"Адвокати обвинувачуваних хочуть повторних експертиз, бо вважають, що слідство було неправильним": суд у справі вбивства Віталія Гнатишина

"Адвокати обвинувачуваних хочуть повторних експертиз, бо вважають, що слідство було неправильним": суд у справі вбивства Віталія Гнатишина

Судове засідання у справі вбивства Віталія Гнатишина мало відбутися 8 серпня. На нього не привезли обвинуваченого Сергія Терендеха, бо той хворий, тому зв'язок із ним був через відеоконференцію. Не прийшов на суд і один із його адвокатів Юрій Демкович. Обвинувачений попросив засідання перенести. 

Нагадаємо, минуле засідання відбулося 24 липня. На ньому був ряд клопотань від захисників обох обвинувачених про проведення повторних експертиз, долучення до матеріалів справи додаткових доказів та заперечення щодо обвинувального акту. Їх суд не задовольнив. Ще із одним клопотанням захисника Сергія Терендеха Юрія Демковича усі сторони мали ознайомитись до сьогоднішнього засідання - 8 серпня. Воно стосується призначення повторної судово-медичної експертизи. 

Проте на засідання пан Демкович не прийшов. У суді озвучили причину - через погіршення стану здоров'я. Його підзахисний Терендех клопотав про перенесення засідання, бо не хоче, що розгляд справи продовжували без одного із його захисників. Сам ж Терендех теж хворий. У суд направили довідку. На запитання суді що із здоров'ям обвинувачуваного, той не відповів. Ймовірно, не почув питання, оскільки з ним відеозв'язок. 

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

Клопотання пана Демковича розглядатимуть на наступному засіданні, яке призначили на 30 серпня. Один із захисників сім'ї Гнатишиних подав заперечення щодо клопотань обох захисників Терендеха. Вважає, що таким чином вони хочуть затягнути розгляд справи.

- В клопотанні захисники обвинуваченого вказують на те, що судово-медична експертиза проведена неналежним чином, неправильно наданий обвинувальний. А також про те, що поліція неправильно розслідувала справу, - каже мама загиблого Віталія пані Галина. - Вони хочуть сказати, що смерть сина наступила не від ударів, а від чогось іншого. Мотивують тим, що удари були легкими. Ми зробили свій висновок з цього всього, що наша поліція, прокуратура, судово-медичні експерти - некваліфіковані. І захисники обвинувачуваних хочуть, щоб хтось заново все зробив. Як так можна повністю все заперечити? 

На засіданні йшлося і про клопотання адвоката іншого обвинуваченого Володимира Біляшевича Максима Майки. Воно стосується долучення доказів до матеріалів справи.

- На жаль сьогодні не можу надати інтерв'ю щодо клопотання, оскільки ще не узгоджена пропозиція щодо оголошення відомостей зазначеного клопотання, - каже Максим Майка. - Вони поки що ще становлять, як на мене, адвокатську таємницю поки вони не оголошенні у судовому засіданні. 

До слова, наступна стадія процесу - допит обвинувачених, але через неодноразові заявлення клопотань зі сторони захисту: визнання недопустими доказів, призначення повторних експертиз. Сторона потерпілих вважає, що таким чином розгляд справи хочуть затягнути. Як каже один із захисників сторони потерпілих, вони намагаються пришвидшити розгляд справи,  але водночас розуміють, що поспіх може призвести до порушень, тому не хочуть, щоб суд ухвалив рішення, яке надалі можуть скасувати вищі інстанції.  

Нагадаємо, Віталій Гнатишин був студентом ТНТУ ім. І. Пулюя факультету економіки і менеджменту. Своє 20-річчя з друзями він святкував у нічному клубі. Коли вони стояли біля закладу, до них підійшло двоє хлопців, які не були відвідувачами того закладу. Віталія кілька разів вдарили в голову. Нападників затримали, їм оголосили підозру одразу за трьома статтями Кримінального кодексу. За життя хлопця боролися у Тернопільській міській лікарні №2. Друзі та рідні збирали кошти на лікування, та, на жаль, життя хлопця врятувати не вдалося. Віталій помер ввечері, 8 липня.

