На вбрання планують витрачати десятки тисяч. Скільки коштує зібрати випускника і що в тренді? (ГРАФІКА)

На вбрання планують витрачати десятки тисяч. Скільки коштує зібрати випускника і що в тренді? (ГРАФІКА)
  • 11-класники вже розпочали підготовку до випускного. Хоча ще до кінця невідомо, буде чи ні святкова хода, наряди на свято обирають заздалегідь. 
  • Скільки коштує одягнутись на випускний, які сукні та зачіски для дівчат зараз у тренді та що кажуть випускники минулих років про святкові вбрання. Чи одягали їх ще бодай раз? 

Минулого року випускний 11-класники святкували в особливих умовах. У самий розпал пандемії. Вечірні сукні та святкові костюми доповнили захисні маски, а дехто й взагалі відмовився від свята. 

Цього року більшість тих, хто закінчує школу, таки готуються до урочистостей. Випускники вже давно обрали місце святкового бенкету та шукають вбрання до свята. Хтось готовий святкувати "на широку ногу", а хтось за обмеженим бюджетом. 

 — У мене донька цього року закінчує школу. Я вважаю, що випускний буває раз в житті, тому кошти на свято підзбирали. На вбрання плануємо витратити до 20-ти тисяч гривень. Сукню вже придбали, аксесуари та взуття ще ні, — каже тернополянка Ірина Олендр. 

Відео дня

Сукня, туфлі, аксесуари...

Ми поговорили з тернопільськими батьками та випускниками, аби дізнатися, скільки вартує вдягнути дівчину та хлопця.

Тернополянка Тетяна — мама цьогорічної випускниці (жінка попросила не вказувати її ім'я) розповідає, що сукню з донькою вже пригледіли, але не купили. 

— Сукня нормальна десь від чотирьох тисяч. Наприклад, у "Подолянах". На мою доньку важко підібрати розмір: невисока і худенька. Треба перешивати. Шити в кравчині не хотіли, бо може вийти не те, що чекаєш. У нас є непоганий варіант — донька любить простий крій, без витребеньок. Але в ресторан переважно дівчата вдягають іншу сукню або брючний костюм, — говорить пані Тетяна. 

Випускниця Ольга (прізвище відоме редакції) розповідає, що на випускний їй шиють сукню темно-зеленого кольору. Фасон вибирала самостійно, комбінуючи кілька варіантів. Макіяж та зачіску дівчина замовила ще минулого року, аби бути впевненою, що їй зроблять саме там.

— Найстрашніше — прийти на випускний у такій сукні, як хтось. Тому вирішили шити, — каже дівчина. — Сподіваюся на гарний настрій та позитивні емоції.

Мама дівчини пані Ірина додає, що пошиття сукні обійдеться їм приблизно в 12 тисяч гривень. Майстрині працюють уже два тижні, вони оглянули майбутній виріб, ще має бути примірка.

— Ми спочатку думали купувати, розглядали різні варіанти у Тернополі і Львові. Донька спочатку хотіла пишну сукню, потім ми міряли і більш приталені варіанти. Зрештою, скомбінували вбрання з кількох моделей. Як на мене, має бути цікаво та стильно, — каже співрозмовниця.

Шити чи купувати? 

Які сукні обирають тернополянки, ми запитали їх у соцмережах. 

— У нас більшість дівчат шиють плаття, а частина їздили в інші міста, щоб купити. У день будемо в сукнях, а на вечір одягаємо костюми. На ранок їдемо зустрічати сонце на озеро і маємо надію, що буде хода, — розповідає 11-класниця Тернопільської ЗОШ №11 Олена.

Дівчина каже, що собі до випускного обрала практичне вбрання: вже придбала костюм, який потім планує одягати ще не раз. 

— Я шила сукню на замовлення. Обрала фасон сукня-сліп. Давно мріяла про таке плаття, а випускний — чудова нагода його одягнути. Воно вечірнє, але зараз можна комбінувати різні стилі одягу, тому думаю, що буду його ще одягати після свята, — пише випускниця школи №29 Ольга. 

Сукня на один раз або костюм, який потім можна одягнути

Порадами щодо вибору одягу на випускний, діляться тернополянки у спільноті "Тернопільські мамусі". 

— Після випускного донька не одягала сукню жодного разу. Наряд знайти було важко через великі груди та вузеньку талію. Вийшли зі становища, купивши сукню із зовсім голою спиною. Колір у нас був геть нетрадиційний — ніжно-сірий. Ми придбали дві сукні. Сукня на ресторан — коротенька у стилі ретро. От її якраз і носить часом, — пише Лілія Мусіхіна. — Подбайте про парасольку і хорошого перукаря та візаж. Погано, коли зачіска розлазиться. Перукаря можемо порадити, до речі, була з живими квітами в голові до ранку.

Ми запитали у дівчат-випускниць минулих років, чи знадобилась їм сукня, яку купували на своє свято.

— Минулого року ми не святкували випускний, через жорсткий карантин, платтячко вже було куплене, одягнула лише для фото і все,  — розповідає випускниця 2020-го року Анастасія. — За своє платтячко я заплатила 6000 тис. грн  думаю, що не варто витрачати кошти на сукню, яку потім жодного разу не одягнете.

