Освічені люди не потрібні? Скандал у Монастириськах: чому хочуть забрати приміщення бібліотеки

Освічені люди не потрібні? Скандал у Монастириськах: чому хочуть забрати приміщення бібліотеки
  • Центральна районна бібліотека в Монастириськах – помітна будівля в самому центрі міста, приміщення якої місцева влада хоче забрати.
  • Працівники обурені та звернулися за допомогою до "20 хвилин". 

Питання про передачу приміщення районної бібліотеки (за адресою вулиця Тараса Шевченка, 16) ЦНАПу розглядали на засіданні сесії Монастириської ОТГ 11 травня. Та поки рішення не прийняли, а розгляд відклали до наступного засідання.

Вигідно розташована будівля

Одна з працівниць районної бібліотеки міста розповіла, що доля будівлі поки залишається у підвішеному стані. А вони всі хвилюються, чи вдасться зберегти приміщення.

Відео дня

– Гадаю, що будівлю у нас все ж заберуть. Нам хочуть залишити одне приміщення, і ми маємо «потіснитися» та помістити туди читальний зал, книгарню, комп’ютерний зал, абонемент та дитячу бібліотеку. Ні про яку зручність і мови не йде, – розповіла бібліотекарка (прізвище та ім'я нам відомі). – Та й сама будівля у нас вже дуже стара і потребує суттєвого ремонту, а сюди хочуть помістити ще й ЦНАП.

Однією з перших написала обурливий пост у соцмережах  жителька Монастириської ОТГ  Наталія Хмельовська-Жилава.

– У Монастириськах освічені люди не потрібні? Замість того, щоб зробити розумні інвестиції і розвивати бібліотеки – їх хочуть просто закривати. Сучасна бібліотека має бути центром, навколо якого об'єднуються люди. До цього нам потрібно прагнути. У такому напрямку працювати та робити конструктивні кроки, – йдеться в пості.

У коментарях люди одразу висловили незадоволення та вказали, що в Монастириськах під потреби ЦНАПу можна було віддати інші будівлі: колишній банк «Україна», старий дитячий садок, приміщення райради, райдержадміністрації, але віддали саме бібліотеку, яка розташована в центрі міста.

– Депутати цим і аргументують, що будівля знаходиться в центрі міста. Але ж місто у нас маленьке, і якщо ЦНАП буде знаходитися навіть ближче до околиць, думаю, проблем щоб туди дістатися не буде, – каже працівниця бібліотеки. – Наскільки мені відомо, приміщення, де зараз знаходиться ЦНАП, перебуває у державній власності, і договір оренди далі не продовжують.

Загалом у районній бібліотеці працюють п’ятеро осіб. Питання про їх скорочення поки не піднімали.

В місті є і інші будівлі

Про те, що бібліотеку помістити в одне приміщення фактично неможливо, каже і її директорка  Любов Малярська.

– Незрозуміло, чому для ЦНАПу обрали саме бібліотеку, адже цей будинок старий і потребує ремонту. До того ж, ми маємо 2 000 читачів, це досить багато, якщо врахувати, що ми єдина бібліотека в Монастириськах такого рівня, – каже директорка. – У нас понад 36 тисяч книг і знайти відповідне приміщення для них в іншій будівлі важко, адже воно має бути досить сухим, там має поміщатися абонемент, відділ обслуговування, читальна зала тощо.

Пані Малярська пояснила, що вже понад 60 років бібліотека обслуговує читачів з усього колишнього Монастириського району. 

– Не знаю, чому саме в нашій бібліотеці вбачають ідеальне місце для розміщення ЦНАПу, але в місті є і інші будівлі, що могли б слугувати для цих потреб, – вкотре наголошує вона. 

Не маємо умов для роботи

Наразі ЦНАП у Монастириськах розташований на вулиці Сагайдачного, 3.

– Це приміщення обласної адміністрації Тернопільської області. Його балансоутримувачем планують зробити Чортківську районну адміністрацію, – пояснює директор ЦНАПу Павло Бабій. – Та приміщення ще не передали, і поки ми не маємо, з ким укласти договір на користування ним. 

Як пояснив директор, площа приміщення, де зараз знаходиться ЦНАП, становить 25 метрів квадратних. У ньому працюють шість працівників, які щомісяця надають понад тисячу послуг. В одному кабінеті шістьом працівникам приймати людей фактично неможливо.

– Ми попередньо говорили з керівниками Чортківської РДА, але надати додатково два кабінети для роботи нам  поки не хочуть. Тому ми просто не маємо умов для роботи. 

У пошуках приміщень директор та працівники розглядали низку будівель в місті. Одне з яких – приміщення юстиції, але відповіді на листи, надіслані  ще на початку весни з запитом щодо оренди, директор поки не отримав.

– Щодо приміщень бібліотеки, ми готові власними силами провести ремонт, – підсумував пан Бабій.

Про голосування стало відомо в день сесії

Депутат Монастириської ОТГ Віталій Тріщук розповів журналісту «20 хвилин», що тільки в день сесії депутатам повідомили про голосування щодо передачі приміщення бібліотеки під ЦНАП.

– Поки це питання ми відклали і маємо детальніше його вивчити. За нього поки не голосували, – каже він. – На мою думку, бібліотеку потрібно залишити і шукати відповідні приміщення під ЦНАП в інших будівлях.

Депутати спробують знайти приміщення, що відповідало б потребам ЦНАПу.

– Це ідея не депутатів, щодо бібліотеки, а міськради. Нас лише поставили перед фактом в день сесії, – пояснив пан Тріщук.

В управлінні культури облдержадміністрації не схвалюють рішення тамтешньої влади.

– Ми не маємо повноважень впливати на ці процеси, – пояснює речниця облдержадміністрації Ганна Василенко. – Орган місцевого самоврядування прийняв таке рішення. Це їхнє право. Обласне управління культури не схвалює таке рішення, але представники бібліотеки чи району до нас також не зверталися з цією проблемою і впливу на її недопущення.

Журналіст звернувся за коментарем до мера Монастириськ Андрія Старуха. Він обіцяв, що його заступник прокоментує ситуацію. Як тільки-но отримаємо коментар – оприлюднимо його.

А як вважаєте ви, як мають вчинити депутати Монастириської ОТГ? Чи варто віддавати приміщення бібліотеки для ЦНАПу? Пишіть у коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику Від читача 21:33 Сольний концерт YAGODY 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу 16:35 Сиротами залишились двоє синів... Родина Руслана Біленького просить підтримати петицію 16:20 Тернопіль підготував для наших захисників та захисниць нові індивідуальні сезонні аптечки - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 16:01 У Тернополі загорівся будинок: подробиці пожежі 15:35 Волейбольний майданчик на Циганці планують ремонтувати: у якому він стані та що мають робити play_circle_filled photo_camera 15:15 Актуальні вакансії роботи у Тернополі станом на 27 березня 14:53 На будівництві Палацу спорту привласнив майже 25 млн грн: слідчі оголосили про підозру 14:30 Лялькарки Кременеччини презентували ексклюзивні вироби 13:50 Чортківські ліцеїстки здобули перемогу на Всеукраїнській олімпіаді
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up