Сільський вчитель, кохання і доля

Сільський вчитель, кохання і доля

Молодий автор Євген Хміль написав свій перший любовно-пригодницький роман «Amor fati» за 5 місяців і зумів так закрутити сюжет, що книга стала проривом.

Динамічний, емоційний і чуттєвий роман молодого автора  Євгена Хміля «Amor fati» – це твір, який хочеться читати. Усього на 232 сторінках вмістилася проста життєва історія молодого вчителя географії, котрий погоджується працювати в сільській школі. Саме там головний герой Петро робить свідомий вибір в житті, обирає свою Долю. Він знаходить несподіване щире і світле кохання.

Його чекають підйоми і падіння, злет почуттів і розчарування. Історія Петра і Марії тісно переплетена з нашими реаліями. Драматичні події роману перетворюють романтичного молодого вчителя на справжнього чоловіка, здатного опиратись життєвим бурям, плисти проти течії, вибиратися з мілин і не спокушатись на ілюзії.

Відео дня

Новела стала романом

Автор видання  мандрував багатьма європейськими країнами. Наразі мешкає в Лондоні. «Amor fati» –  його дебют у літературі, хоча письменником-початківцем Євгена Хміля не назвеш, адже раніше він писав новели та вірші й далі продовжує це робити.

На презентації видання у тернопільській книгарні «Є» чоловік розповів, що спочатку планував написати чергову новелу, але сюжет закрутився і затягнув його. Ось так і був написаний роман «Amor fati».

  • Над назвою я довго мучився, – зізнається пан Євген. – Тож, порадившись із редактором і відповівши на питання: що я хочу показати в цій книжці, врешті вийшла ця назва – любити долю. Цьому саме відповідає латинський вислів Amor fati.

Жанр роману – любовно-пригодницький. Події відбуваються у 1997-2005 роках, оскільки історію головного героя Петра автору було важко передати за коротший проміжок часу.

  • Я розтягнув цю історію, щоби читач міг зрозуміти його вибір, помилки тощо, – додав Євген Хміль.

Описав долю сільського вчителя

До речі, чоловік закінчив Тернопільський національний технічний університет ім. І. Пулюя, проте головний герой книги – вчитель географії. Письменник каже, що задумуючи головного героя йому захотілося написати саме про вчителя, а не технічного спеціаліста.

  • Петро – видуманий персонаж, – каже Євген Хміль. – Проте окремі події в романі насправді відбулись. Вони розвиваються в Галичині та в Лондоні.

Чоловік писав  вечорами після роботи упродовж п’яти місяців. Приходив, змушував себе сісти за комп’ютер, і лише тоді відчував натхнення творити. Зізнається, що на письменницьку працю виділяє для себе дві години щодня.

Прототипами окремих персонажів стали рідні і знайомі Євгена Хміля. Так, образ баби Юстини змалював зі своєї бабусі, а от еміграційного комісара видумав.

Книга здивувала читачів

Книга Євгена Хміля за короткий час знайшла своїх читачів і в Лондоні, де була презентація, і в Україні.

  • «Amor Fati» – це роман про Долю. І про довіру до неї, – ділиться враженнями Дзвінка Торохтушко. –  Це суперечлива, а часами, і фатальна віра в те, що життєва круговерть обов’язково закінчиться, а стежки-дороги, переплутані, як нитка в клубочку Аріадни, розмотаються і, врешті, приведуть до кінцевого пункту призначення, котрий називається Щастям. Бо «Amor Fati» – це любов до Долі.

Рясніє схвальними відгуками про роман сторінка автора у «Фейсбуці».

«Аmor fati» – це любов до долі, яка дала багато випробувань головним героям, – пише вдячна читачка Вікторія Івашків. –  Саме вона дала наснагу пережити всі події: добрі і погані, пробачити ворога та стати для нього другом. І хоч якби інколи не було погано, з надією на краще іти вперед. Без сумніву, коли читаєш роман ти переживаєш з головними героями всі події, в напружені моменти хочеться перегорнути на декілька сторінок вперед, щоб дізнати що там далі. Автор зумів передати напруженість тих моментів, людських переживань… Роман нас вчить великому прощенню, щоб прийняти в обійми свого ворога та стати йому другом. Для жінки, мабуть, найболючішим є ділити свого чоловіка з іншою і розуміти, що та інша може дати йому набагато більше ніж ти, в такі моменти людська сутність проходить самознищення, щоб згодом стати прощенням та прийняттям. Безумовно «Amor fati» – це роман про людські почуття, карколомність долі та збігу обставин».

Інша читачка Уляна Мусикевич прочитала книгу за два вечори. Каже, що їй сподобався цікавий сюжет, яскраві герої й непередбачувані події.

  • Все це дуже гармонійно складене, – зазначає вона. – Чесно кажучи, я очікувала трохи інше закінчення, але автор дуже вдало переплюнув мою уяву. Читала з величезним задоволенням і пізніше ще довго прокручувала в голові описані події. Думала: а що якби герой поступив по-іншому, а що якби героїня не зробила того? А як далі би розвивався сюжет? Одним словом –приємний післясмак.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 Безкоштовні курси водіння пропонують для мобілізованих та демобілізованих військовослужбовців 21:06 Засліпили фари: жінка, яку збили на трасі поблизу Борщева, померла до приїзду швидкої 20:00 Його бригаду найбільше «люблять» окупанти: історія молодого командира гармати 19:00 Ремонт на вулиці Сахарова: тролейбус №9 та автобуси №12 та №21 курсуватимуть за новими маршрутами Від читача 17:45 Реадаптація ветеранів на робочому місці 18:00 Лікарку з ВЛК звинувачують в підробці медичного висновку для військовозобов'язаного 17:03 У Великій Березовиці загорілася вантажівка з бочкою (ОНОВЛЕНО) 16:03 Як отримати посвідчення донора крові у Тернополі: «20 хвилин» перевірили photo_camera 15:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 1 травня 15:05 Розклад богослужінь та графік освячення пасок у церквах Тернополя 14:45 У Тернополі чоловік випав з вікна багатоповерхівки 14:00 На вулиці Сахарова понижують висоту бордюрів на переходах 13:30 Квадромарафон «RUN 4 VICTORY»: компанія МХП проводить благодійний забіг у чотирьох містах України (новини компаній) 13:00 У Тернополі двом вулицям мікрорайону «Південний» присвоїли нові назви 12:23 У потічку на Підволочищині знайшли тіло 81-річної жінки 12:00 Вибір матраців-топперів у місті Тернопіль (на правах реклами) 11:40 В аварії на Тернопільщині травмувався 50-річний водій мотоцикла 11:30 Дякую діткам, які надіслали нашим захисникам частинку великоднього тепла з рідного Тернополя - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 11:00 У Тернополі чоловік заховався у туалеті піцерії й вночі вкрав гроші з каси play_circle_filled 10:22 Що зміниться в Україні з 1 травня: мобілізація, сесія НМТ, правила для водіїв та свята
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up