Мобільного шахрая можна перевірити, кажуть тернопільські міліціонери

Мобільного шахрая можна перевірити, кажуть тернопільські міліціонери
Перед тим, як перераховувати гроші невідомо кому, запитайте його якісь деталі і побачите – він одразу зникне




- Не раз чула про мобільних шахраїв, які видурюють гроші, - каже тернополянка Оксана Мельник. – У нас багато довірливих людей, тому вони ризикують постраждати від такого шахрайства.
Жінка просить пояснити, як визначити, що телефонують шахраї. А також, як перевірити, що абонент не обманює. За роз’ясненням ми звернулися до начальника сектору зв’язків із громадськістю обласної міліції Петра Колісника.
Він каже, що злочини пов’язані із мобільним шахрайством на Тернопільщині непоодинокі. Втім, люди і надалі попадаються на хитрощі зловмисників. Так майже десять тисяч гривень нещодавно перерахувала мобільним шахраям 54-річна тернополянка, аби врятувати сина нібито від в’язниці.
- На її мобільний зателефонували з невідомого номера, - каже пан Колісник. – Жінці сказали, що її син потрапив до міліції. Потрібно заплатити десять тисяч гривень, аби його відпустили.
Тернополянка спершу не вірила, але ж їй зателефонували. Тому вирішила рятувати сина. Далі усі дії жінка виконувала чітку вказівку невідомого, продовжує Петро Колісник. Вона забігла додому, взяла вказану суму, викликала таксі і поїхала до найближчого терміналу, аби переказати гроші.
- Можна лише уявити стан матері, котрій повідомляють про нещастя з її дитиною, - каже пан Колісник. - Завдяки такому психологічному тиску шахраям і вдається виманити чималі суми. Зазвичай потерпілим телефонують із мобільних, номери яких не визначаються. Вони контролювали кожен крок жертв, таким чином не даючи їм змоги зв’язатися з дітьми і перепитати, що ж трапилося.
- Щоб розпізнати обман, потрібно зв’язатися з сином, донькою, чи іншим родичем, - радить Петро Колісник. - А того, хто вам телефонує, попросіть назвати ім’я вашого рідного, місто в якому він живе, описати його зовнішність і відповісти на запитання особистого характеру. Стовідсотково, злодій зникне зі зв’язку. Інша порада: наберіть 102 і дізнайтеся, чи справді хтось із ваших рідних в міліції. Там нададуть таку інформацію.
Схема мобільних шахраїв дуже проста: випадковий номер, випадковий абонент, навмання кинене запитання, чи є у вас син, або донька, а далі стандартний набір фраз. Все з єдиною метою – заробити на вас гроші. Зазвичай зловмисник, не знає про вас нічого. А, підтримуючи телефонну розмову з таким «благодійником», самі надаєте йому інформацію.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:01 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 20:01 Борсук «життєрадісний»: у лісі на Тернопільщині фотопастка зафіксувала рідкісну тварину photo_camera 19:03 Відео у TikTok від тернополян та про Тернопіль: дивіться підбірку! play_circle_filled 18:01 Благодатний вогонь вже привезли у тернопільські церкви photo_camera Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 17:02 Великдень на передовій: українські воїни розповіли як не забувають про традиції 16:01 Очікуємо грози: на Тернопільщині — штормове попередження photo_camera 15:01 Невипита кава рятує життя: танкіст-депутат зі Збаража відкрив збір на ремонт військового авто 14:03 Біля Катедри діти влаштували Великодні гаївки: як усе відбувалось photo_camera 13:02 Капелани 105 окремої бригади тероборони ЗСУ вітають військових з Великоднем play_circle_filled 12:03 Як тернополяни йшли на Великодню службу до храмів photo_camera 11:02 «Паски були скромні, без родзинок, але смачні... спечені мамою на засланні»: тернополянка про сумний Великдень play_circle_filled 10:03 Маленькі тернополяни вітають захисників з Великоднем play_circle_filled 09:01 Частуйте дітей Великодніми стравами розумно. Поради батькам від медиків
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up