є досить об’ємним, тому сторона потерпілих та прокурор попросили час для ознайомлення з ним. Свою думку стосовно цього клопотання сторона обвинувачення висловить на наступному судовому засіданні - 8 серпня.

Також один із адвокатів Терендеха на початку засідання подав заперечення щодо обвинувального акту та висновків експертів, просив і про призначення повторних експертиз. Оцінку запереченням щодо обвинувального акту та визнання недопустимих доказів суд даватиме у нарадчій кімнаті при ухваленні кінцевого рішення (вироку) у цій справі. 

“Це було вбивство на місці”

Клопотання Юрія Демковича, з яким має ознайомитися сторона потерпілих та обвинувачення, стосується причин смерті Віталія Гнатишина. Захисник ставить під сумнів висновок експертів, що загиблий помер саме від ударів Сергія Терендеха. Він хоче поставити ще ряд питань перед експертами щодо дій під час лікування загиблого та щодо причин його смерті. 

- Наш син отримав два точкові удари. Це були професійні удари, від яких він втратив свідомість, - каже мама загиблого пані Галина. - Скільки він пролежав без свідомості точно не знаємо, але до десяти хвилин. Це означає, що кора мозку могла відмерти на місці. Це було вбивство на місці. Стоїть запитання коли настала смерть - на місці, тоді, коли наша дитина впала. А адвокати хочуть довести, що Терендех не винен ні в чому. Вони не бачать зв’язку між настанням смерті та ударами. Не знаю, що вони хочуть заперечити. Але ми наполягатимемо на 115 статті, що це умисне вбивство на місці. 

Хоче на роботу

На засідання вирішували питання про продовження міри запобіжного заходу для обох обвинувачених: Володимиру Біляшевичу - цілодобовий домашній арешт, а Сергу Терендеху - тримання під вартою.

Терендех із клопотання прокурора погодився, його захисник Юрій Демкович також, а от інший захисник - Володимир Твердохліб заперечував. А Володимир Біляшевич просив не про цілодобовий домашній арешт, а лише про нічний.

- Я вже рік вдома і нічого не порушував, - каже обвинувачений. - Хотів би влаштуватися на роботу.

Про нічний домашній арешт та працевлаштування обвинувачений та його захисник говорять не вперше. Проте суд задовільнив клопотання прокурора: Терендах в СІЗО, Біляшевич під цілодобовим домашнім арештом. 

Наступна стадія процесу - допит обвинувачених, але через неодноразові заявлення клопотань зі сторони захисту: визнання недопустими доказів, призначення повторних експертиз. Сторона потерпілих вважає, що таким чином розгляд справи хочуть затягнути. Як каже один із захисників сторони потерпілих, вони намагаються пришвидшити розгляд справи,  але водночас розуміють, що поспіх може призвести до порушень, тому не хочуть, щоб суд ухвалив рішення, яке надалі можуть скасувати вищі інстанції.  

Нагадаємо, Віталій Гнатишин був студентом ТНТУ ім. І. Пулюя факультету економіки і менеджменту. Своє 20-річчя з друзями він святкував у нічному клубі. Коли вони стояли біля закладу, до них підійшло двоє хлопців, які не були відвідувачами того закладу. Віталія кілька разів вдарили в голову. Нападників затримали, їм оголосили підозру одразу за трьома статтями Кримінального кодексу. За життя хлопця боролися у Тернопільській міській лікарні №2. Друзі та рідні збирали кошти на лікування, та, на жаль, життя хлопця врятувати не вдалося. Віталій помер ввечері, 8 липня.

Обвинувачені - Сергій Терендех та Володимир Біляшевич. На судовому засіданні 22 листопада зачитали обвинувальний акт. Сергію Терендеху інкримінують ч. 2 статті 296 КК України - хуліганство, скоєне групою осіб та ч 2. статті 121  -  умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть. Володимиру Біляшевичу - ч.1 статті 129 - погроза вбивством, ч. 4 статті 296 - хуліганство із застосуванням вогнепальної або холодної зброї та ч. 1 статті 263 - носіння вогнепальної зброї без передбаченого законом дозволу. Обидва обвинувачених під час судового засідання 22 листопада свою провину визнали частково і просили у батьків та інших постраждалих - друзів Віталія Гнатишина вибачення за скоєне. Постраждалих у справі: батьків Віталія та друзів з якими він святкував день народження, в суді допитували 12 грудня . Тоді ж досліджували докази.

