Польську шенген-візу тепер відкрити складніше (ОНОВЛЕНО)

Польську шенген-візу тепер відкрити складніше (ОНОВЛЕНО)
Попри обіцянки спростити візовий режим, польська сторона його, навпаки, ускладнила, бідкаються тернополяни. Правила прийому документів на візу змінили з 16 жовтня. Навіть для найпростішої шопінг-візи тепер треба подавати виписку з банку.

Про новації повідомили на сайті Пунктів прийому візових анкет (далі скорочено - візовий центр - прим.ред.)
- Громадяни, які вже зареєструвалися на подачу документів для візи, до 31 жовтня можуть подавати їх за старим зразком. Адже наразі триває випробувальний термін, - пояснила 15 жовтня оператор колл-центру пані Антоніна. - А із 3 листопада всі люди вже мають готувати документи для шенгенвіз уже за новим порядком.
Власне, змінюють перелік документів для усіх "шенгенок" - шопінг, туризм, бізнес та ін. Але чи не найбільше обурить новація бажаючих відкрити шопінг-візу. Такий тип віз Польща запровадила для українців наприкінці 2011-го. Вони були доволі популярними у тернополян, бо її відносно легко відкривали. Достатньо було взяти візову анкету, закордонний та український паспорт, фотографії та страхівку. Не потрібно було нести довідки від роботодавця, виписки з банку тощо, як для інших категорій. Водночас ця віза - категорії С, тобто шенгенська.
- З такою візою було легко поїхати в Польщу. А там, так чи інакше, всеодно щось купуєш, то попросив іменний чек і все, - говорить тернополянин Ігор. - А тепер навіть не знаю, що робити далі. Стільки документів! Може ще треба приносити довідку, що ваш кіт чи пес не проти, що ви їдете в Польщу?

Читайте також: Тернополянам буде легше отримати польську візу.

Досі у візовому центрі був справжній ажіотаж. Люди чекали навіть по місяцю-півтора.
- Після реєстрації на візу я чекала півтора місяці на те, щоб піти у візовий центр. Потім іще з тиждень - на отримання візи, - пригадує тернополянка Наталя.

Тепер, вочевидь, черги трохи зменшаться. Адже для простої візи шопінг тепер треба нові документи.
Оновлено 20 жовтня. У перші дні дії нововведень оператори колл-центру також говорили, що потрібно для шопінг-віз потрібно і довідку з місця роботи (або докази, що ви - підприємець) та зарплату й відпустку і навіть бронювання житла. Пред'являти бронювання готелю, казали, доведеться навіть тоді, якщо ви їдете на один день.
Але 20 жовтня в колл-центру пояснили, що тернополянам для шопінгов
ої візи готувати довідку з роботи не потрібно. А щоб підтвердити фінансову можливість поїздки, слід підготувати виписку з банку. Це може бути зарплатний або розрахунковий рахунок, але не кредитний. Причому виписка з банку - про рух коштів на вашому рахунку за останні 3 місяці, пояснили в колл-центрі.
Замість виписки з банку можна також показати дорожні чеки, заяву про спонсорство вашої поїздки рідними або у візовому центрі заповнити письмову декларацію про ваш фінансовий стан. Бланк останньої можна буде взяти у візовому центрі. Правда, які саме пункти в ньому доведеться заповнювати, поки не знають, адже новації тільки вступають у силу.

коментар українського МЗС

Відео дня

Збільшення кількості документів для подачі польських шенген-віз відповідає рішенню Європейської комісії.
Речник МЗС України Євген Перебийніс на брифінгу нагадав журналістам, що 29 квітня Єврокомісія затвердила уніфікований перелік документів, які мають подавати громадяни України до консульських установ держав-членів ЄС для оформлення віз. Зі свого боку Україна в рамках подальшого спрощення поїздок громадян України до ЄС послідовно вимагала від європейської сторони якнайшвидшого схвалення такого переліку документів для громадян України, які були б уніфікованими для всіх держав. Тому затверджений у квітні перелік передбачає надання громадянам України при оформленні шенгенської візи чотирьох документів, які підтверджують мету поїздки, джерело доходів в Україні або довідку з місця роботи, наявність коштів для здійснення поїздки або довідку з банку, наявність житла на час перебування в країнах Шенгенської зони.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Ellaa

    от вам і безвізовий режим - віз не буде))
  • Умка

    нічо собі! їм набридло заробляти гроші на закупових візах? судіть самі: перша 35 євро +18 євро візовомуцентру, друга, третя і так далі - ще по стільки ж..

    тепер всякі там добродії будуть допомагати робити візи, але за більші гроші
  • Shopinq Polska Закупи в Польщі

    ВОТ ВАМ СПРОЩЕННЯ ВІЗОВОГО РЕЖИМУ
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 Безкоштовні курси водіння пропонують для мобілізованих та демобілізованих військовослужбовців 21:06 Засліпили фари: жінка, яку збили на трасі поблизу Борщева, померла до приїзду швидкої 20:00 Його бригаду найбільше «люблять» окупанти: історія молодого командира гармати 19:00 Ремонт на вулиці Сахарова: тролейбус №9 та автобуси №12 та №21 курсуватимуть за новими маршрутами Від читача 17:45 Реадаптація ветеранів на робочому місці 18:00 Лікарку з ВЛК звинувачують в підробці медичного висновку для військовозобов'язаного 17:03 У Великій Березовиці загорілася вантажівка з бочкою (ОНОВЛЕНО) 16:03 Як отримати посвідчення донора крові у Тернополі: «20 хвилин» перевірили photo_camera 15:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 1 травня 15:05 Розклад богослужінь та графік освячення пасок у церквах Тернополя 14:45 У Тернополі чоловік випав з вікна багатоповерхівки 14:00 На вулиці Сахарова понижують висоту бордюрів на переходах 13:30 Квадромарафон «RUN 4 VICTORY»: компанія МХП проводить благодійний забіг у чотирьох містах України (новини компаній) 13:00 У Тернополі двом вулицям мікрорайону «Південний» присвоїли нові назви 12:23 У потічку на Підволочищині знайшли тіло 81-річної жінки 12:00 Вибір матраців-топперів у місті Тернопіль (на правах реклами) 11:40 В аварії на Тернопільщині травмувався 50-річний водій мотоцикла 11:30 Дякую діткам, які надіслали нашим захисникам частинку великоднього тепла з рідного Тернополя - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 11:00 У Тернополі чоловік заховався у туалеті піцерії й вночі вкрав гроші з каси play_circle_filled 10:22 Що зміниться в Україні з 1 травня: мобілізація, сесія НМТ, правила для водіїв та свята
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up