Але дехто все ж одягав після випускного обновки. 

 — На саму церемонію вручення дипломів я була у синьому довгому платті, а уже на святкуванні у червоному костюмі, — каже тернополянка Ірина. — Після випускного одягала ще свої вбрання. Так, що покупки були виправдані. 

Скільки коштує одяг для хлопця та дівчини

Отож, проведемо підрахунки. До сукні треба купити босоніжки, їх вартість — орієнтовно 3000 грн. А ще – сумку чи якісь прикраси. Ну, і куди без макіяжу та зачіски!

— Перед випускними ціни у салонах стрімко виростуть. Розраховую, що треба бути дати від 600 до 1000 грн за одне та інше, — продовжує пані Ірина. — Крім основного вбрання, усі дівчатка мають перевдягатися. Змінний одяг ще не купували, але розраховують приблизно 3000 грн на сукню. Ще  півтора тисячі гривень за змінне взуття. 

Випускниці перед святом ідуть на манікюр та педикюр, хтось робить ще брівки, хтось вії. Ціни на ці процедури теж різняться залежно від салону. Але оскільки процедури можна зробити заздалегідь, у салонах кажуть, що ціни не підніматимуть. Отож, манікюр та педикюр від 300 грн за кожну процедуру, корекція брів — 150 грн, нарощення вій від —  400 грн. 

На хлопців ж витрат менше. Як розповідає тернополянка Оксана (прізвище відомо ред), її син Олег до випускного вже готовий. 

 — Ми купили костюм за 8000 грн, сорочку 1 500 грн, кеди, які коштують 2000 грн. Метелик чи краватку син не захотів, пояс у нього був і він підійшов до костюма, — економний у нас син, — посміхається пані Оксана. 

За нашими підрахунками, на збори дівчини сім'я витрачає від 15 до 20 тисяч гривень, на збори хлопця  межах 12 тисяч. Усе залежить від вибору речей, адже костюм можна купити і за 3, і за 10 тисяч гривень, так само як і сукню: можна обрати за 2 тисячі, а можна витратити і за понад 20.

Немає опису.

На інфографіці вказуємо орієнтовні середні ціни

Що одягали випускниці минулого року

Минулого року на святі випускного ми також запитували тернополянок, у скільки обійшлись їх наряди на випускний. І відповіді були різними. Дівчата витрачали на образи від ста і аж до тисячі доларів. 

Детальніше про це читайте у матеріалі: "Сотні доларів лише за сукню": що одягали випускниці 2020 та скільки коштують їх образи

— Свою сукню я обирала в салоні, але мені не підійшов колір. Там була лише в темних кольорах, а я хотіла світлу. Тому ми пошили ідентичну, але іншого кольору. Щодо образу, то я знала, що це буде щось мінімалістичне, бо я не люблю зайвий пафос.  На свій образ я витратила близько 15-ти тисяч. Це разом з зачіскою та макіяжем, — розповідала тоді випускниця Тернопільської гімназії Анастасія. 

Випускниця Тернопільської школи №6 Діана Ватаман поділилась, що витратила на сукню близько 20-ти тисяч гривень.

— Сукню я шила. Точніше це костюм із шортами, зверху накидка, яка виглядає як плаття. Хотілось вдягнути щось оригінальне і таке, щоб мені подобалось.  Сукня коштує в межах 15-ти тисяч гривень. Ще 200 доларів — накидка, — каже дівчина.

Що в тренді цього року? 

Про те, які тренди цього року в одязі випускників говоримо із молодою дизайнеркою зі Зборова, яка нещодавно представила власну колекцію на Ukrainian Fashion Week, Настею Берлізовою: 

— Зараз актуальний крій суконь із акцентом на плече або рукав. Можемо говорити про асиметрію. Також буде класно, якщо погратись із контрастами: можна на частину одягу, на взуття або сумку зробити акцент у вигляді контрастного кольору чи особливу форму, — каже дизайнерка. — Звісно вже близько 10-ти років в тренді мінімалізм. Тут можуть бути різні форми та кольори, але мінімум декору та відсутність зайвих прикрас. Також в моді довжина "міні" та "міді". 

Особливо цього сезону, за словами Насті Берлізової, є різні вирізи. 

— Вирізи додають елегантності. Актуальна відкрита спина, врізи нестандартних форм на талії чи в зоні декольте, — каже співрозмовниця. — Серед трендових кольорів — блакитний, жовтий відтінків "янтар" та "ржа", у моді усі відтінки рожевого. Крім того, пульсуючий синій, "густа зелень", або "кокосовий. Назви взяті з таблиці кольорів Pantone, там можна переглянути їх детальніше. 

Щодо взуття то трендовими є форми "kitten heels", туфлі, задекоровані ланцюжками, а також платформ "мис", тонке плетіння ремінчиків та квадратний носик у туфлях. Щодо аксесуарів, то варто обрати масивні сережки, моносережки і сумки форм "оверсайз", "багет" або "міні-сумки".

