Півтора мільйона видурили телефонні шахраї у тернополян

Півтора мільйона видурили телефонні шахраї у тернополян
Такий вид шахрайства набув на Тернопільщині загрозливого характеру. Траплялося, за добу міліціонери реєстрували по два-три таких факти

Триста тисяч гривень, понад чотирнадцять тисяч американських доларів, півтори тисячі євро та півтора кілограма  золотих виробів – така ціна довіри тернополян телефонним шахраям.

Якщо конвертувати валюту та ціну ювелірних прикрас, загалом виходить сума у майже півтора мільйона гривень.

  • Дивує! А ще більше вражає, з якою легкістю люди віддавали ці гроші, - каже начальник сектору зв’язків з громадськістю обласної міліції Сергій Крета. - Достатньо було їм у телефонному режимі розповісти вигадану історію про міліцію, бійку чи аварію, в якій фігурував хтось з їхніх рідних чи родичів, і тернополяни виносили з хати останнє.

Такий вид шахрайства набув на Тернопільщині загрозливого характеру. Траплялося, за добу міліціонери реєстрували по два-три таких факти.

Відео дня
  • Аби  не перейти «епідемічний поріг», міліція активніше взялася до профілактичної роботи, - каже Сергій Крета. - Застереження у друкованих ЗМІ, роз’яснення на радіо, телебаченні,  розклеєна у людних місцях інформація про схеми шахрайства та поради, як вберегтися від нього.  Це дало позитивний результат.

Обізнаність щодо такого виду шахрайства допомогла подружжю пенсіонерів з обласного центру не потрапити у пастку зловмисників. Як пригадує 68-річна тернополянка, до неї близько четвертої години ночі на стаціонарний телефон зателефонував невідомий. У слухавці лунало: «Я розбив машину, збив на переході чоловіка, мене забрала міліція». Далі почулися крики та плачі. Жінку охопила паніка, спросоння вона не могла зрозуміти, що відбувається.

  • Але на запитання «хто телефонує», жінка не отримала чіткої відповіді, - розповів Сергій Крета. - Тоді, назвавши ім’я свого зятя, запитала, чи це він, чим сама себе видала. За збігом обставин родич був за межами міста, тож пенсіонерка подумала, що з ним трапилася біда.

На щастя, в цей час  вдома був чоловік пенсіонерки. Саме він «розкусив» шахрая. Зателефонувавши  на лінію 102, тернополянин з’ясував, що зять в аварію не потрапляв.

УВАГА! Аби не стати жертвою шахраїв

  • Не збирати гроші, а зателефонувати на лінію 102 і розповісти ту ж історію, яку ви почули у телефонній слухавці. І вже від справжнього міліціонера довідатися правда це чи ні.
  • Поговорити з родичем, з яким начебто трапилася біда. Навіть, якщо вам здалося, що у слухавці ви почули його голос, перевірте це. Телефонуйте тільки на його номер телефону.
  • Напередодні домовтеся з вашими близькими та рідними про кодове слово, яке ви повідомлятимете один одному у випадку небезпеки. Хай це нагадує дитячу гру, але, як показує досвід, така практика дієва.
  • За будь-яких обставин зберігайте здоровий глузд, не панікуйте, контролюйте свої дії. У випадку з шахраями така ваша поведінка збереже ваші заощадження.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:01 Благодатний вогонь вже привезли у тернопільські церкви photo_camera 17:02 Великдень на передовій: українські воїни розповіли як не забувають про традиції 16:01 Очікуємо грози: на Тернопільщині — штормове попередження photo_camera 15:01 Невипита кава рятує життя: танкіст-депутат зі Збаража відкрив збір на ремонт військового авто Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 14:03 Біля Катедри діти влаштували Великодні гаївки: як усе відбувалось photo_camera 13:02 Капелани 105 окремої бригади тероборони ЗСУ вітають військових з Великоднем play_circle_filled 12:03 Як тернополяни йшли на Великодню службу до храмів photo_camera 11:02 «Паски були скромні, без родзинок, але смачні... спечені мамою на засланні»: тернополянка про сумний Великдень play_circle_filled 10:03 Маленькі тернополяни вітають захисників з Великоднем play_circle_filled 09:01 Частуйте дітей Великодніми стравами розумно. Поради батькам від медиків 21:03 Історія «Шостого магазину» у Тернополі, який став орієнтиром для місцевих play_circle_filled photo_camera 20:03 Тернополяни освятили кошики та хваляться ними в соцмережах. Залишайте своє фото в коментарях photo_camera 19:00 Печуть паски та роблять крашанки: як засуджені жінки у Збаразькій колонії готуються до Великодня photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up