Партнер рубрики Події

Комплекс жертви – родом з дитинства

Комплекс жертви – родом з дитинства
Домашнє насильство часто називають подружнім. Воно проявляється як у фізичній формі, так і психологічній - погроза нанесення тілесних ушкоджень, залякування, створення економічної залежності, каже психолог, залучений спеціаліст по впровадженню корекційних програм для людей, які чинять насильство в сім’ї облдержадміністрації Марія Новіцька.

 

  • Переважно ми працюємо з людьми, які чинять насилля, але програмою також передбачені зустрічі з тими, над ким вчинили насилля, - каже пані Марія. – Як правило, спочатку це психологічне насилля, яке з часом може перейти у фізичне чи сексуальне.

Витоки формування комплексу жертви починаються ще у дитинстві. Коли дитину не визнають, не приймають, не вірять у її здібності. Коли її постійно принижують і не дають розвиватись. Коли присутнє емоційне ігнорування чи тероризування. Дитина росте в такій атмосфері, і коли з часом приходить час створювати свою сім’ю, й вона базується на подібних засадах і «цінностях».

  • Якщо намалювати типовий портрет жінки – жертви, вона обов’язково матиме занижену самооцінку і відчуватиме провину за виникнення конфліктів, - каже пані Марія. – Вона відчуває свою безпорадність щодо подолання насильства як стосовно неї, так і дітей. Та переконана, що потрібно виглядати в очах оточуючих благополучною та щасливою. 

Засвоєні у дитинстві стигми на зразок “ні на що не годна” є справедливими і треба максимально їх приховувати, переконана потенційна жертва. Вона відчуває безнадійність щодо зміни обставин свого життя та не прагне стати незалежною.

Відео дня
  • Є певна категорія жінок, яка займає позицію жертви з небажанням щось змінювати у своєму житті, - каже психолог. - Вони в цю роль вжились і відчувають свою духовну велич, приносячи себе в жертву. Вони отримують значну частку уваги, симпатій і жалю з боку оточуючих, їх це влаштовує.

Причини, які не дозволяють жінці піти від свого кривдника, як правило, не визначаються одним чинником. Це й соціально-економічні фактори, і власні психологічні проблеми. Жінка часто фінансово залежить від чоловіка і потребує матеріальної підтримки для виховання дітей. Окремий комплекс складають житлові проблеми та неможливість знайти помешкання для себе і дітей.

- Часто жінка не хоче позбавляти дітей батька або вважає, що їй самій буде важко виховати дітей, - каже пані Марія. - Не останню роль відіграє і ставлення оточення, особливо у сільській місцевості: краще будь-який чоловік, ніж без нього.

Аби не стати жертвою домашнього тирана, не дозволяйте себе ображати чи принижувати, радить психолог. Правильно оцінюйте ситуацію і не провокуйте конфлікт. Йдіть на компроміс. Коли чоловік перебуває у стані сп’яніння, не з’ясовуйте з ним стосунків, не реагуйте на його провокації та не робіть різких зауважень.
- Ні в якому разі не мовчіть, - застерігає психолог. - Якщо насилля відбулось один раз,  неодмінно буде повторюватись. Тому звертайтесь за допомогою в соціальні служби, до  психологів, священників.

 

Довідка

Куди звертатись за допомогою

Центр корекційних програм для людей, які чинять насилля в сім’ї:

м. Тернопіль, ТРЦ «Подоляни», 1 поверх (напроти льодового катка). Роб. дні: чт, пт з 13. 00. – 18. 00. Тел.: 096-505-78-23, Марія.

м. Чортків, вул. Монастирська, будинок Марії Горетті (біля БФ «Карітас»). Роб. дні: вт, сб, з 11. – 16.00. Тел.: 068-046-43-88, Марія.

За інф. Марії Новіцької

Читайте також Терпіла знущання, щоб... у дітей був батько

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 На фронті загинув відомий волонтер Едуард Хатмуллін. Прощатимуться з воїном у Шумську 21:00 Біля Катедри на Великдень відбудуться гаївки 20:01 З фісташками, трояндами та позолотою: скільки коштують авторські паски та де придбати 19:00 Як відбуватимуться богослужіння на Великдень у тернопільських церквах Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 18:10 Підтвердили загибель військовослужбовця з Підволочиської громади 17:06 «Діду, рятуй, бо бабуся б'є маму»: засудили за те, що, розбороняючи, вдарив сусідку 16:05 Аварія на Замонастирській — рух транспорту ускладнений 15:35 200 доларів і 500 гривень: жителя Тернопільського району підозрюють у підкупі працівників поліції 15:03 Скуповують м’ясо та паски: як тернополяни готуються до Великодня photo_camera 14:05 У Тернополі 18 багатоквартирних будинків відремонтують на умовах співфінансування 13:20 Як отримати посвідчення донора крові у Тернополі: «20 хвилин» перевірили photo_camera 12:40 У тернопільському гідропарку «Сопільче» відкрився зоокуток photo_camera 11:30 У Гусятині 17-річний хлопець на мотоциклі зіткнувся з автобусом 11:05 Тернопільського лікаря нагородили грамотою Верховної Ради «За заслуги перед українським народом» 10:25 На 2 і 3 травня в районі вулиці Сахарова змінили рух громадського транспорту 09:46 Школярка з Заліщиків отримуватиме стипендію Президента 09:00 Тернопільська громада втратила захисника Руслана Зазуляка 08:01 Тарифи на платні медичні послуги Тернопільської міської дитячої лікарні затвердив виконком (документ)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up