У скільки обійдеться зачіска

Про те, які зачіски модні серед випускниць, говоримо із перукарем-стилістом Наталею Мар'яш. 

— У моді залишається легкість, невимушеність і навіть вільна недбалість, — говорить експертка. — Актуальні пучки із легкою накруткою, зібрані неакуратно. Відходять з моди блискучі гілочки у зачісках, перлинки та блискітки. Більш актуальна прикраса строгої форми, наприклад, у вигляді трикутника чи кола. Вона цікаво буде дивитись як на "гладкому" пучку, так і на вільних зачісках. Також актуальною залишається "легка хвиля", тобто мінімум кучерів, а ще — пряме вирівняне волосся, яке акуратно зібране за вушками. 

В середньому, у Тернополі макіяж випускниці коштуватиме 500-800 гривень, зачіска від 800 до 1500 тисячі гривень. 

Ході бути? 

Як проходив випускний минулого року в умовах карантину, ми розповідали у матерілах: 

Не всі у масках, але з гарним настроєм: у Тернополі пройшла хода випускників (РЕПОРТАЖ) 

Медалі, найкращі вишиванки та сльози прощання: на міському стадіоні свято "Випускник-2020" 

Цьогоріч святкування теж під питанням, адже ще незрозуміло, як розвиватиметься ситуація з карантином. Проте, попередню дату вже оголосили: випускний, ймовірно, відбудеться 2 липня. 

— Якщо тенденція захворюваності збережеться така, як є станом на сьогодні, то ми плануємо провести Свято Випускник з традиційним нагородженням, з ходою та зі святом на міському стадіоні. Щодня моніторимо ситуацію з захворюванням на коронавірус та сподіваємось, що не буде росту і нам вдасться провести гарне, яскраве свято. Знаю, чимало випускників та їх батьків чекають на це свято і хочуть, щоб воно відбулось, — зазначив міський голова Тернополя Сергій Надал. 

Вже наступного дня, після заяви міського голови, начальниця міського управління освіти Ольга Похиляк заявила, що випускний буде "стовідсотково". 

— Свято "Випускник-2021" заплановано на 2 липня. Як саме проводити дійство вирішують у кожній школі індивідуально. Кожен заклад пише сценарій, директор вручає атестати. Друга частина — це справа випускників та їх батьків. Усіх цікавить чи буде традиційна хода. Минулого року в непростих умовах провели свято. Зараз ми проводимо онлайн-опитування випускників, і якщо буде переважна більшість провести це дійство — ми підем назустріч випускникам. Тому це свято не тільки для випускників та батьків, а й для усіх тернополян. Зараз вже маємо інформацію, що більшість випускників мають таке бажання. Тому свято, очевидно, відбудиться, — сказала головна освітянка міста.

А поки влада вирішує, варто чи ні проводити масове святкування, ми запитали про це у тернополян на нашому сайті. І думки розділились. Нижче результати голосування. 

 

Якщо ви або ваші діти рік чи кілька років тому були випускниками —  напишіть у коментарях про те, чи одягали свій наряд бодай раз після свята. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (14)
  • Антонина Осташкевич

    В далёком 1967 году я окончила школу с медалью. Мне моя мама пришла белое платье по тогдашней моде, я была счастлива. И все девочки тоже были нарядными в новых платьях, но по достаткам. А сейчас на выпускниц смотреть невозможно без слез, такие платья, что хоть сейчас на панель. А цены? Да что за выпендрёж? Жалуются, что дорого! Так поедьте в Париж, там ещё дороже. Что это даст в будущей жизни? Молодежь станет умнее, если нарядить в платья за тысячи долларов? На ЗНО сданы пустые бланки, не смогли ответить ни на один вопрос! Вот уровень образования, зато расходы на выпускной баснословные. Не могу понять, у одних родителей есть дурные деньги, которые можно потратить на один вечер в школе, но есть же родители,и которые отказывают себе во многом. А потом дети таких становятся изгоями, чувствуют
    себя ущемленными.
  • Тетяна Гук

    На випускний чорне плаття це що похорон,подуріли геть.

    Настя Грабарчук reply Тетяна Гук

    Надія Задвірна, те , що ви сказали, всього лиш стереотипи колишніх поколінь.) Це всього лиш ваша думка і я її підтримую.

    Надія Задвірна reply Тетяна Гук

    Настя Грабарчук випускний має бути світлий, а не темний, а в повсякденному житті будь ласка, можна в чорному

    Настя Грабарчук reply Тетяна Гук

    Тетяна Гук , похорон - коли чорна хустина на голові 😅, а не сукня чорна. Це не є ознакою похорону, ми в повсякденному житті теж одягаєм чорні сукні🤷🏽‍♀️.
  • Katya Dziamba-Yarema

    В мене не було випускного в школі і ні разу не жаліла,стільки грошей викинути на один день🤷🤦 кому його треба???
  • Люба Янішевська

    Знову і знову та сама тема про вартість «випускника».
    Вже писала раніше- хто йде в 10 клас, той йде на випускний. Це відомо вже першокласникам. А витрати у всіх різні, в міру спроможності. Щодо ресторану, теж не всі йдуть.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up