Екскурсія до “витоків” “живого” пива, яке експортують у 32 країни світу, залишила в чоловіків чимало вражень.
Містечко Крушовіце, розташоване серед полів на півдорозі між Прагою і Карловими Варами, зовсім не схоже на суцільний “пиворобний комбінат”. Воно провінційне та тихе, з гарною архітектурою й привітними жителями, — кажуть тернополяни. — Іноземців туди вабить королівський пивзавод – один з найстаріших у Чехії. Його заснували ще у 1583 році.
Замість пива п'ють пластмасу
Секретами пивного ремесла з мандрівниками півгодини ділився технолог заводу. Чех чудово розмовляв російською і, виявляється, не раз бував на Україні. Однак наша “пивна культура” вразила його до глибини душі. Чех був шокований, коли побачив, як українці п’ють пиво — на ходу і з пластикових пляшок. Казав, що це не лише повний несмак, а повна неповага до ячмінного напою. І справді, як переконалися тернополяни, ніде у Чехії не знайдеш пива в пластикових пляшках. Лише в скляній тарі, бляшанках і кегах.
Алкоголь, який міститься в пиві, за три дні “вимиває” з пластикових пляшок усі шкідливі речовини, — пояснює Олег. — Виходить, замість пива ми п’ємо пластмасу!
До речі, чехи, як розповів тернополянам гід, насолоджуються пивом у спеціальних пивних “госпдах”. Ці забігайлівки — “святая святих”, як паби для англійців і ресторани для французів.
Чехи радять пити пиво охолодженим до 7С. Мовляв, якщо температура трохи вища або нижча, то смак уже буде не той, — продовжує тернополянин. — Жінкам удень потрібно випивати півлітра пива, чоловікам – не більше літра. Тоді воно піде на користь і матиме оздоровчий ефект.
Термін зберігання — 90 діб
Чиста джерельна вода, відбірний богемський солод і жатецький хміль, вирощений на червоній, насиченій залізом, чеській землі, — ось “три кити” крушовіцького пива. Воно “живе”, не містить домішок і консервантів. При цьому зберігається до 90 діб, як українське пастеризоване пиво.
Технолог розповів, що на Крушовіцькому пивзаводі виготовляють п’ять видів пива. Зараз там працює 50 людей, майже все виробництво — автоматизоване, — пригадує Ярослав. — У тих цехах, де раніше працювали по 20 людей, тепер – по двоє-троє. Одна людина на розливі в день випускає до мільйона пляшок!
Крушовіцьке пиво, як запевнив гід туристів, є одним з найпопулярніших у Чехії. Його навіть полюбляє президентське оточення.
Після відвідання цехів мандрівників чекала заключна і, мабуть, найприємніша частина екскурсії — дегустація Крушовіцького пива. Тернополян відвели у просторий зал для гостей, - колишню солодовню. За довгими дубовими столами сиділи люди й смакували “живим” пивом. Кожен пив стільки, скільки хотів, та ще й отримував подарунок — пивний бокал з логотипом “Крушовіце”.
“Наче на світ народились...”
Перед кожним із гурманів-“дегустаторів” стояло три бокали з різними видами пива: солодкувате, схоже на квас, темне пиво, світле “Імперіал” та “Мушкетер”. І, звісно ж, закуска – велика тарілка з чіпсами. Причому не “з пакета”, а натуральними, свіжонасмаженими.
Екскурсовод розповідав, як дівчина з однієї туристичної групи “побила” пивний рекорд— за 45 хвилин випила вісім бокалів! А один чоловік взагалі загубився. Швидше за все, спеціально, — припускає, посміхаючись, Олег.
Українці випили по чотири бокали. Обоє кажуть, що найбільше їм засмакувало світле пиво “Мушкетер”.
Ковтнувши нефільтрованого “справжнього” пива, ми наче знову на світ народилися, — жартують чоловіки. — Відчувається неповторна гірчинка, а смак настільки тонізуючий та свіжий, що навіть важко з чимось порівняти! Єдиний вихід — перевірити на собі.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 17 від 23 квітня 2025
Читати номер