Партнер рубрики Події

На місці тернопільської школи №4 була польська гімназія

На місці тернопільської школи №4 була польська гімназія
Приміщення школи тернополяни називають "історичним" будинком. Адже саме він став "свідком" багатьох подій минулого століття. "Переживши" жахливі руйнування під час воєнних боїв, він і надалі продовжує "служити" людям.

Потреба в цій будівлі, як свідчать історичні документи, з'явилася ще понад сто років тому. Тоді перша класична гімназія вже не могла вмістити всіх учнів, населення ставало все більше. Тому міський магістрат закупив земельну ділянку на вул. Святоіванівській для будівництва Другої польської гімназії.

Проект будинку зроблений у Відні. Із 1905 до 1908 року тривало будівництво. А 18 листопада 1911 року відбулося освячення будівлі. Захоплюючись її величчю, ніхто із місцевих жителів навіть не підозрював, що цій споруді судилося відіграти помітну роль у громадсько-політичному житті міста минулого століття.
- На початку ХХ століття це був найзручніший і найкраще обладнаний заклад міста, - розповідає заступник директора з навчально-виховної роботи четвертої школи Оксана Кулянда. - На той час це було єдине в Тернополі електрифіковане приміщення. Також тут діяла спеціальна гімнастична зала. Крім класних кімнат, були біологічний, археологічний, фізичний, географічно-історичний кабінети й окрема зала для уроків рисунку. А в 30-ті роки минулого століття при гімназії відкрили два ліцеї гуманітарного напрямку. Там вивчали французьку та німецьку мови, а факультативно - ще й англійську та українську.
Пані Кулянда говорить, що з історією рідної школи детально почали знайомитися в 2004 році. Тоді учні та вчителі брали участь у всеукраїнському експерименті з краєзнавчої роботи. За плідну дослідницьку роботу школу зарахували в число 100 кращих шкіл України.
- Ми знайшли багато архівних документів з історії будівлі, - продовжує педагог. – Із праць тернопільських істориків дізналися багато "цікавинок" цього ошатного будинку. Приміром, те, що в ньому знаходився Державний секретеріат - уряд ЗУНР (Західноукраїнської Народної Республіки). Також приміщення гімназії послужило добрим прихистком для виснажених історичними подіями урядовців та військових.
За словами вчительки, сучасників зацікавив той факт, що з 1935 року гімназія носила ім'я славетного польського поета Юліуша Словацького. Його скульптуру з білого мармуру встановили при вході ще в 1911 році, але зруйнували під час війни - у 1944.
Після Другої світової війни зруйнований вщент гімназійний будинок підняли з руїн. Але йому на довгі роки не судилося бути навчальним закладом.
Випускниця четвертої, тоді російської, школи Валентина Овсяннікова розповідає, що приміщення школи спочатку знаходилося в нинішній гімназії №1, а потім - у сучасній школі №5.
- Радянська влада розмістила тут виконком обласної ради, - говорить тернополянка. - Лише в 1986 році тут знову й остаточно запанувала шкільна юнь, і діє четверта школа.

Повну версію матеріалу читайте в "20 хвилин", №138, 19 листопада

Відео дня
>Наталія БУРЛАКУ

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Anonymous

    Рідна школа.
  • Anonymous

    палац піонерів :)
  • Anonymous

    і я там вчилась. класна школа!!!
  • Anonymous

    Оксані Сергіївні Кулянді - респект від колишніх учнів .

    Anonymous reply Anonymous

    гии, рік випуску ?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:07 Дев'ятеро в легковому авто: на кордоні затримали «партію» чоловіків-утікачів, серед яких тернополянин play_circle_filled photo_camera 20:02 Присвята друзям, які віддали життя в бою: на Тернопільщині відбулась теренова гра «Гурби-Антонівці» photo_camera 19:02 Вийде «сухим із води»? Чи справді депутат Захарків втік за кордон і яке покарання 18:02 У Чорткові на благодійному аукціоні зібрали чверть мільйона гривень для ЗСУ photo_camera Від читача 11:52 Ефективна співпраця на допомогу людям 17:20 У лікарні помер 17-річний Андрій, який із другом потрапив у ДТП на мотоциклі 16:35 Тернопільські хірурги провели надскладну операцію пораненому воїну ЗСУ 15:50 Загинули троє людей, ще семеро — травмовані: за вихідні в області трапилось вісім аварій photo_camera 15:15 У Шумську побили 17-річного хлопця: підозрюють депутата районної ради 14:37 На кукурудзі змахінував 8,3 млн грн: судитимуть екскерівника держпідприємства з Тернопільщини 14:00 В Тернопільському районі відкрили пам’ятну дошку полеглому воїну Андрію Рудому 13:40 Куди після школи? Огляд закладів освіти для вступу (партнерський проєкт) 13:10 У Тернополі відбудеться дефіле містян у вишиванках 12:35 Про заморозки на ґрунті попереджають тернопільські синоптики 12:05 У лікарні помер 24-річний тернополянин, який постраждав в аварії у сусідній області 11:20 У Збаражі з Днем матері оригінально привітали мам футболістів photo_camera 10:50 У Тернополі відремонтують дорожнє покриття ще на восьми вулицях 10:10 На фасаді школи №8 встановлять меморіальну таблицю письменнику Левкові Крупі 09:30 У Кременці відкрили туристичний сезон: що подивитись у місті 09:01 Із 13 травня частково перекриють рух транспорту на Микулинецькій
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up