Партнер рубрики Події

Гулятимуть на широку ногу чи скромно? Ми порівняли, як святкуватимуть Новий рік Тернопіль та інші міста

Гулятимуть на широку ногу чи скромно? Ми порівняли, як святкуватимуть Новий рік Тернопіль та інші міста
  • Через пандемію коронавірусу і досі до кінця не відомо, як святкуватиме Тернопіль зимові свята в умовах пандемії. Однак журналістам "20 хвилин" вдалося дізнатися деякі подробиці. Тож ми охоче ділимося інформацією з вами. 
  • До речі, ми також порівняли, як будуть святкувати інші міста. Тож читайте. 

Зазвичай підготовка до новорічних свят у Тернополі розпочинається у другій половині листопада. Тоді на Театральному майдані та бульварі Шевченка починають встановлювати МАФи для ярмарки, ілюмінацію та головну ялинку міста. Файне зимове містечко починає роботу на початку грудня, а на Миколая урочисто запалюють ялинку.

«Файне зимове містечко 2020», окрім головної ялинки мало каток, гірку для сноутюбів, різноманітні атракціони для дітей та дорослих, сцену, де проходили концерти, «Резиденцію святого Миколая» та ярмарку, де можна було придбати різні сувеніри, їжу та напої. Що ж із цього буде тепер? А якщо введуть локдаун на свята?   

Відео дня

Яким буде Файне зимове містечко

Наразі на Театральному майдані почали встановлювати головну ялинку міста. Також облаштовують святкову ілюмінацію. Однак чи будуть цього року атракціони та святкова ярмарка, невідомо. Як розповів колишній директор ТІЦу та відповідальний за «Файне зимове містечко» Тарас Ковальчук, обговорення і досі тривають.

- Концепція «Файного зимового містечка» постійно змінюється, - каже Тарас Ковальчук. – Я думаю, що невдовзі ми дійдемо спільної концепції з представниками міської ради. Постійно змінюються пропозиції, беруться до уваги програми святкувань в інших містах. Через це і є затримки. Однак, що саме буде у зимовому містечку, – не можу сказати. Ще сам нічого не знаю. Коли дійдемо спільної думки з представниками міськради – опублікуємо план святкувань.

Опитування

Що ви б хотіли бачити на Театральному майдані?

Також, як розповідає Тарас Ковальчук, як саме проголосували тернополяни в опитуванні від міської ради про концепцію святкування новорічно-різдвяних свят, стане відомо згодом. 

Скільки витратять на ялинку

Новорічну ялинку вже почали монтувати на Театральному майдані. Цим займається КП «Тернопільміськсвітло». Підприємство також облаштує і святкову ілюмінацію. У фонтанах на бульварі Тараса Шевченка вже встановили каркаси для ілюмінації.

В управлінні ЖКГ тернопільської міськради кажуть, цього року ялинка недорого обійдеться місту, оскільки ялинку використають минулорічну.

- Цього року ялинка, прикраси - все те ж, що і минулого року, - каже начальник управління ЖКГ, благоустрою та екології Олег Соколовський. – Ми лише замінюємо те, що вийшло з ладу. Нового нічого не робимо, адже потрібно заощаджувати кошти, ми вимушені жити в умовах пандемії. Ілюмінацію, яка вийшла з ладу, оновлюємо, але додаткової не ставимо.

Також на місці фонтану «Кульбаба» встановлять і минулорічну «хай-тек» ялинку – розповів Олег Соколовський. Вона надувна та має різнокольорову підсвітку.

- Наше завдання зараз – зберегти існуюче, - каже пан Олег. – Звичайно, хочеться зробити свято для людей, але це робити доводиться в тих умовах, які ми маємо у зв’язку з коронавірусом.

Скільки триватиме облаштування ялинки – наразі ще невідомо. Як пояснив начальник управління ЖКГ – робітники продовжують монтаж. Деяку штучну хвою замінюють на нову, запасну. Вона реалістична і її важко відрізнити від справжньої. Однак, щоб оглянути всі елементи – потрібен час. Тому точні дати монтажу не називають.

Засвітити ялинку планують традиційно на День святого Миколая, 19 грудня. Файне зимове містечко, якщо воно буде, орієнтовно відкриють 11 грудня, розповів Тарас Ковальчук.

Скільки коштуватиме облаштування ялинки поки що не кажуть. Позаминулого року монтаж ялинки вартував 150 тис. гривень. Ми звернулися до міськради за коментарем. Відповідь опублікуємо, як тільки її отримаємо.

Минулого року на ялинку витратили близько 300 тис. гривень – 150 тис. – на елементи конструкції каркасу та 140 тис. – на штучну хвою. Про це йдеться на сайті державних закупівель.

Скільки заплатять інші міста за ялинку

Ми дізналися, скільки витратять на ялинку та зимові містечка в інших містах. Найдорожча та найцікавіша буде на Софійській площі у Києві. Головна ялинка країни коштуватиме 5 – 7 млн гривень, однак коштів ні з міського, ні з держбюджету на неї не виділятимуть. Її встановлять за кошти спонсорів та рекламодавців. Тематика новорічної ялинки – «Казковий ліс». 

У Луцьку облаштують не лише головну ялинку, а і зимове містечко. Вартість монтажу – орієнтовно 85 тис. гривень.

У Одесі ж монтаж головної ялинки обійдеться значно дорожче – орієнтовна вартість 195 тис. гривень. Це вартість лише монтажу ялинки – визначення місця, встановлення каркасу, монтаж основних елементів, ілюмінації, прикрас тощо.

А от у Вінниці цього року головної ялинки не буде. Як пояснив міський голова Вінниці Сергій Моргунов, святкування будуть у режимі онлайн, а головної вінницької ялинки в Центральному парку ім. Леонтовича не буде, щоб уникнути скупчень людей та поширення коронавірусу.

Чимало вінничан самі висували ініціативу не встановлювати головну новорічну ялинку, щоб знизити ризик поширення COVID-19, а заощаджені кошти витратити на боротьбу з пандемією, а це – 600 тис. гривень. Для цього навіть створили петицію, яку підписали 737 вінничан з 350 необхідних.

Від масових святкувань відмовились і в Житомирі, однак головну ялинку все ж встановлять.

Опитування

Чи потрібна ялинка та файне зимове містечко?

Читайте також

Які головні ялинки в Тернополі і сусідніх обласних центрах на Заході України

Не лише монтаж, а і демонтаж

Однак не варто забувати, що після закінчення зимових свят і ялинку, і святкову ілюмінацію треба буде забрати. Це також коштуватиме грошей. Демонтаж головної ялинки Тернополя та ілюмінації по місту обійшовся майже в 66 тис. гривень.

У 2018 році демонтаж ялинки та ілюмінації коштував близько 50 тис гривень.

А що ви думаєте про святкування на Театральному майдані? Чи потрібно воно в умовах пандемії? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Vitalik Svyd

    Має бути усе
  • Оленка Мигаль Мигаль

    Потрібно краще масове святкування зустрічі нового року 2021 року в онлайн і різдвяні святкування теж масове в онлайн  бо по любому багато долучаються через інтернет онлайн і по ком пютерах  ожина було би живу через зум зробити масові святкові гуляння і в дискусію через мікрофон тернополя учасників і через чат тоже було би класно і цікаво.
  • Наталя Гнатович

    Бідним би дали  ті гроші
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо потім він добровільно мобілізувався 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up