Відключили-включили, або Що втрачає місто на відновленні теплопостачання. Аналізуємо

Відключили-включили, або Що втрачає місто на відновленні теплопостачання. Аналізуємо
  • Опалювальний сезон в Тернополі завершився 13 квітня, а вже через два дні в міській раді повідомили про відновлення теплопостачання. Чи то через скарги тернополян на холод в домівках, чи то краще пригледілись до прогнозів синоптиків?
  • У скільки обійшлось місту відключення/включення тепла, ми запитали у влади. Чому процес підключення розтягується в часі та чи можна було залишити тепло окремо у садках, школах, пологових, лікарнях тощо?
  • Незалежний експерт пояснив, як влаштована система та що ми втрачаємо.

Нагадаємо, вчора, 14 квітня, ми розповідали про те, що тернопільські Батьки обурені: чому діти змушені мерзнути у школах та садках. 

— На вулиці +5, вдома +18, вчителі просять тепло вдягати дітей в школу. Бо ж опалення в Тернополі вже відключили, — скаржилися масово в соцмережах тернополяни. 

Тернополяни домоглися повернення тепла у заклади

"Щиро дякуємо за виключене завчасно центральне опалення, всупереч усім прогнозам, що вказували на похолодання з 13 числа. Отже, вчора вдень +5… вночі 0, сьогодні +1. Середньодобова вище нуля, не значно, десь +2…+3", — йдеться у дописі тернополянки Наталії.

Відео дня

За 14 та ранок 15 квітня редакція "20 хвилин" отримала численні скарги про те, що холодно було не лише у квартирах. А і малюкам, які навчаються в школах та садочках. Нагадаємо, що учні 1-4 класів продовжують відвідувати школи. Ось, наприклад, подаємо і деякі коментарі з цього приводу із соцмереж. 

Батьки обіцяли "обривати" гарячі лінії управління освіти та міськради. І, судячи з ситуації" таки домоглись рішення про повернення тепла. 

Більшість опитаних тернополян на сайті "20 хвилин" та у групі у вайбер вважають, що опалення відключили зарано.

Ми також запитали думку і у звичайних перехожих. 

Виключили-включили

Зранку 15 квітня журналісти "20 хвилин" в черговий раз звернулися у міську раду з питанням: чи збираються відновлювати теплопостачання і коли. І вже о 9.30 на сайті міської ради з'являється інформація, що теплу бути! 

— За інформацією синоптиків, на найближчі декілька днів у Тернополі прогнозується погіршення погодних умов та зниження температури повітря, — йдеться в офіційному повідомленні на сайті міськради 15 квітня. У зв’язку з цим, КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» розпочинає роботу з відновлення теплопостачання до житлових будинків, закладів освіти та інших споживачів теплової енергії. До окремих будівель тепло надходитиме уже сьогодні впродовж дня, а повноцінно теплопостачання відновиться 16 квітня з 00.00 год.

Але ще 14 квітня у відповіді редакції "20 хвилин" в органі місцевого самоврядування наголошували: при відключенні опалення врахували отриманий прогноз погоди від Українського гідрометцентру, мовляв, показники середньодобової температури повітря на найближчі дні будуть вищі, ніж +8 градусів.

Хоча насправді дані прогнозу погоди, згідно з показниками з сайту Українського гідрометеоцентру не змінились. 

Цей прогноз на сайті був опублікований 14 квітня.

А тут прогноз вже від 15 квітня.

Змушені мерзнути наймолодші

Нагадаємо, що наразі очно навчаються школярі 1-4 класів. Старші учні на дистанційному навчанні. І якщо у їх квартирах опалення індивідуальне — їм пощастило дещо більше.  

— Я думаю, що ви знаєте, що якщо опалювальний сезон закінчився, то і в комунальних закладах його немає. Поки що є норми відповідні і будемо бачити, як буде далі, — відповіла на наше звернення начальниця управління освіти Тернопільської міської ради Ольга Похиляк. —   Що стосується шкіл, то там навчаються лише початкові класи. Середні і старші на дистанційному.

Про ситуацію в навчальних закладах у день, коли опалення ще не включили, журналісти "20 хвилин" поговорили з керівниками навчальних закладів. 