Допит свідків у справі вбивства 20-річного Віталія Гнатишина розпочали 28 січня.  Усього заявлено 17 свідків. Про допит дев'яти читайте тут. та  тут. Одне із засідань взагалі не відбулося, оскільки обвинуваченого Сергія Терендеха не привезли із СІЗО через стан здоров'я. З ним мав бути відеозв'язок, але виникли технічні проблеми. Відтоді участь у кількох судових засіданнях Сергій Терендех брав із СІЗО, через відеозв'язок. Інший обвинувачений - Володимир Біляшевич, який під домашнім арештом, на засідання приходить. На засіданні 5 березня опитали трьох свідків: працівників нічного клубу. Відео  тут. Тоді ж адвокат обвинуваченого Терендеха просив суд заборонити відеозйомку допиту свідків, бо це шкодить процесу. Під час засідання 26 березня допитали чотирьох медиків: зі швидкої та лікарні. Відео тут. Тоді ж обвинувачений Біляшевич та його адвокат просили про домашній арешт лиш у нічний час. Обвинувачений хоче влаштуватися на роботу. Суд клопотання відхилив. На засідання 16 квітня Сергія Терендеха уже привезли з СІЗО. Тоді ж мали допитати ще трьох свідків, був лиш один: чоловік, який разом із швагром побачив у ніч бійки Віталія Гнатишина на землі. Мама загиблого хлопця подякувала свідкові за те, що намагався врятувати її сина. На тому ж засіданні адвокат Біляшевича Максим Майка подав клопотання, щоб допитати в суді експертів щодо дій його підзахисного. 2 травня в суді допитали чоловіка, який в ніч трагедії разом із швагром побачив Віталія Гнатишина на землі біля нічного клубу Allure. Тоді ж допитали і двох експертів. Один із них проводив балістичну експертизу пістолета, який вилучили у обвинуваченого Біляшевича. Інший проводив судмедекспертизу одного із постраждалих друзів загиблого.

Стежте за новинами Тернополя у: Facebook, TelegramInstagramViber та YouTube.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Анонім

    На мою думку справу будуть затягувати до того моменту поки справа взагалі розвалеться . Потім вже і свідки будуть плутатитьсь в показаннях, і експерти почнуть сумніватися ,що то було вбивство  ,і резонанс в суспільстві спаде . А цим двом упиздням дадуть умовний термін у вигляді 2-х років і все на тому закінчеться . А ,щодо клопотання про влаштування на роботу одного з обвинувачених ,то я так  думаю це спеціально робиться щоб дати втекти кудась в іншу країну враховуючи, яка у нас безхребетна поліція ну і МВС система ,то це буде зробити дуже просто . Повірте такі особи і дня не будуть працювати це ж самі натуральні трутні . Ну якщо він хоче працювати то скоріше треба завершувати справу ,відправляти в колонію суворого режиму років так на 12-15 і нехай там паше в столярному цеху ,а якщо буде бикувати то і парашу заставлять мити ,і прати одяг співкамерників . Там закони інші ,без адвокатів , прокурорів,і судів . Закон в зоні один накосячив значить будеш відповідати ,а підеш проти системи взагалі  чушкою зроблять і загонять під нари .
  • Іван

    Батьки нехай б дивились за сином!!!
  • Іван

    А якщо він справді невинен
  • Люстерко

    Трендих йде в депутати він невинен ,  хлопець помер сам  (від удару триндиха ,
    а другий герой який розмахував руками біляшевич чого ще несидить ) обидва винні адвокати і судді затягують  час , біляшевича на нари  разом з трендихом
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up