Обвинувачені - Сергій Терендех та Володимир Біляшевич. На судовому засіданні 22 листопада зачитали обвинувальний акт. Сергію Терендеху інкримінують ч. 2 статті 296 КК України - хуліганство, скоєне групою осіб та ч 2. статті 121  -  умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть. Володимиру Біляшевичу - ч.1 статті 129 - погроза вбивством, ч. 4 статті 296 - хуліганство із застосуванням вогнепальної або холодної зброї та ч. 1 статті 263 - носіння вогнепальної зброї без передбаченого законом дозволу. Обидва обвинувачених під час судового засідання 22 листопада свою провину визнали частково і просили у батьків та інших постраждалих - друзів Віталія Гнатишина вибачення за скоєне. Постраждалих у справі: батьків Віталія та друзів з якими він святкував день народження, в суді допитували 12 грудня . Тоді ж досліджували докази.

Допит свідків у справі вбивства 20-річного Віталія Гнатишина розпочали 28 січня.  Усього заявлено 17 свідків. Про допит дев'яти читайте тут. та  тут. Одне із засідань взагалі не відбулося, оскільки обвинуваченого Сергія Терендеха не привезли із СІЗО через стан здоров'я. З ним мав бути відеозв'язок, але виникли технічні проблеми. Відтоді участь у кількох судових засіданнях Сергій Терендех брав із СІЗО, через відеозв'язок. Інший обвинувачений - Володимир Біляшевич, який під домашнім арештом, на засідання приходить. На засіданні 5 березня опитали трьох свідків: працівників нічного клубу. Відео  тут. Тоді ж адвокат обвинуваченого Терендеха просив суд заборонити відеозйомку допиту свідків, бо це шкодить процесу. Під час засідання 26 березня допитали чотирьох медиків: зі швидкої та лікарні. Відео тут. Тоді ж обвинувачений Біляшевич та його адвокат просили про домашній арешт лиш у нічний час. Обвинувачений хоче влаштуватися на роботу. Суд клопотання відхилив. На засідання 16 квітня Сергія Терендеха уже привезли з СІЗО. Тоді ж мали допитати ще трьох свідків, був лиш один: чоловік, який разом із швагром побачив у ніч бійки Віталія Гнатишина на землі. Мама загиблого хлопця подякувала свідкові за те, що намагався врятувати її сина. На тому ж засіданні адвокат Біляшевича Максим Майка подав клопотання, щоб допитати в суді експертів щодо дій його підзахисного. 2 травня в суді допитали чоловіка, який в ніч трагедії разом із швагром побачив Віталія Гнатишина на землі біля нічного клубу Allure. Тоді ж допитали і двох експертів. Один із них проводив балістичну експертизу пістолета, який вилучили у обвинуваченого Біляшевича. Інший проводив судмедекспертизу одного із постраждалих друзів загиблого.

Стежте за новинами Тернополя у: Facebook, TelegramInstagramViber та YouTube.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Tarasej Gocman

    На сайт президента киньте ще в Тернополі не був
  • Олена

    О,людські прокльони починають діяти,починається із поганого самопочуття, дійде до того ,що голова не буде думати. Думайте адвокати головою,щоб потім не обернулося для вас .Гроші ще заробите ,а здоров‘я ні.А якщо симулюєте то буде подвійна кара і на ваших дітей.
  • Pavlo Orestovich

    А намаєш тобі((
  • Марія

    Це просто в голові не вкладається. Вбили  дитину  та ще й шукати оправдань. Чого ж він наносив удари  за що і по якому праву. Хто він такий? Бандюк. Та щей  захищати його. Совісті немає той нещасний адвокат. На Божому суді ніхто не відкупится . Сльози ніколи на землю не падають. Тай суддя там мусить. Це їм так не пройде як вони думають.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up