— Тепло в приміщеннях поки зберігається. Зараз 20-22 градуси в класах. Вітру немає, то і в приміщеннях не холодно. Хоча, звісно, довго так тепло не збережеться. Тому добре, що опалення вирішили увімкнути,—  каже директор ЗОШ №6 Олександр Остапчук.  

Схожа ситуація і в закладі школа-економічний ліцей № 9 імені І. Блажкевич. Директор Григрій Рибак під час телефонної розмови з журналісткою "20 хвилин" о 9.00 сказав, що якраз іде переглядати температурні градусники в 1-2 класах. На одному, запевнив, було 20 градусів, на двох інших — 21. 

Але керівники наголошують: картина така, поки приміщення ще не охололи. 

Але чи у всіх закладах ситуація така ж? 

Яка ситуація у лікарнях

Ми також поцікавилися, яка була ситуація в ці дні у лікарнях Тернополя. Тут кажуть: у деяких закладах (на їх прохання) опалення не відключали, а хтось має власні котельні.

У лікарні швидкої допомоги, як розповів керівник Ярослав Чайківський, 15 квітня звернулися в КП «Теплокомуненерго» з проханням відновити опалення. Температура в палатах почала знижуватися, але наразі це не критично, оскільки тепло ще зберігалося.

А от директор дитячої лікарні Андрій Артимович розповів, що вони спрацювали на випередження. Тож завчасно зверталися до комунальних служб, щоб в лікарні не припиняли теплопостачання 13 квітня.

– Ми раніше подали звернення, щоб у лікувальному закладі не припиняли опалення, оскільки в нас перебувають діти, а вони не повинні мерзнути, – каже директор закладу. – Тому проблем з циму нас  немає, у палатах тепло.

У третій міській лікарні власна котельня, розповів директор закладу Юрій Лазарчук.

– Наш заклад продовжує опалюватися, температура в межах норми, оскільки у нас є власна котельня, – каже Юрій Лазарчук.

Чому лікарні, школи і садки не залишили з теплом

Загалом же у лікувальних закладах опалювальний сезон може закінчуватися пізніше, ніж загалом у місті, розповів і директор КП "Тернопільтеплокомуненерго" Андрій Чумак.

– Опалювальний сезон зупинився не всюди, – розповів Андрій Чумак. – Юридичні особи можуть писати відповідні звернення, і в них опалення не вимикають. У школах та садочках опалення було вимкнено, крім закладу для дітей з інвалідністю на вул. Сахарова. Тому що від них ми отримали відповідне звернення. А інші з таким проханням не зверталися. 

Під час розмови директор підприємства також переконує, зміна погоди стала неочікуваною, оскільки ще 14 квітня прогнози були інакші.  

Аргументи так собі! Насправді прогноз погоди у вільному доступі для всіх був ще за тиждень до зміни. Хоча як у міськраді, таки і комунальному підприємстві переконують, що мали інакші дані. 

– Ми свідомо закінчували опалювальний період, оскільки були зовсім інші прогнози погоди, – каже Андрій Чумак. – Технічно, звісно, у садочках могли не вимикати опалення, якби цього просили директори, але таких звернень не було. Наразі ми вже готуємось до запуску опалення. Дитячі садочки мають автоматичні системи. Тож запустимо їх разом. Намагаємося зробити це швидше.

!!! Тож є надія, що тепло у освітніх закладах буде не вночі 16 квітня, а вже вдень 15 квітня. Щоб діти не мерзнули, а вихователі та вчителі не порушували вимог техніки безпеки та не включали обігрівачі. 

Опалення включать, а чи буде гаряча вода

До речі, це не всі парадокси з подачею тепла у будинки Тернополя. Разом із ним у місцевих жителів зникла і гаряча вода. Так, на сайті міської ради було опубліковане наступне: 

"13 квітня у зв’язку з закінченням опалювального сезону, не було гарячої води з 00:00 до 16:00."

Навіщо його вимикали?  Запитуємо про це у керівника КП "Тернопільтеплокомуненерго".

Андрій Чумак пояснює – це було необхідно для відключення теплопостачання.

