Як комуністи американців до "раю" заманили: жовтневі новини 1932 і 1933 років

Як комуністи американців до "раю" заманили: жовтневі новини 1932 і 1933 років
Тернопіль, новини жовтень 1932, 1933
Історіями про те, як американська сім'я повірила на комуністичну пропаганду і подалася жити в СРСР, про наслідки "народних гулянь" та про переслідування свідомих українців зацікавлювали потенційних читачів галицькі газети на початку жовтня 1932 і 1933 років.

Більшовицька дійсність

Американські газети описують цікаву історію як Готорн Винер із Філядельфії поїхав з жінкою у квітнці цего року до більшовицького раю і тепер утік звідтіля. Винер оповідає, що прочитав у часописі “Москов Нюз” про нове модерне фабричне місто Нижній Тагіл, під Уралом і вибрався туди із жінкою, щоби жити серед нового громадського (комуністичного) ладу. Місто має 150000 населення, але не має ані мощених доріг, ані води, а люди живуть в деревляних колибах... Воду носять в коромеслі дві милі зі ставу, або возять звідтам бочкою, яку тягне конина. Вода нечиста і шириться тиф. Під урядовим склепом люди стоять у черзі, щоби добути дрібку поживи, теж на урядову книжку. Пожива дуже погана і ще годі її дістати... Після 5 місяців “раювання” вернулись обоє до Філядельфії і зарікаються ніколи вже не їхати в Радянщину.

“Діло”, 1 жовтня 1932 року

Відео дня

Страшні наслідки

В часі забави у господаря Сусульського в Вінявці повіту Теребовля один парубок почав стріляти з кріса “на віват”. Наслідки стрілів показалися трагічними. Куля впала крізь вікно до хати і ранила смертельно три особи. Дві особи погибли на місці, а третя бореться зі смертю. Наляканий власник кріса відібрав зброю парубкові і відійшовши на недалеке поле, відобрав собі життя. На все те парубок, що розпочав стрілянину “на віват”, покінчив зі собою теж...

“Діло”, 2 жовтня 1932 року

УВО перед судом

В днях 26-29 вересня цего року відбулася перед судом присяглих у Чорткові карна розправа проти 11 селян з Голіград, Колодрібки і Лисичник Заліщицького повіту...за злочин державної зради через приналежність до УВО (Української Визвольної Організації – ред.) і поширювання “Сурми”.

“Діло”, 4 жовтня 1932 року

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:23 Допомога ЗСУ на Великдень: мер Тернополя Надал вчергове повіз захисникам на передову дрони, Великодні паски та військове спорядження (пресслужба Тернопільської міської ради) 17:03 Дезертира засудили до року дисциплінарного батальйону. Одразу — на передову? 16:00 Передчасно пішла у вічність медсестра-анестезист з 2-ї лікарні 15:03 На Театральному майдані збирають кошти на евакуаційний автомобіль для захисників photo_camera Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 14:15 Без яєць та молока, з ромом та журавлиною: блогери та господині Тернополя поділилися рецептами пасок 13:30 До смерті побив знайомого: підозрюють 36-річного тернополянина 13:03 На Страсну П'ятницю у храмах Тернополя провели обряди винесення Плащаниці: як усе відбувалося photo_camera 12:27 На Тернопільщині до 10 років ув’язнення засуджено батька, який зґвалтував неповнолітню дочку 12:03 Чи є черги у Тернополі до ТЦК та до коли чоловіки мають оновити дані 11:00 Дружина священника із Чорткова потребує допомоги на лікування 10:30 Понад тисячу дітей писанкували в рамках «Великодньої веселки» від «Контінентал» (новини компаній) 10:06 Митрополит Василій Семенюк омив ноги священникам photo_camera 09:30 У Теребовлі до Великодня облаштували святкові фотозони 09:05 На Тернопільщині 3-4 травня — надзвичайний рівень пожежної небезпеки 08:00 Як і коли буде працювати електронний кабінет військовозобов'язаного, пояснили в Міноборони 22:00 На фронті загинув відомий волонтер Едуард Хатмуллін. Прощатимуться з воїном у Шумську 21:00 Біля Катедри на Великдень відбудуться гаївки 20:01 З фісташками, трояндами та позолотою: скільки коштують авторські паски та де придбати 19:00 Як відбуватимуться богослужіння на Великдень у тернопільських церквах
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up