– Котел на теплопостачання та гарячу воду один, але щоб відключити теплопостачання, треба відключити гаряче водопостачання. Це пов’язано з технікою безпекою для наших робітників, які займаються відключенням та перекривають крани у будинках. Такі є вимоги охорони праці. Наразі відключення гарячої води на час запуску опалення ми не плануємо, але не виключаємо, що в деяких будинках гарячу воду доведеться відключити.

Якщо такі проблеми виникатимуть – про це обіцяють повідомити.

– У КП «Теплокомуненерго» люди також звертались масово з проханнями відновити теплопостачання. Особливо чимало звернень було від батьків вихованців ДНЗ та учнів шкіл. А от скарг від мешканців житлового фонду не так багато. Тому що декому таке рішення до вподоби, адже це відобразиться на оплаті,  – коментують в пресслужбі підприємства.

Скільки коштуватиме підключення 

Що означає для міста  відключити, а потім знову запустити систему? Чи будуть за ці два дні додаткові збитки для бюджету громади? Запитуємо як у підприємстві, так і поговорили з незалежним експертом. 

Отже, як запевняє пан Чумак, відновити теплопостачання неважко. До 00:00 16 квітня усі будинки повинні бути з теплом. Але це забере чимало часу. 

– Для нас найскладніше зараз – житлові будинки, оскільки треба обійти їх та відкрити крани на входах, – розповів Андрій Чумак. – Маємо 787 житлових будинків і ще близько 110 об’єктів соціальної сфери. Загалом підприємство має 39 котелень у місті. 

Теплопостачання відновлюватиметься поступово. У деяких будинках, кажуть, тепло є вже зранку 15 квітня.

А ось через вимкнення і увімкнення системи, збитків не буде, наголошує директор підприємства.

– На наших абонентах це ніяк не відобразиться, нарахування за теплопостачання, відповідно до тарифу, почнуть з 00:00 16 квітня. – Каже Андрій Чумак. – Запустити опалення також нічого не коштуватиме. Ці всі витрати на обслуговування враховані на рік. Окремої плати за цю роботу, що зараз ми запускаємо систему, не буде. До того ж, більшість котелень у нас нові, мають нове обладнання. Зараз лише потрібно збільшити їх потужність.

Як ситуацію коментує експерт

Ми звернулися до незалежних експертів, які займаються облаштуванням тепломереж, монтажем опалення, аби дізнатися, як насправді влаштована система теплопостачання, які можуть бути фінансові і технічні труднощі при таких діях, як у Тернополі.

Як розповів Іван Мельник, місто навряд втратить великі гроші на повторному підключенні опалення. Мова йде, швидше за все, за втрату часу, поки люди мерзнуть і людського ресурсу, який займається повторним підключенням. Нагадаємо, що крани теплопостачання треба відкрити у кожному будинку. 

– З витратами на підключення системи є питання, але не можна стверджувати, що місто цими діями втратило кошти, чи навпаки – заощадили на відключенні теплопостачання, – каже чоловік. – Тут треба проводити розрахунки, щоб зрозуміти, які були витрати. Все залежить від температури повітря на вулиці, втратах на тепломережах, температурі в будинках. Земля сильно не перемерзала. Тому прогрівати систему тривалий час не потрібно. Але, звісно, що в різних будинках ситуація може відрізнятися, падає тиск у системі, його тепер потрібно піднімати. 

Тому, аби повноцінно відновити подачу тепла, потрібен час. 

– На входах у будинки є крани, які перекривають подачу тепла, тепер їх треба відкривати, – пояснює чоловік. – Вода в системі залишається, її не зливають, тому тепло має піти в домівки одразу, коли ці засуви відкриють, а в котельнях додадуть тиску. Але, якщо прогноз погоди був невтішний, то насправді місто могло і не відключати соціальні приміщення, до прикладу – дитячі садки чи школи, чи лікарні. Гарний господар так би і зробив. Крани у багатоповерхівках перекриті, а в комунальні заклади подається тепло. А от щодо гарячої води, то на неї повинні мати окремі котли. Тож у будинках жителів її мають подавати цілодобово в усі пори року. Мабуть, місто хотіло заощадити.  

 

Пишіть у коментарях, яка температура у ваших квартирах, на роботі, у садках і школах. Як ви розцінюєте такі дії? 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Марія Карпец

    Може вже пора виключити думаю вже не замерзним
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up